Retelele ruse de crima organizata sperie SUA

, , , ,
 

crime Russia 654

Crima organizata rusa a ajuns sa sperie Statele Unite ale Americii care se tem ca puterea acestor organizatii pot influenta importante decizii economice si de securitate. Retelele de crima organizata din Rusia si Eurasia reprezinta o amenintare importanta pentru cresterea economica si institutiile democratice din Statele Unite, arata un raport dat publicitatii luni de echipa pentru securitate nationala a Casei Albe. Raportul precizeaza ca bandele de crima organizata si oligarhii ce au legaturi cu ele ar putea incerca sa “comploteze cu statul sau cu actori aliati ai statului pentru a submina competitia pe piete strategice, precum cea a gazului, petrolului, aluminiului si metalelor pretioase”. “Nu numai ca retelele infractionale se extind, dar isi diversifica si activitatile, ceea ce duce la convergenta amenintarilor care erau anterior distincte, iar in prezent au efecte explozive si destabilizatoare”, se arata in raport. Documentul, intitulat “Strategie pentru a combate crima organizata transnationala: adresandu-ne amenintarilor convergente fata de securitatea nationala”, numeste “organizatia Moghilevici” un astfel de sindicat al crimei. Semion Moghilevici este cautat de Statele Unite pentru frauda, santaj si spalare de bani si a fost inclus recent pe lista cu cele mai cautate 10 persoane de catre FBI. Moghilevici a fost arestat de politia rusa, pentru infractiuni economice, in ianuarie 2008 si a fost eliberat pana la proces in iulie 2009. In anii ’90 a facut parte din cei cinci criminali cei mai cautati de FBI. Pe 24 aprilie 2003 un tribunal din Pennsylvania il acuza pe Semion Moghilevici de racket, escrocherie, spalare de bani, contabilitate trucata si altele. Absent la proces, daca ar fi fost recunoscut vinovat de toate capetele de acuzare, ar fi totalizat o pedeapsa de 390 de ani de inchisoare. Atunci el se afla pe o lista alcatuita de FBI cu cei mai cautati criminali, in frunte fiind Osama bin Laden, urmat de bratul sau drept, Ayman Al-Zawahiri. Moghilevici, “nasul mafiei ruse”, Igor Fiserman si Anatoli Tura, cei doi complici ai sai foarte apropiati, erau clasati pe locul cinci si, respectiv, sase si sapte. Alti membri ai organizatiei sale sunt inca in libertate.

Afaceri petroliere

In Ucraina majoritatea anchetelor jurnalistice asupra marilor scandaluri financiare ajungeau la acelasi prenume – Seva, diminutivul de la Semion. In livrarea de gaze naturale Ucrainei din Turkmenistan au fost intotdeauna intermediari care cautau sa se pozitioneze pe piata, trecand prin cabinetele politicienilor, dar s-a ajuns ca firma preferata sa fie Itera. Moghilevici – mare om de afaceri care in anii ‘90 era considerat unul dintre cei mai influenti nasi ai lumii interlope ruse, putand deschide toate portile – a inventat un mijloc care ii permitea preluarea controlului tuturor livrarilor de gaz turkmen catre Ucraina si de a pune mana pe ansamblul pietei interne. S-a dus sa discute cu vicepresedintele Gazprom, Viaceslav seremet, luandu-l cu el pe Markarov, afacerist  care a preluat sarcina aplicarii strategiei imaginate de Moghilevici.
Ministerul american de Justitie a suspectat Itera ca este legata de Seva, anul trecut fiind lansata o ancheta pentru determinarea gradului de influenta a lui Moghilevici asupra pietei gazului in Ucraina.

Amenintare la securitatea mondiala

In anii ‘90, inaintea debutului razboiului contra terorismului international, in Occident mafia rusa era considerata principala amenintare contra ordinii mondiale. Iar ea era incarnata de Moghilevici. I se atribuia controlul aproape asupra tuturor bordelurilor din Europa de Est, mai ales din Budapesta si Praga, a intregului trafic cu droguri si de arme. In Europa occidentala presa nu inceta sa publice articole, descriind vilele lui Moghilevici din Ungaria transformate in centre de tortura, unde oamenii lui faceau bucati afaceristii care nu plateau dijma mafiei ruse. In acea perioada Moghilevici a reusit sa faca afaceri in SUA, actiunile societatii sale, YBM-Magnex, beneficiind de o excelenta cotatie pe Wall Street, desi in realitate nu servea decat pentru spalarea banilor. Structura s-a prabusit in 1998, dupa perchezitiile efectuate la birourile din Pennsylvania. Potrivit FBI, pierderile pentru investitori s-au ridicat la peste 150 de milioane de dolari si scandalul a declansat urmarirea lui Moghilevici. In proces nu s-a dovedit culpabilitatea acestuia, ca si in cazul altei afaceri de spalare de bani la Bank of New York, si ea asociata de numele nasului rus. Rolul sau de manipulator pe piata gazului in Ucraina  nu a fost nici el dovedit, dar este o chestiune tacit acceptata. Incepand din 2002 numele lui a devenit mai rar in presa occidentala, dar mai frecvent in cea ucraineana. Terorismul islamist a devenit inamicul numarul unu al lumii occidentale, depasind vremea mafiei ruse. Gazprom si-a schimbat conducatorii, ceea ce a antrenat bulversari pe piata ucraineana a gazului.

Trafic de materiale radioactive

O alta sursa de ingrijorare a Statelor Unite este traficul cu materiale nucleare in fosta Uniune Sovietica. “Statele Unite vor continua sa coopereze cu Rusia si tarile din regiune pentru a combate drogurile ilegale”, se mai afirma in document. In 2008, fostul presedinte al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohammed ElBaradei, se temea ca reteaua terorista al-Qaida pregateste un atac nuclear sau radioactiv, exprimandu-si ingrijorarea in legatura cu traficul de materiale radioactive din Romania, Ucraina, Kazahstan si Uzbekistan. Directorul AIEA se arata atunci ingrijorat de informatiile referitoare la tentativele de trafic cu materiale radioactive. “In fiecare an sunt arestate sute de persoane care incearca asa ceva”, spune ElBaradei, notand ca cele mai multe cazuri de acest fel apar in tari foste sovietice si din Europa de Est precum “Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina si Romania”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *