Republica Moldova vrea o perspectiva clara de aderare la UE

, , , ,
 

leanca-hollandeChisinaul are nevoie de o data clara de aderare la structurile de Uniunii Europene, a declarat premierul Iurie Leanca intr-un interviu pentru cotidianul francez La Croix. El a adaugat ca lipsa unei astfel de perspectiva ar putea crea instabilitate, si, mai mult, ar fi un argument in favoarea comunistilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamala. „Statele membre UE nu au o pozitie comuna in ceea ce priveste o perspectiva clara de aderare pentru Republica Moldova”, a afirmat premierul Leanca, care se afla luni si marti intr-o vizita in Franta, unde va avea o intrevedere cu presedintele Francois Hollande. Seful Guvernului de la Chisinau a mentionat ca Parisul nu are inca o pozitie clara in aceasta privinta, spre deosebire de Berlin, care doreste ca Republica Moldova sa fie tratata asemenea tarilor incluse in grupul Balcanilor de Vest. „Sa devenim doar un vecin al UE este o invitatie la incertitudine. Iar incertitudinea genereaza instabilitate. Dorim sa facem parte din aceeasi familie”, a declarat premierul Iurie Leanca, subliniind ca sustinerea Frantei in acest sens este importanta pentru autoritatile de la Chisinau.

Intrebat despre sustinerea de care se bucura la Chisinau Uniunea Eurasiatica propusa de Vladimir Putin, premierul R. Moldova a explicat ca opozitia foloseste ca argument lipsa unei perspective clare de aderare la UE. “Este foarte greu sa convingi societatea ca este vorba despre un obiectiv realist cand comunistii spun ca este o misiune imposibila, tinand cont de ostilitatea unor state membre”, a observat seful Guvernului de la Chisinau. El a adaugat ca, in acest context, opozitia comunista de la Chisinau sustine ca R. Moldova nu trebuie “sa se concentreze asupra unui obiectiv irealizabil, in conditiile in care aderarea la Uniunea Eurasiatica este dorita de Rusia”. Leanca a precizat ca dupa semnarea Acordului de Asociere cu UE pe 27 iunie, institutiile statului vor trebuie sa functioneze potrivit standardelor europene, devenind mai transparente, in serviciul cetatenilor.

1 răspunde
  1. Trinca
    Trinca says:

    Este un obiectiv chis se poate de realist doar ca are nevoie de responsabilitatea intregii clase politice ,de care ar trebui s dea dovada si Leanca si Filat care nu tin cont in permanenta de acest moment

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *