Rezervistii militari ies din nou in strada

, , , ,
 

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCDM) pregateste noi proteste

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCDM) pregateste noi proteste

Membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) urmeaza sa participe, in 24 ianuarie, la un mars de protest in Bucuresti, scopul fiind de a manifesta impotriva faptului ca institutiile in cadrul carora si-au desfasurat activitatea – MApN, MAI, SRI – refuza sa aplice hotararile ICCJ, relateaza mass-media de la Bucuresti. „Vom protesta pentru faptul ca institutiile carora de fapt le apartinem nu aplica hotararile ICCJ si au inceput sa trimita ilegal banii de pensii, in absenta unor decizii”, a declarat vicepresedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, colonelul (r) Valeriu Pricina, citat de mass-media. El a explicat ca va fi un mars de protest care se va desfasura la 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor. Colonelul Pricina a mai spus ca au inceput demersurile pentru obtinerea de autorizatii din partea Primariei. „Traseul urmeaza sa fie definitivat. Ideea ar fi de a pleca din zona Palatului Victoria, unde vom depune un prim document de protest, vom merge apoi la MAI, MApN si SRI”, a spus Pricina, adaugand ca un alt punct la care protestatarii doresc sa ajunga este Palatul Cotroceni, daca vor primi autorizatie.

Protest cu repetitie

Aproximativ 400 de de militarii in rezerva (600, potrivit Jandarmeriei) din Constanta au protestat la inceputul acestei saptamani in fata prefecturii din Constanta, nemultumiti ca au primit pensii mai mici dupa recalculare. La scurt timp de la inceperea protestului din Constanta, jandarmii au fost nevoiti sa imobilizeze o persoana care incerca sa rupa cordonul fortelor de ordine. Reprezentantii Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, in rezerva si retragere au anuntat ca vor protesta in Ziua Marii Uniri, pe 24 ianurie, in fata celor mai importante institutii ale tarii. Ei vor sa isi exprime nemultumirile in fata Palatului Victoria, SRI, MapN si la Palatul Cotroceni.

Martor incomod

Martorii incidentului produs la mitingul pensionarilor militari de la Constanta spun ca barbatul imobilizat de jandarmi a iesit din perimetrul amenajat pentru desfasurarea manifestatiei si a incercat sa rupa o pancarta cu fotografia lui Basescu, aflata in fata gardului montat fortele de ordine. Barbatul, colonel in rezerva, a opus rezistenta, astfel ca jandarmii l-au impins si l-au lovit, pentru a-l putea duce la duba Jandarmeriei aflata la cateva zeci de metri de locul incidentului. Inainte de a fi urcat in duba, barbatul a spus ca se numeste Vasile Teofil, ca este locotenent colonel in rezerva si ca a activat in cadrul Centrului Militar Zonal Constanta. Pentru ca protestatarul a refuzat sa urce in masina Jandarmeriei, oamenii legii au facut eforturi pentru a reusi sa-l urce in autovehicul, barbatul agatandu-se cu mainile de masina si incercand sa ii impiedice pe jandarmi. In urma loviturilor ptimite, colonelul in rezerva a suferit o luxatie la un picior, ceea ce a necesitat ingrijiri medicale si aplicarea unui ghips. In cele din urma, el a fost urcat in duba Jandarmeriei si dus la sectia 3 Politie, urmand sa fie cercetat pentru tulburarea linistii publice. Presedintele Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, filiala 1 Constanta, Remus Macovei, a declarat ca Vasile Teofil nu este membru de sindicat.

“Armata vrea dreptate, onoare, demnitate”

Protestatarii au scandat “Jos Basescu”, “Armata vrea dreptate, onoare, demnitate”, “Hotii”, “Jos Guvernul mincinos”. De asemenea, acestia au mai multe pancarte pe care scrie “Armata in rezerva este tot o armata”, “Cu noi ati ajuns in NATO”, “Afara din tara cu ciuma mondiala”. De asemenea, protestatarii au adus cu ei o pancarta cu fotografia lui Traian Basescu si cu mesajele: “Calaul suprem al Armatei Romane; Totul este sub control; V-am ciuruit”.
„O persoana a incercat sa treaca de cordonul de jandarmi. Avea o pancarta si a incercat sa loveasca un jandarm. Va fi sanctionat contraventional cu o amenda intre 200 si 2.000. Protestarii spun ca aceasta persoana nu face parte dintre ei”, a declarat Sorin Banca, purtator de cuvant Jandarmeria Constanta. „Oamenii au iesit in strada pentru dreptate. Manifestam impotriva masurilor ilegale luate de guvern. Vrem sa fim ascultati si respectati. Acesti oameni, contrar minciunilor, au pierdut intre 40-60% din drepturile castigate legal”, a declarat liderul sindicatului militarilor in rezerva din Constanta.

Plangeri penale

Pensionarii din MAI au depus, saptamana trecuta, o plangere penala la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie impotriva ministrilor Apararii si de Interne, Gabriel Oprea si Traian Igas, precum si impotriva directorului SRI, George Maior, acuzandu-i de nerespectarea hotararilor judecatoresti. Plangerea a fost inregistrata la cabinetul procurorului general al Romaniei, urmand a fi repartizata pentru solutionare, potrivit competentei, au declarat surse oficiale, citate de mass-media de la Bucuresti. Pensionarii din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) reclama scaderi ale pensiilor de pana la 60% dupa recalculare si califica decizia Guvernului drept o „dezonorare” a fostilor militari si politisti, urmand sa isi ceara drepturile pierdute prin intermediul instantelor. Acestia spun ca au facut notificari, plangeri la minister si au apelat la toate caile legale pentru a opri scaderea pensiilor prin recalculare. Cum acest lucru nu s-a intamplat, vor sa depuna actiuni in instanta pentru a ataca decizia Guvernului.

Sesizari sindicale

Pensionarii din MAI afiliati Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) si Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, in Retragere si in Rezerva (SCMD), care reclama scaderi, in unele cazuri, si de peste 65% dupa recalcularea pensiilor, au trimis sesizari organizatiilor sindicale din care fac parte. Consilierul juridic al SNPPC, Dumitru Coarna, a declarat recent ca a primit foarte multe sesizari din partea membrilor de sindicat iesiti la pensie referitor la recalcularea veniturilor militarilor.
Potrivit datelor detinute de SNPPC, pensiile pentru ofiteri au scazut cu valori intre 50 si 60%, iar cele ale agentilor au fost diminuate cu 10-20%. Totodata, ofiterii cu functii de comanda ar avea pensiile diminuate cu peste 60%, iar cei cu functii de executie, cu aproximativ 50%. Sesizarile primite de la membrii SNPPC vor fi grupate in dosare comune in fiecare judet si trimise instantelor de judecata, in speranta opririi recalcularii pensiilor. Dumitru Coarna mai spune ca sindicalistii nu au fost consultati de reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor pe aceasta tema, iar singura reactie a ministrului Traian Igas a fost formarea unui grup de lucru pentru accelerarea procesului de recalculare.

Lipsa de comunicare

Generalul locotenent (r) Pavel Abraham, seful departamentului juridic al SCMD, considera situatia pensionarilor militari drept „o bataie de joc”, reclamand si lipsa totala de comunicare din partea autoritatilor statului. Desi recunoaste ca, „pe alocuri”, recalcularea pensiilor ar putea fi o masura buna, Abraham considera ca pensionarii militari care au activat in MAI au fost defavorizati de aceasta recalculare. Problema ar fi, in opinia lui Abraham, ca recalcularea pensiilor a fost „deliberat facuta pentru a nu da banii oamenilor acum”, exprimandu-si convingerea ca totusi lucrurile nu vor ramane asa, dar revenirea situatiei „la normal” va dura foarte mult.
Fostul presedinte al Agentiei Nationale Antidrog caracterizeaza masura luata de Guvern drept „o dezonorare” si subliniaza ca absolut toti pensionarii din Ministerul de Interne au fost „afectati de aceasta masura abuziva”. Abraham sustine ca este de neinteles de ce pensionarii trebuie sa isi ia actele si sa mearga la recalculare, din moment de documentele sunt oricum in arhivele institutiilor statului, iar acestea ar putea sa angajeze oameni care sa le analizeze si sa le trimita la recalculare. Pe langa actiunile in instanta pentru recastigarea banilor pierduti dupa recalcularea pensiilor, sindicatele pensionarilor vor depune plangeri penale la Parchetul instantei supreme impotriva guvernantilor responsabili de aceasta decizie.

Proces militar

In plangerea penala, depusa la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, in Retragere si in Rezerva reclama faptul ca ministrii Gabriel Oprea, Traian Igas si directorul SRI, George Maior, nu respecta legislatia si hotararile judecatoresti privind pensiile, in subsidiar fiind vizat si premierul Emil Boc. Potrivit colonelului (r) Valeriu Pricina, vicepresedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, in Retragere si in Rezerva, plangerea arata ca nu se aplica hotararile judecatoresti privind recalcularea pensiilor precum si neaplicarea normelor statului de drept. SCMD invoca incalcarea Constitutiei, a legislatiei europene, a dreptului la proprietate si contesta pozitia oficiala a Guvernului potrivit careia hotararile judecatoresti care prevad suspendarea HG 735 sunt aplicabile numai reclamantilor din dosare.
Sindicatul pregateste si un proces impotriva sefilor centrelor militare care au eliberat adeverintele pe baza carora au fost recalculate pensiile, considerand acestea nu au fost emise de autoritatile competente, nu indica sursa veniturilor inscrise si nu sunt semnate de organul financiar contabil.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *