Republica separatista Transnistria, marul discordiei intre Chisinau si Moscova

de | iul. 24, 2011 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Diplomatia de peste Prut reactioneaza la unele declaratii scandaloase facute de institutia omoloaga de la Moscova pe tema asa-zisei republici transnistrene. Ministerul moldovean al Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) a criticat sambata declaratia purtatorului de cuvant al Ministerului rus de Externe, potrivit careia in 2006, Ucraina si Republica Moldova au impus o „blocada economica” […]

moldova-map 765Diplomatia de peste Prut reactioneaza la unele declaratii scandaloase facute de institutia omoloaga de la Moscova pe tema asa-zisei republici transnistrene. Ministerul moldovean al Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) a criticat sambata declaratia purtatorului de cuvant al Ministerului rus de Externe, potrivit careia in 2006, Ucraina si Republica Moldova au impus o „blocada economica” regiunii transnistrene. Diplomatii de peste Prut au respins termenul de „blocada”, folosit de diplomat, declarand ca acel gest a reprezentat o ajustare a comertului la standarde internationale, informeaza Pro TV Chisinau. În cadrul unui interviu pentru agentia Regnum, purtatorul de cuvant al MAE rus sustinea ca, la vremea respectiva, Chisinaul a „extins unilateral legislatia moldoveneasca” asupra regiunii transnistrene. Mai mult, oficialul s-a aratat convins ca doar datorita interventiei rusesti Tiraspolul a putut relua comertul extern.

Ajustari pentru standarde internationale

„Decizia comuna a Republicii Moldova si Ucrainei de a introduce la frontiera dintre cele doua state un regim vamal nou nu a avut drept scop crearea asa-numitei «blocade» sau «extinderea unilaterala a legislatiei moldovenesti» asupra regiunii, ci urmarea doar ajustarea operatiunilor de export-import la standardele internationale”, a reactionat MAEIE intr-un comunicat. „Pentru a exclude efectele negative asupra agentilor economici din stanga Nistrului, regimul vamal instituit in 2006 prevede proceduri simplificate de inregistrare a companiilor, mecanism de rambursare a impozitelor percepute, precum si posibilitatea de a beneficia direct de preferintele comerciale acordate Republicii Moldova de UE si CSI”, se mai arata in comunicat.Diplomatia de la Chisinau a tinut sa sublinieze ca „peste 700 de intreprinderi din regiune s-au inregistrat pe langa autoritatile centrale, iar datele statistice confirma ca relatiile comerciale ale acestora cu partenerii din exterior se dezvolta fara impedimente din partea autoritatilor nationale. Nu este primul caz cand diplomatiile de la Chisinau si Moscova au viziuni contrare in ceea ce priveste Tiraspolul.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *