Republica Moldova, folosita de Iran pentru a fenta embargoul petrolier occidental

de | aug. 13, 2012 | Orientul Mijlociu, R. Moldova, Razboi energetic, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Pentru a scapa de embargoul impus de comunitatea internationala, Iranul recurge la tot felul de metode pentru a-si transporta petrolul, principalul atu al economiei Teheranului. In acest joc, Iranul a inclus si Republica Moldova in incercarea de a fenta vigilenta UE si a SUA. Douasprezece nave-cargo iraniene au fost inregistrate in mod temporar in Republica […]

Pentru a scapa de embargoul impus de comunitatea internationala, Iranul recurge la tot felul de metode pentru a-si transporta petrolul, principalul atu al economiei Teheranului. In acest joc, Iranul a inclus si Republica Moldova in incercarea de a fenta vigilenta UE si a SUA. Douasprezece nave-cargo iraniene au fost inregistrate in mod temporar in Republica Moldova, in perioada mai – iulie, existand suspiciuni ca manevra are rolul evitarii sanctiunilor internationale impuse Iranului, conform postului Europa Libera. Adjunctul ministrului Transporturilor din Republica Moldova, Boris Gherasim, a confirmat informatia, precizand ca licentele celor 12 nave au fost anulate dupa ce au aparut suspiciuni ca se incerca evitarea sanctiunilor internationale impuse Iranului. Gherasim nu a precizat cine a solicitat retragerea licentelor acestor nave, dand asigurari ca printre navele-cargo nu figurau petroliere. Aproximativ 75 de nave petroliere iraniene au fost inregistrate in porturi din Tanzania, Tuvalu, Sierra Leone, Bolivia si Republica Moldova.

Inmatriculate la Giurgiulesti

Cel putin opt petroliere iraniene au fost plasate sub pavilionul Republica Moldova, iar ca port de inmatriculare a fost trecut portul Giurgiulesti de la Dunare. in ultimul timp, scria recent publicatia rusa Vedomosti, o mare parte din petrolierele iraniene au disparut brusc din oceane. Recent, navele au reaparut, dar sunt de nerecunoscut: corpuri revopsite, denumiri noi la bord, iar pe catarge au arborate pavilioane noi. Evident, ca porturi de inmatriculare figureaza complet alte orase. La 1 iulie a.c., a intrat in vigoare un embargo al Uniunii Europene la importurile de petrol din Iran. Conform acordului, aprobat la sfarsitul lunii ianuarie 2012, de la 1 iulie este complet interzis importul de titei brut iranian pe teritoriul statelor membre ale UE. De asemenea, companiilor europene le-a fost interzis sa asigure aprovizionarea cu petrol iranian. Compania petroliera iraniana, care a fost privatizata in 2000, sustine ca actiunile sale sunt legale, deoarece aceasta nu este proprietatea guvernului de la Teheran, potrivit mass-media moldovene. in 2008, ea si-a transferat navele petroliere sub pavilioanele Maltei si Ciprului, dupa ce SUA inclusesera pe lista neagra flota comerciala iraniana. Iranul este vizat de sanctiuni dure impuse de Statele Unite si Uniunea Europeana din cauza controversatului program nuclear.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *