Republica Moldova, zguduită de războiul pentru reforma justiției

de | mart. 19, 2023 | Analize, REPUBLICA MOLDOVA | 0 comentarii

Preşedinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, a anunţat că a convocat Consiliul Suprem de Securitate de la Chișinău „în legătură cu situaţia excepţională din justiţie”, un semnal clar al durității războiului pentru reforme din fosta republică sovietică. Demersurile au loc pe fondul intensificării războiului din Ucraina, care a intrat într-o nouă fază.   Situație catastrofală […]
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, avertizează populația

Preşedinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, a anunţat că a convocat Consiliul Suprem de Securitate de la Chișinău „în legătură cu situaţia excepţională din justiţie”, un semnal clar al durității războiului pentru reforme din fosta republică sovietică. Demersurile au loc pe fondul intensificării războiului din Ucraina, care a intrat într-o nouă fază.

 

Situație catastrofală

Cei 330 de magistraţi, întruniţi vineri în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, au blocat alegerea primilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a putea demara procesul de curăţare a sistemului judecătoresc, conform media citate.

„Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor CSM. Înţeleg că judecătorii au decis totuşi să blocheze curăţarea justiţiei şi să pună în continuare piedici în calea restaurării dreptăţii în R. Moldova. Anunţ că voi convoca pentru ziua de luni, la ora 14:00, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situaţia excepţională din justiţie”, a transmis Maia Sandu într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Adunarea Generală a Judecătorilor a anunţat următoarea şedinţă abia pe 28 aprilie. Singura decizie luată vineri a fost crearea unei comisii care să elaboreze o declaraţie despre situaţia din sistemul judecătoresc, în viziunea magistraţilor. Magistraţii din R. Moldova admit că situaţia din justiţie e „catastrofală”, ceea ce nu i-a împiedicat să-şi ia o pauză pentru mai bine de o lună, remarcă Ziarul Naţional.

Curtea anticorupție 

În cadrul unui discurs susţinut vineri în parlament, Maia Sandu a solicitat guvernului şi forului legislativ să creeze o instanţă specializată care să investigheze cazurile de mare corupţie şi de corupţie în sistemul justiţiei.

„Suntem datori şi obligaţi în faţa cetăţenilor să pedepsim marii corupţi şi să nu le permitem să ne mai controleze republica. În aceşti doi ani, justiţia a avut independenţa să facă dreptate oamenilor. Dar nu a făcut-o. Solicit parlamentului şi guvernului să creeze Curtea Anticorupţie, o instanţă specializată care să investigheze cazurile de mare corupţie şi de corupţie în sistemul justiţiei”, a transmis Maia Sandu, subliniind că „nu mai avem timp să lăsăm corupţii din sistem să amâne la nesfârşit propria curăţare”.

„În 2030 Republica Moldova trebuie să fie ţară membră a Uniunii Europene. Acum este şansa noastră reală de a deveni membru cu drepturi depline al familiei europene. Avem susţinerea statelor UE. Moldovenii au ales calea europeană, dar cât de repede vom ajunge acolo depinde de noi toţi”, a subliniat Maia Sandu de la tribuna forului legislativ.

Critici dure

„Să unim societatea noastră ca toţi cetăţenii să aibă o viaţă bună, cu venituri europene. Fac apel către toate forţele politice să pună aderarea la UE deasupra intereselor înguste şi să susţină această cale necondiţionat”, a îndemnat președinta Republicii Moldova.

În acelaşi timp, Maia Sandu i-a criticat dur pe politicienii din opoziţie care promovează cu înverşunare interesele Kremlinului la Chişinău, dar în acelaşi timp preferă să-şi trimită copiii la învăţătură în Occident, deţin paşapoarte ale statelor europene, au afaceri în UE şi chiar beneficiază de plăţi sociale din partea statelor europele pe care le blamează, notează mass-media din Chişinău.

În timpul discursului său vineri în parlament, din sală au lipsit reprezentanţii Blocului comuniştilor şi socialiştilor (BCS), cei ai Partidului ŞOR, cărora le era adresat acest mesaj, remarcă publicaţia citată.

„Copiii unora dintre voi învaţă acolo (în UE), voi mergeţi acolo în vacanţă, alţii au şi paşapoarte europene, unii chiar beneficiază de plăţi sociale, fac afaceri în UE. Oare voi nu vreţi ca copiii Moldovei să trăiască ca în UE? Sau vreţi ca copiii voştri să fie aruncaţi în închisoare pentru că scriu o postare critică la adresa conducerii ţării, aşa cum se întâmplă în Rusia?”, a întrebat retoric Maia Sandu.

„Oare nu vreţi ca moldovenii să aibă libertatea de a construi ţara aşa cum vor şi nimeni să nu se amestece în treburile interne ale ţării noastre? Aţi văzut multe grădiniţe, spitale şi şcoli reparate din bani de la Kremlin sau donaţii pentru dezvoltarea localităţilor? Dinspre Kremlin ne vin doar ameninţări, embargouri şi şantaj. De acolo vine doar război, suferinţă şi sărăcie. UE este unica noastră şansă de a construi o ţară în care doar cetăţenii ei au dreptul să-şi decidă soarta”, a declarat Maia Sandu.

Luntre și punte

În opinia șefei statului moldovenesc, unii politicieni „se fac deja luntre şi punte pentru a vinde R. Moldova Kremlinului”.

”Din păcate, în parlament sunt şi deputaţi care nu reprezintă oamenii, ci reprezintă hoţii de miliarde. Ştiu că şi voi mă auziţi, chiar dacă nu sunteţi aici. Ei s-au vândut oligarhilor şi vor să vândă şi Moldova. Gruparea Şor are o misiune clară de la Kremlin şi FSB – să aducă războiul în R. Moldova. Scopul lor este să organizeze destabilizări şi să dea jos prin violenţe guvernarea aleasă în mod democratic. Instituţiile Moldovei nu vor permite ca republica să fie închinată unor criminali”, a punctat Maia Sandu.

În aceste zile, Mișcarea Pentru Popor, formată în jurul Partidului Șor, a lansat un apel către toate forțele de opoziție, atât cele parlamentare, cât și cele extraparlamentare, să susțină cerința legală a cetățenilor de a obliga guvernarea să achite integral facturile pentru lunile de iarnă. În acest scop, zeci de mii de cetățeni din întreaga țară sunt așteptați pentru a participa la protestele de la Chișinău.

Sistemul se opune

Judecătorul Alexei Paniș, citat de mass-media de la Chișinău, a declarat că prin reforma propusă guvernarea își dorește preluarea controlului asupra justiției. De asemenea, magistratul acuză reprezentanții guvernării de duble standarde, atunci când, pe de o parte, insistă pe reforma justiției, pe de altă parte, mențin în funcții membrii CSM și după expirarea mandatului.

„Când vorbim despre reformă și independența justiției vreau să cred în sinceritatea politicienilor care adoptă declarația cu privire la caracterul captiv al statului și în același timp îmbrățișează membrii CSM care au activat în perioada statului capturat și au dus la capturarea statului, și-i țin pe acești membri CSM în brațe și după ce le-a expirat mandatul constituțional. Asta îmi trezește suspiciuni privind sinceritatea reformei. Reforma este necesară, dar politicienii înțeleg prin reformă controlul total al justiției. Judecătorii își doresc reforma, dar ei văd asta prin îmbunătățirea condițiilor de muncă, societatea își dorește reforma, avocații își doresc reforma. Dar unele persoane văd din reformă o posibilitate de a agonisi mijloace bănești. Mă refer la veșnicii reformatori, pentru că reforma costă. În ultimii ani s-a mers pe reforme care durează mult, costă scump, dar nu produc efecte”, a mai spus judecătorul Alexei Paniș, citat de TVR Moldova.

Ședință cu cântec

Ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată vineri, a fost o șansă de a debloca situația precară din justiție, prin alegerea și formarea unui organ de autoadministrare. Însă în circumstanțele în care ședința a fost întreruptă până la sfârșitul lunii aprilie, ministra crede că se impun soluții dure. Potrivit ei, de această dată, chiar nu pot fi invocate acuzații de imixtiune, relatează mass-media.

„Cu regret, prin amânarea alegerilor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, înțeleg, că se dorește, dimpotrivă, perpetuarea situației grave din justiție. Reieșind din majoritatea opiniilor expuse de judecători, înțeleg, că interesul public mai puțin a contat și, că nu se dorește crearea unui CSM cu care să fie un nou început pentru rezolvarea problemelor din justiție – numirea în funcție a judecătorilor, soluționarea mai rapidă a cazurilor, luarea deciziilor importante de administrare în sistemul judecătoresc. Astfel, se putea valorifica oportunitatea de a fi parte a reformei justiției și, mai ales, de a restabili imaginea sistemului judecătoresc”, afirmă Veronica Mihailov-Moraru.

Ea spune că, în calitate de ministră a justiției, își dorește un partener pentru implementarea agendei pentru aderarea la Uniunea Europeană, pentru a consolida domeniul justiției și cel anticorupție.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *