Republica Mongolia refuză Kremlinul și Beijingul – Power of Siberia 2 nu se mai face curând!

de | aug. 23, 2024 | Știri | 0 comentarii

În 16 iulie 2024 la Ulanbator a fost numit un guvern de coaliție care schimbă calea Mongoliei. Relația cu cei doi mari vecini este destul de dificilă deoarece există o memorie colectivă: Mongolia câștigându-și independența în 1911 față de China și până în 1991 a existat o presiune a Uniunii Sovietice. Distanțarea față de cei […]

În 16 iulie 2024 la Ulanbator a fost numit un guvern de coaliție care schimbă calea Mongoliei. Relația cu cei doi mari vecini este destul de dificilă deoarece există o memorie colectivă: Mongolia câștigându-și independența în 1911 față de China și până în 1991 a existat o presiune a Uniunii Sovietice. Distanțarea față de cei doi vecini aliați cu conduceri autocratice este evidentă.

În august a fost elaborat Planul de Dezvoltare a țării pe termen lung și în acesta nu se regasește Proiectul Power of Siberia II. Acest proiect este gândit pentru a aproviziona China cu gaze extrase din Federația Rusă, conducte ce ar strabăte Mongolia peste 2500 km și ar oferi un colac de salvare Moscovei care este supusă sancțiunilor economice occidentale. De asemenea și China are câteva sancțiuni, cu potențial de a fi multiplicate, mai ales în această perioadă cand Beijingul creează presiuni militare în Marea Chinei de Sud și în special asupra Taiwanului.

Analiștii au interpretat că această suspendare a proiectului Power of Siberia II se datorează îngrijorărilor cu privire la sancțiunile secundare pe care țările occidentale le pot impune țărilor care se află în stransă cooperare cu Federația Rusă, considerându-se că ajută armata Rusiei în Ucraina. Analiștii nu exclud și un dezacod asupra prețurilor livrării de gaze dintre Moscova și Beijing, chinezii oferind un preț similar cu cel din piața internă rusească.

„Intrăm într-o pauză lungă, în care Moscova nu mai crede că poate obține acordul pe care și-l dorește de la Beijing și probabil că va îngheța proiectul până la vremuri mai bune”, a declarat Munkhnaran Bayarlkhagva, fost oficial la Consiliul Național de Securitate al Mongoliei. Bayarlkhagva a mai spus că Beijingul ar putea să nu fie mulțumit de Gazprom deoarece compania rusească dorește să controleze unilateral secțiunea mongolă a conductei în detrimentul companiei China National Petroleum Corporation.

Li Lifan de la Academia de Științe Sociale din Shanghai spune că începerea proiectului „ar fi însemnat o creștere bruscă și pe termen lung a influenței Moscovei în Mongolia, în detrimentul Beijingului. (…) Mongolia speră să obțină investiții din China și Rusia, dar Rusia nu are bani și China nu se grăbește să construiască conducta”.

Power of Siberia 2 este un proiect demarat în comun de China National Petroleum Corporation și Gazprom care ar livra 50 miliarde metri cubi pe an de gaz natural rusesc. Power of Siberia 2 ar fi mai lungă și mai complexă conductă din lume din punct de vedere tehnic. Construcția acesteia ar dura cinci ani și ar avea ca sursă de gaze depozitul Yamal din Siberia.

Fig. 1 – Power of Siberia Pipeline (sursa: eutoday.net)

Context

Resursele Yamal au fost gândite de a aproviziona Europa, dar sanțiunile actuale apricate Federației Ruse au dus la micșorarea considerabilă a importurilor europene. Kremlinul se orienteză către cel mai mare consumator de gaze din lume: China. Puterea de negociere a Moscovei cu vecinul său mai puternic din punct de vedere economic a slăbit de la inceputul războiului din Ucraina și rămân întrebări cu privire la capacitatea Gazprom de a susține o astfel de investiție complicată.

Republica Populară Chineză s-a orientat în ultima perioadă către importurile de gaz natural din Turkmenistan – Uzbechistan (conducta Central Asia – China Gas Pipeline), gaz natural lichefiat și către energia regenerabilă.

De remarcat că investiția din Turkmenistan este mai mare ca Power of Siberia 1 si Power of Siberia 2, capacitatea de transport de 55 mmc / an este de asemenea mai mare și urmează a fi mărită la 84 mmc / an.

Fig. 2 – Central Asia – China Gas Pipeline (sursa: scmp.com)

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri