Revolta rezervistilor militari cuprinde Romania

de | feb. 28, 2011 | Info Militar, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 3 comentarii

In data de 01 martie 2011, in Bucuresti va avea loc o actiune de protest, actiune organizata, condusa si desfasurata de catre membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate in Reverva si in Retragere, iar in majoritatea oraselor importante din Romania, adunari publice, in fata prefecturilor, relateaza surse oficiale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

SCMD ameninta cu organizarea unor noi proteste

SCMD ameninta cu organizarea unor noi proteste

In data de 01 martie 2011, in Bucuresti va avea loc o actiune de protest, actiune organizata, condusa si desfasurata de catre membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate in Reverva si in Retragere, iar in majoritatea oraselor importante din Romania, adunari publice, in fata prefecturilor, relateaza surse oficiale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. La Bucuresti, actiunea se va desfasura in intervalul 10.00 – 17.00 si va cuprinde doua manifestari distincte, respectiv un mars de protest si un miting de protest. Traseul marsului (care va incepe la ora 11.00) este urmatorul: Universitatea Nationala de Aparare (fosta Academie Militara) – Piata Eroilor – Bd. Eroilor – Str. Stirbei Voda – Calea Victoriei- str. C.A. Rosetti – Bd. Magheru – Bd. Lascar Catargiu – Piata Victoriei. Intre orele 13.30 – 16.00 se va desfasura mitingul din Piata Victoriei. Potrivit organizatorilor, alaturi de rezervistii din institutiile de aparare, siguranta nationala si ordine publica, si-au anuntat prezenta pensionarii civili, profesorii, pilotii, functionarii publici, politistii, politistii de frontiera, vamesii si lucratorii din penitenciare. De asemenea, o delegatie a SCMD se va deplasa la Palatul Cotroceni si la sediul Guvernului Romaniei, pentru a depune o Petitie, din partea membrilor de sindicat.
La miting si la mars vor participa reprezentanti din filiale judetene ale organizatiei, precum Mehedinti, Gorj, Dolj, Alba, Sibiu, Valcea, Olt, Arges, Brasov, Prahova, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Vrancea, Buzau, Ialomita, Calarasi, Galati, Braila, Constanta, Tulcea, filialele din Municipiul Bucuresti si Ilfov. Potrivit organizatorilor, participantilor la actiunea din 01 martie 2011, le este interzis portul uniformei militare.

Romania, prima tara din UE in care ar putea izbucni revolte sociale

Criza financiara, salariile mici, rata crescuta a somajului sunt motivele care pot determina locuitorii unui stat la razvratire, din tarile membre UE, Romania fiind cea mai predispusa tara pentru revolte sociale, considera cotidianul Wall Street Journal. Sursa citata a publicat un top al tarilor in care populatia s-ar putea revolta, top care include 85 de state si care a fost calculat pe baza a trei criterii: gradul de nedreptate sociala din tara, capacitatea populatiei de a face opozitie civila, dorinta oamenilor de a iesi la proteste, ponderea produselor alimentare in cheltuielile finale ale populatiei, acesta din urma fiind si un foarte important indicator al stabilitatii sociale dintr-o tara. Romania a fost plasata pe locul intai in UE in ceea ce priveste posibilitatea izbucnirii unei revolte sociale.
Clasamentul tarilor unde sunt posibile revolte este condus de Kenya si Camerun, urmata de Pakistan, Nigeria, Indonezia, Maroc, Iordania si Azerbaidjan. Romania ocupa locul 37, fiind lider in UE, situandu-se inaintea Arabiei Saudite, Rusiei, Lituaniei sau Letoniei.

Somatia rezervistilor militari

ULTIMATUM (SOMATIE)

Adresat(a) domnului Emil Boc si celorlalti impostori, membri ai Guvernului Romaniei

DOAMNELOR SI DOMNILOR,

Rezumand si completand acuzele aduse dvs. de SCMD in ziua de 24 ianuarie a.c. va reamintim ca:
• Prin Legea 329/2009, care ne-a limitat noua si altor 6 milioane de cetateni ai Romaniei cu drept de vot, platitori de taxe si impozite, dreptul la munca, si prin Legea 263/2010 care ne-a conditionat integral dreptul la munca de renuntarea la un alt drept dobandit, calcand in picioare Constitutia Romaniei, care prevede ca ”dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera” (Art. 41, al. 1), ne-ati rapit dreptul la pensie. Cu aceasta ocazie ati incalcat intreaga legislatie europeana in privinta dreptului muncii, Carta drepturilor fundamentale a UE, Declaratia universala a drepturilor omului, Conventia pentru drepturile omului, Protocolul 1 si Tratatul de aderare a Romaniei la NATO, care prevedea trecerea noastra in rezerva cu drept de pensie anticipata si drept de munca.
• Ati dezvoltat aceasta ticalosie elaborand un cod al muncii respins cu indignare si de patronate si de sindicate si pentru care sunteti gata sa va asumati, impotriva interesului natiunii romane si-n interesul nu se stie cui, raspunderea.
• Prin legea anticonstitutionala si antieuropeana 119/2010 ati desfiintat anticonstitutional si ilegal dreptul la legi ocupationale pentru militari, politisti si alte categorii, desi acestea erau prevazute de catre Legislatia comunitara europeana, Pilonul al 2-lea, Directiva nr. 86/378/CEE, si Directiva 96/97/CEE.
• Prin aceeasi Lege 119 ati introdus in practica juridica din Romania un principiu inexistent si care ”inseamna o incalcare de catre stat a propriei legislatii” fapt cu ”repercusiuni grave asupra stabilitatii juridice si asupra caracterului de stat de drept”potrivit adresei din 4 iunie 2010 a AIJD de la Bruxelles catre dvs. – retroactivitatea legii. Or, potrivit aceluiasi document ”modificarea retroactiva a unor drepturi civile deja castigate (in cazul de fata pensiile) nu este posibila decat prin incalcarea principiilorfundamentale de drept”. Indreptata impotriva cadrelor militare in rezerva si retragere, a fostilor diplomati, piloti, senatori si deputati, functionari publici din Parlament, Justitie si Curtea de Conturi, aceasta ticalosie pusa in practica prin doua HG-uri (735 si 737), care exced insasi Legea dvs., a constituit baza incalcarii inca odata a intregii legislatii europene si a Constitutiei Romaniei (Art. 16, al. 1 si Art. 44, al 2, 3,  8)  si a rapirii nejustificate a unor ”drepturi castigate” sau a ”nationalizarii” unei duble proprietati, GRADUL si PENSIA MILITARA DE STAT, supunandu-ne unei duble discriminari. O spune raspicat Conventia pentru drepturile omului in Protocolul I, Art. 1, 6 si 14.
• Ati incalcat cu aceasta ocazie principiul sperantei legitime, al coerentei si sigurantei legislative, dreptul cetatenilor la o buna administrare, la sanatate fizica si psihica, adica la viata (Art. 22 din Constitutia Romaniei), dreptul la un nivel de trai decent (Art. 47) si dreptul la o batranete linistita.
• Ati incalcat chiar opinia Curtii Constitutionale in mod expres referitoare la Legea 119/2010, conform careia ”De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor” (Raspunsul CC nr 12747/09.09.2010).
• Ati declansat ilegale procese de ”recalculare” a pensiilor aflate in plata, procese care trebuiau stopate la 28.09.2010, conform Hotararii 338/2010 a Curtii de Apel Cluj.
• Sfidand puterea judecatoreasca ati continuat recalcularea, ati mintit ca Hotararea Curtii de Apel nu era erga omnes, ati decis in sedintele de Guvern din 8.12.2010, dupa ce Curtea de Apel Cluj s-a pronuntat in anulare, si din 10.01.2011, dupa ce ICCJ ne-a dat dreptate, sa continuati recalcularile, apoi sa abrogati doar HG 735 nu si consecintele aplicarii ilegale ale acesteia.
• Prin OUG 1/2011 ne-ati transformat din asistati in ”beneficiari proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala” certificand astfel ”nationalizarea” gradelor noastre, ati introdus prevederile defunctei HG 735 direct in Lege si ati decis sa utilizati rezultatele ilegalei recalculari, cele doua decizii ”temporar – definitive” privind pensiile foste militare, pe care ni le-ati trimis, supunandu-ne unui proces de ”revizuire” declarat a se incheia pana la sfarsitul acestui an.
• Daca in cazul recalcularilor nu v-ati respectat propria minciuna (si anume ca cei aflati in proces cu Guvernul nu vor fi supusi recalcularii) si in cazul ”revizuirii” ati decis sa va ignorati din nou propria minciuna – Ordinul SMG nr 17/10.02.2011 prevede la Art. 1 finalizarea ”procesului de revizuire a pensiilor militare de stat pana la data de 15.03.2011”.
• Ati introdus toate masurile impotriva noastra si a militarilor angajati pe baza de contract (carora li se rapeste din nou posibilitatea de a beneficia de pensie militara anticipata) in Legea 263/2010, abrogand neconstitutional si impotriva legislatiei comunitare legile noastre ocupationale 164/2001 si 179/2004. Ne-ati aliniat unei legi defuncte, 19/2000 si care nu avea tangenta cu noi, pentru a ne percepe ilegal CAS-ul, in conditiile in care militarii au asigurata dintotdeauna, pentru ei si familiile lor, asistenta medicala gratuita.
• Ati abrogat Legea 19/2000 in defavoarea a 6 milioane de pensionari si a salariatilor, in special tineri, cu statut de PFA, pentru a percepe retroactiv CAS-ul, ignorand prevederile art. 76, al 1 si 2 din Lege si OUG 147 din 2002 care prevedeau un termen-2005 si marirea cuantumului pensiilor cu suma necesara extragerii CAS-ului.
• Ati dat o Lege antiromaneasca a invatamantului, permitand utilizarea unor manuale antiromanesti elaborate in capitale straine si in limbi straine, fapt ce ii afecteaza grav pe miile de militari in rezerva incadrati in invatamantul de toate gradele, dupa 1999.
• Ne-ati insultat, ati declansat un razboi total de imagine si psihologic impotriva militarilor, pentru a stimula ura populatiei impotriva unicului sau sprijin si a coloanei de sustinere a statului, precum si ample campanii de discreditare, elaborate de dejectiile de presa guvernamentale si basesciene impotriva liderilor SCMD. Ati provocat moartea a zeci de cadre in rezerva si in retragere ocazionata de primirea deciziilor de recalculare pe fondul conceptiei dvs. ”strategice” ca pensionarii trebuie sa traiasca maximum 6 ani dupa iesirea la pensie, urmand ”sa paraseasca pe cale naturala sistemul”.

Acuzatii dure

„Jefuiti ca in codru Tara, ii vindeti bogatiile pe nimic marilor asasini economici mondiali, mintiti, amenintati, cumparati constiinte. Pentru toate acestea SCMD va someaza sa va dati demisia, urmand sa raspundeti in fata legii. Alternativa ar fi abrogarea inurgenta a legilor 329/2009, 119 si 263/2010, a Legii 1/2011 a invatamantului, retragerea OUG 1/2011, renuntarea la Codul sclaviei si producerea reparatiilor necesare pentru toti cei care au avut de suferit de pe urma incompetentei, venalitatii sau tradarii dvs. de neam si Tara.
Din acest moment, SCMD anunta ca va sprijini impotriva dvs. toate miscarile, manifestatiile, grevele si alte actiuni de protest ale sindicatelor si societatii civile din Romania, onorandu-si misiunea trasata de Art. 118, al. 1 din Constitutia Romaniei, aceea de aparator al democratiei constitutionale”.

Protestele din 24 ianuarie

Pe 24 ianurie, dupa cinci ore de protest in Capitala, mitingul la care au participat aproximativ 4.500 de cadre militare disponibilizate (aproximativ 7.000, potrivit organizatorilor; in jur de 2.500 potrivit Jandarmeriei; peste 5.000 potrivit agentiilor de presa internationale), in rezerva si retragere s-a incheiat, in fata Academiei Militare, fara incidente, in ciuda zvonurilor raspandite pe Internet care vorbeau despre o lovitura de stat. Pe tot parcursul actiunii de protest, sindicalistii au cerut demisia presedintelui si a primului ministru, au solicita sprijin din partea armatelor tarilor membre NATO in sustinerea drepturilor lor. Aproximativ 200 de jandarmi si peste 100 de politisti de la Brigada de Politie Rutiera au asigura ordinea in timpul mitingului. De asemenea, peste 100 de politisti de la Brigada de Politie Rutiera au asigurat fluenta circulatiei.
Protestatarii s-au reunit in Piata George Enescu, de unde au pornit intr-un mars pe traseul Calea Victoriei – Bd. Natiunilor Unite – Bd. Libertatii – Calea 13 Septembrie – soseaua Panduri – Str.Dr.Rainer – Piata Eroilor. Pe traseu, sindicalistii au depus „”Ultimatum-uri”” (somatii) la sediile SRI, MAI si MApN prin care cer stoparea recalcularii pensiilor militarilor, indiferent de arma, precum si respectarea legislatiei interne si europene. La mitingul organizat de SCMD, nu au participat membrii Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere (ANCMRR) „”Alexandru Ioan Cuza”” si nici membrii Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi (ANVR), au precizat cele doua organizatii amintite. Realitatea din teren a fost insa alta. Multi dintre participanti nu numai ca nu erau inscrisi in sindicat, dar chiar faceau parte din ANCMRR. La trecerea prin fata MAI, protestatarii au huiduit si au cerut demisia ministrului Traian Igas, scandand sloganuri impotriva acestuia: „Igas, nu uita, a trecut vremea ta”, „Igas tamplarul, ne-a adus amarul”. Ei si-au continuat apoi traseul pe Calea Victoriei, oprindu-se pentru cateva minutre in fata Cercului Militar, unde a fost intonat imnul national. Protestatarii au continuat marsul cerand demisia presedintelui si a Guvernului. „Unitate”, „Romani, veniti cu noi”, „Jos dictatorul”, Jos tiranul”, „Nu va fie frica, si Basescu pica”, „Rusine” au scandat ei pe tot traseul. Protestatarii au depus de asemenea un manifest la SRI si apoi, la MApN, unde au cerut demisia lui Gabriel Oprea.

Traian Basescu, despre recalcularea pensiilor militare

Potrivit presedintelui Romaniei, pensiile recalculate in baza Legii 119 si comunicate prin decizii raman valabile, atat cele care au crescut, cat si cele care au scazut. Traian Basescu a mai precizat ca „pensionarii militari carora nu li s-au recalculat inca veniturile vor primi pensia din decembrie 2010 si diferenta corespunzatoare lunii ianuarie”. Executivul va emite o ordonanta de urgenta prin care va prelungi termenul de recalculare a pensiilor militare pana pe 31 decembrie 2011. „Cred ca este bine sa fac unele clarificari legate de recalcularea pensiilor militare, mai ales ca astazi am avut o intalnire, care s-a terminat mai inainte, cu Primul-ministru, cu ministrul de Finante, ministrul Muncii, ministrul Justitiei, ministrul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, reprezentat prin secretar de stat, SRI si SIE, altfel spus toate ministerele care trebuie sa rezolve problema aplicarii Legii 119”, a declarat Traian Basescu, la Cotroceni.
„Prima concluzie a discutiilor de astazi este ca decizia inaltei Curti de Casatie si Justitie trebuie respectata, deci se suspenda procesul de recalculare a pensiilor in baza Hotararii 735 din 21 iulie 2010. As vrea sa intelegeti toti si sa iesiti, pe cat posibil din manipulare. Hotararea suspendata de instanta suprema nu se refera la recalcularea pensiilor militare; la acest lucru se refera Legea 119 pe 2010. si Legea 119 pe 2010 este in plina aplicare si forta, legea prin care se recalculeaza pensiile speciale, inclusiv cele ale militarilor. Ceea ce a suspendat inalta Curte de Casatie si Justitie, Hotararea 735 din iulie 2010, stabilea metodologia, adica: pensionarul trebuie sa mearga sa-si aduca adeverintele, pensionarul nu stiu ce trebuie sa mai faca. Ori, aceasta Hotarare este suspendata in momentul de fata. Ca atare, ea nu mai poate fi baza operativa pentru punerea in aplicare a Legii 119. in acelasi timp, precizez: Legea 119 din 30 iunie 2010 este o lege in vigoare. impreuna cu cei pe care i-am enumerat mai inainte, ca fiind participanti la discutie in vederea gasirii unei solutii, am stabilit urmatoarele masuri pe care Guvernul urmeaza sa le puna in aplicare. Vreau sa intelegeti foarte bine ca nu le-am stabilit eu, sunt rezultatul discutiilor pe care le-am avut cu cei pe care i-am enumerat anterior si multi alti tehnicieni specialisti care i-au insotit la discutie. In primul rand, Guvernul va emite o ordonanta de urgenta de prelungire a termenului de recalculare a pensiilor militare pana la 31.12.2011, deci, pana la sfarsitul acestui an. O alta masura stabilita este aceea ca pensiile recalculate pe Legea 119 si comunicate pensionarilor militari prin decizii raman valabile, atat cele care au crescut, cat si cele care au scazut pentru ca sunt decizii in aplicarea Legii 119. Pensionarii militari carora nu li s-au recalculat pensiile, incepand cu luna februarie vor primi pensia din luna decembrie 2010 si diferenta corespunzatoare sumei primite in luna ianuarie. Daca aveti nevoie de explicatii aici o sa va dau. De asemenea, Guvernul va emite in cel mai scurt timp o noua hotarare de aplicare a Legii 119 care sa tina cont de elementele invalidate de instante judecatoresti in Hotararea 735. Deci va trebui creat un alt mecanism de strangere a datelor necesare recalcularii pensiilor, probabil un mecanism in care institutiile sa-si asume cea mai mare parte a responsabilitatii adunarii informatiilor cu privire la salariu si contributii, precum si la vechime, facand din beneficiarul de pensie doar un partener cu o responsabilitate mult mai mica. Nu stiu exact cum va formula Guvernul noua hotarare, dar este clar, greutatea, responsabilitatea principala a strangerii datelor trebuie sa revina institutiilor statului pentru a respecta Hotararea inaltei Curti de Casatie si Justitie. Acestea sunt deciziile asupra carora am convenit astazi cu factorii decizionali din Guvern si din institutiile care au responsabilitatea platii pensiilor catre pensionarii militari.

Acuzatii prezidentiale

„Nu pot insa sa nu fac cateva observatii legate de campania care s-a desfasurat in aceasta perioada legat de recalcularea pensiilor militare. Este pentru mine evident ca dupa ce cele doua trusturi de presa ale domnilor Vantu si Voiculescu au avut o importanta contributie la a tine natiunea dezbinata intr-o perioada de criza, acum au incercat aceeasi performanta si cu corpul militar. Regret ca domnilor Vantu si Voiculescu li s-au adaugat oameni politici, dar si militari – in rezerva, desigur – cu siguranta militari care nu au stagiul complet in armata, ci s-au pensionat la un moment dat, multi dintre ei si cu voia lor, in ideea de a primi cele 16 sau 24 sau 30 de salarii care se dadeau ca prima la momentul la care te pensionai voluntar in procesul de reducere a Armatei. Acesti domni nu fac decat sa incerce sa blocheze un proces din care militarii de cariera, militarii cu cariera completa castiga la pensie. Sigur pierd cei care au avut o cariera intrerupta din voia lor sau fara voia lor. Dar prin noua lege a pensiilor, militarii cu cariera intreaga castiga. si vreau sa mai fac o mentiune de ce nu suntem pregatiti sa dam satisfactie celor care nu si-au facut din cariera militara o cariera completa, dar au stiut sa intinda mana la banii statului sa ia cate un miliard de lei la trecerea in rezerva. Vreau sa fac precizarea ca nu putem renunta la aceasta lege, pentru ca ea prefigureaza si viitorul celor care se afla acum in Armata. Aceasta lege creeaza conditii ca tinerii ofiteri, subofiteri, cei cu varsta pana la 35 de ani sa intre si in sistemul de pensii private. Ori este obiectivul nostru ca in viitor militarii romani care vor iesi la pensie cu o cariera intreaga sa beneficieze si de sistemul privat de pensii, nu numai de sistemul de stat, asa cum beneficiaza toti salariatii civili din sectorul de stat. si militarii, tinerii ofiteri, tinerii subofiteri au dreptul la o pensie privata, iar acest sistem permite inscrierea militarilor si in sistemul de pensii private. In acelasi timp as vrea sa va dau cateva exemple ca sa vedem minciuna promovata si de trusturile de presa pe care le-am amintit mai inainte, dar si de acei militari care si-au dat cinstea pe rusine incercand sa-si manipuleze propriii colegi din interes personal. Aceste cifre sunt elocvente in a arata avantajele pentru cei cu cariera militara completa, dar si pentru subofiteri. Ministerul Apararii a terminat calculul pentru 29.181 de pensii. S-au recalculat pensiile pentru 363 de generali. Dintre acestia, 176 de generali au crestere la pensie, 187 de generali au scadere la pensie. Cei care au indeplinit functii de general si au facut din Armata o cariera pe care au dus-o pana la capat au crestere de pensie. Cei care si-au intrerupt-o mai devreme, de multe ori fara sa exercite functie pentru gradul de general – sunt acele avansari care se fac la trecerea in rezerva, de la gradul de colonel i se da gradul de general si pleaca in rezerva, cei care, fiind in rezerva, au primit avansari onorifice de Ziua Nationala -, sigur, nu beneficiaza de cresteri de pensie, pentru ca nu au exercitat comanda la varf. Din randul coloneilor, dintre care vreo doi lideri i-ati vazut foarte agitati pe la televiziuni, cei care spun ca sunt ofiteri NATO, dar ei nu au vazut inca sediul NATO, 2.563 de colonei au crestere de pensie, 2.820 de colonei au scadere de pensie. In randul locotenet-coloneilor, 2.980 au crestere de pensie, 2.377 au scadere de pensie. in randul maiorilor, 2.592 au crestere de pensie, 2.217 au scadere de pensie, functie de vechimea in care au indeplinit functia si de alte criterii prevazute de lege.

„Baza Armatei Romane sunt subofiterii”

As merge, insa sa vedeti ce se intampla in zona subofiterilor. Din cei 3.950 de maistri militari pentru care s-au recalculat pensiile, 3.859 au crestere de pensie, 89 au scadere de pensie. Din cei 7.805 subofiteri carora li s-a recalculat pensia, 7.586 au crestere de pensie, iar 216 au scadere de pensie. Este evident ca noua lege pe de-o parte pune in valoare generalii si ofiterii superiori care au cariera completa in Armata si care nu au primit 16, 20 sau 30 de salarii sa plece in viata civila la 48 de ani, 42 de ani, 49 de ani, si ii aduce acolo unde le este locul pe cei care au plecat din Armata, de multe ori prin vointa lor pentru a lua acei bani, inainte de temen. Sigur, Armata, oricum, s-ar fi restructurat, dar a fost momentul in care s-a pus intrebarea « Cine vrea sa plece din armata? » si multi au preferat sa ia banii fara sa le spuna nimeni sa plece. De asemenea, in zona subofiterilor se produce cresterea de pensii cea mai spectaculoasa si eu cred ca este corect. Nu am vazut niciun colonel plecat din Armata cu prima de 30 de salarii sau 24 in vreun tab, cu bomba sub el, prin Irak sau Afganistan.
Baza Armatei Romane sunt subofiterii. Armata Romana trebuie sa-si pretuiasca subofiterii si sa-si respecte ofiterii de cariera care-si duc cariera pana la capat. Aceasta batalie a acelui sindicat sau organizatie a rezervistilor timpuriu pensionati cu un miliard de lei a intoxicat, a dezinformat, a manipulat toti pensionarii militari. De ce? Pentru ca ei aveau interes sa nu fie recalculate pensiile lor. Se vor recalcula si militarii de cariera vor avea crestere de pensie, iar cei care au plecat mai devreme au avut si multe alte posibilitati in viata, inclusiv sa mearga la televizor. si daca vor avea cate o usoara scadere de pensie, asta-i viata! in democratie, cel mai important este sa iei o masura in avantajul majoritatii. Iar in momentul de fata, prin recalcularea pensiilor, majoritatea militarilor trecuti in rezerva castiga la pensie. Va pot da si o cifra: in raport cu 29.181 de pensii recalculate, acestea, ca sa revin la ce spusesem anterior, au intrat in plata si se vor plati in continuare. 20.740 de cadre militare au crestere de pensie, 8.421 au scadere de pensie. Aceasta este situatia in momentul de fata. Va pot spune ca este si un numar infim de militari carora li se mentine pensia, 16 sunt. Daca adunati 16 cu 8.425 si cu 20.740, veti ca aveti 29.181 de pensii calculate. Este un exercitiu pe care, sa stiti, il puteti face si dumneavoastra, eu l-am facut ieri si azi-dimineata, luand datele afisate pe site-ul Ministerului Apararii, pe care, trebuie sa va spun, il felicit ca si-a facut baza de date cu toate dosarele militarilor, baza electronica, ceea ce ii va permite o recalculare rapida a pensiilor”, a incheiat Traian Basescu.

Share our work

3 Comentarii

  1. PANI HACITIN

    Nu aveam nici 14 ani când am fost admis la Liceul Militar de Marina ALECSANDRU IOAN CUZA din CONSTANTA . Pentru 5 ani, mi-am lăsat părinţii cu lacrimi în ochi şi am păşit într-o lume plină de privaţiuni; era un drum fără întoarcere! Primele luni de liceu au fost incredibil de grele. Pas de defilare pentru jurământ, instrucţie şi trageri de zi şi de noapte, 8 ore de planton săptămânal păzind bocancii colegilor pe holuri teribil de sinistre şi pline de singurătate, kilometrii de parchet raşchetaţi cu cioburi de sticlă, sute de toalete, săli, geamuri, sectoare exterioare curăţate in fiecare zi, mâncare la cazan şi nu în ultimul rând, închişi între garduri păzite de santinele înarmate, prizonierii unui sistem creat pentru a pregătii tineri capabili să apere o ţară, un neam, un popor. N-am să uit niciodată că, pe timpul iernii, am purtat în picioare aceiaşi bocanci în permanenţă îmbibaţi de apă pe care nu puteam să-i usuc, căldura fiind oprită din dispoziţia lui Ceauşescu şi n-am să pot uita niciodată marşurile de zeci de km desfăşurate pe jos, cu raniţă de 25 de kg în spate şi armament, în nopţile în care dormeam pe rând în mers, sprijiniţi din lateral de doi colegi. Stresul prin care am trecut, presiunea importanţei misiunilor avute, uzură fizică şi psihică, responsabilităţile existente la fiecare pas, interzicerea desfăşurării altor activităţi decât celei de ostaş, reprezintă motivul pentru care militarul român a fost recompensat cu un salariu decent şi cu dreptul la o pensie ocupaţională. De aproape doi ani, armata activă şi în rezervă, este terfelită şi prezentată ca o mare dihanie devoratoare de resurse bugetare, aruncându-se acuze de neconceput asupra tuturor celor ce o compun. Printr-o campanie mediatică bine ţintită, iniţiată şi condusă cu o abjectitate ieşită din comun de către reprezentanţi ai guvernului, s-a urmărit denigrarea şi în final distrugerea profilului şi statutului social al fostului şi actualului slujitor sub drapel. Oricum, aţi distrus tot ce aveam mai scump şi mai sfânt în mine: încrederea în Statul Român, încrederea în existenţa unui stat de drept

    Răspuns
  2. Marius-Alin Batca

    @ PANI HACITIN
    Cinste dumneavoastra si celor asemenea dumneavoastra.
    Experienta Liceului Militar nu imi este straina. L-am cunoscut dupa 1989. Promotie LMDC Breaza 1997.

    Răspuns
  3. PANI HACITIN

    Este bine de ştiut că militarii au mai multe îndatoriri şi foarte puţine drepturi. Nu există o reglementare în care să fie stipulat că militarul poate lupta pentru drepturile sale. Îi este interzis să facă parte din partide, din organizaţii politice, să facă propagandă politică, să candideze pentru a fi ales în administraţia publică locală sau în Parlament. Nu are voie, de asemenea, să declare grevă, să participe la greve, la mitinguri, demonstraţii, întruniri cu caracter politic şi sindical, să fie asociat unic sau să participe direct la administrarea sau conducerea unei societăţi comerciale, implicit interdicţia accesului la surse suplimentare de venit. Cine şi-a asumat statutul social al militarului şi-a asumat şi responsabilităţile, riscurile şi servituţile profesiei de militar, mutări nenumărate dintr-o garnizoană în alta, cu implicaţii asupra situaţiei familiale. Desigur, unii se vor întreba ce a făcut Armata Română? Nu putem aprecia dacă a făcut mult sau puţin, dar a construit Transfăgărăşanul, Canalul Dunăre-Marea Neagră, metroul din Bucureşti, Centrul Civic din aceeaşi capitală a României, complexul cunoscut sub numele de Palatul Parlamentului, a făcut agricultură, a scos cărbune, a construit obiective industriale, apartamente pentru populaţie, a participat la limitarea unor dezastre naturale de proporţii. Mai nou, se moare şi pentru ţară, în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan.
    Asumarea printr-un jurământ a sacrificiului suprem, limitarea drastică a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, face diferenţa între un militar şi o altă categorie profesională.

    La dispoziţia Statului, 24 de ore din 24

    Militarul lucrează în condiţiile inexistenţei unui contract de muncă şi a unei cărţi de muncă. El este la dispoziţia Statului 24 de ore din 24, în tabere, aplicaţii, servicii, fără plata orelor suplimentare. El este plătit 30 de zile calendaristice, nu la oră. În prezent solda medie în armată este de 1.800 lei, asta însemnând 60 de lei pe zi, adică 2,5 lei pe oră. Salariul minim pe economie este de 600 lei, pentru 160 de ore, cinci zile pe săptămână, 40 de ore săptămânal, adică 3,75 lei pe oră. Militarii primesc mult sub minimul pe economie.
    Armata a fost prima instituţie a statului care a parcurs o reformă reală, reducerea de la 320.000 de funcţii în 1989, la 75.000 de funcţii în 2007.
    40.000 de cadre militare au părăsit sistemul, şi-au încheiat cariera înainte de vreme. Statistici recente privind speranţa de viaţă a rezerviştilor din SNA arată că doar 10% depăşesc vârsta de 60 de ani. Şi asta, datorită uzurii psihice, în primul rând, la care au fost supuşi de-a lungul carierei militare.
    Statul român le-a asigurat recunoaşterea şi răsplata muncii depuse, precum şi continuarea activităţii în alte sectoare, inclusiv cumulul pensiei cu salariul.
    Sistemul actual de pensii militare a fost consfinţit şi de o decizie a Curţii Constituţionale, nr. 20 din 02. 02. 2000 care a dispus „necesitatea menţinerii sistemului pensiilor militare de stat, reglementările la pensia de serviciu pentru militari, cu diferenţele pe care această pensie le prezintă faţă de pensia comună de asigurări sociale, nu constituie o încălcare a Constituţiei, reprezintă o recunoaştere a interdicţiilor severe şi a riscurilor sporite la care această categorie profesională este supusă”. Instituirea pensiei de serviciu pentru cadrele militare nu este un privilegiu, ci o justificare obiectivă, constituind o compensare parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii…
    . Sa stati voi in mocirle la 20 de ani , sa nu mergeti in cluburi, sa nu va distrati , iar la 30 de ani sa nu mergi sa iti vezi familia, sa nu ai timp sa stai cu copilul pentru ca mai tot timpul esti plecat in tot felul de aplicatii. Da , unii AU IESIT LA 40 DE ANI !!!! DAR FARA SA ISI DOREASCA ASTA ! au fost constransi dragii mei bagatori in seama … OAMENII AU IESIT CONSTRANSI! pentru ei a fost > ori iesi la pensie la 40 de ani, ori te duci oricum acasa cu un mare sut in fund>. Normal ca oamenii au ales prima varianta, doar nu era sa stea pe drumuri. Voi credeti ca au stat acasa dupa asta? NUUUUUU ????. Militarii NU SUNT PUTUROSI… sunt oameni muncitori. VOI VA BUCURATI DE NECAZUL ALTUIA, DAR ,STATI LINISTITI CA BASESCU VA AVEA GRIJA SI DE VOI ! INVIDIA SI STUPIDITATEA FAC VIATA AMARA ….AMARA…

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *