Republica Moldova, vecinul preferat al Uniunii Europene

de | feb. 11, 2011 | R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Premierul moldovean, Vlad Filat, a ţinut ca prima sa vizită în străinătate, după confirmarea noului guvern de la Chişinău, să fie la Bruxelles, unde a dat asigurări partenerilor europeni că Moldova îşi menţine angajamentul pentru reforme şi valori europene. Acordul de asociere, liberalizarea vizelor sau reformele în justiţie au fost câteva dintre subiectele abordate de premirul Vlad Filat în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut la Bruxelles, relateaza surse oficiale de la Chisinau, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Premierul de la Chisinau, Vlad Filat, conteaza pe sprijinul UE

Premierul de la Chisinau, Vlad Filat, conteaza pe sprijinul UE

Premierul moldovean, Vlad Filat, a ţinut ca prima sa vizită în străinătate, după confirmarea noului guvern de la Chişinău, să fie la Bruxelles, unde a dat asigurări partenerilor europeni că Moldova îşi menţine angajamentul pentru reforme şi valori europene. Acordul de asociere, liberalizarea vizelor sau reformele în justiţie au fost câteva dintre subiectele abordate de premirul Vlad Filat în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut la Bruxelles, relateaza surse oficiale de la Chisinau, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
In cadrul intrevederii cu Jose Manuel Barroso, Presedintele Comisiei Europene, au fost abordate subiecte ce tin de situatia din Republica Moldova, relatiile moldo-comunitare si perspectivele de dezvoltare ale acestora. Jose Manuel Barroso a mentionat ca este bucuros sa-l revada pe Vlad Filat, care a obtinut al doilea mandat de Prim-ministru. Presedintele CE a spus ca anul care a trecut a fost unul al progresului in relatia cu Republica Moldova. „Guvernul de la Chisinau trebuie sa continue parcursul inceput in 2010 si sa consolideze rezultatele obtinute anul trecut, caci acestea au fost obtinute in timp record”, a spus Jose Manuel Barroso. Presedintele CE a precizat ca, in 2010, Uniunea Europeana a demarat cu Republica Moldova negocierile pe marginea Acordului de Asociere si a Acordului privind liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni. „Uniunea Europeana a oferit suport Republicii Moldova si va continua aceasta sustinere in aceeasi maniera”, a spus oficialul. Presedintele CE a indemnat liderii politici de la Chisinau sa dialogheze si sa gaseasca consens in privinta depasirii crizei politice. Jose Manul Barroso a mai spus ca UE este gata sa contribuie si la solutionarea conflictului transnistrean.
„Stiu ca sinteti angajat plenar intr-un amplu proces de transformari si va doresc mult succes Dvs. personal si cetatenilor Republicii Moldova”, a mentionat Presedintele CE, adresindu-se Primului ministru. Vlad Filat a spus ca vizita sa la Bruxelles este prima dupa alegerea in functia de Prim-ministru. „Republica Moldova este o tara europeana, cu cetateni europeni si care urmeaza cit mai rapid sa acceada in Uniunea Europeana”, a declarat Prim-ministrul de la Chisinau. „Speram ca, pina la 5 mai, cind va avea loc Consiliul de cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeana, vom veni cu mai mute rezultate concrete. Vom continua sa muncim si va multumesc pentru suportul acordat Republicii Moldova”, a mai declarat Vlad Filat.

Sfaturi de la Bruxelles

Premierul Vlad Filat, care a întreprins o vizită de două zile în Bruxelles, a declarat într-un interviu din capitala europeană pentru „Publika” TV că preşedintele ţării va fi ales „prin acţiuni şi comunicare”. „Pentru noi este important ca instituţiile statului să fie pline, să fie ales şi preşedintele, astfel ca în consecinţă să avem o stabilitate timp patru ani de zile, ca să putem realiza programul de guvernare pe care ni l-am asumat”, a spus Filat. Premierul a menţionat că „în timpul cel mai apropiat vom decide în Parlament asupra datei alegerii şefului statului”. „Prin acţiuni şi comunicare vom face ca să fie ales preşedintele ţării”, a precizat Vlad Filat, accentuând că „arta compromisului în condiţii dificile duce la rezultat”.
Vlad Filat a mai menţionat că „relaţiile dintre partidele parlamentare sunt guvernate de o stare emotivă” şi că „trebuie puse pe prim plan interesele ţării şi nu ale unui partid sau altuia”. „Nu au existat niciodată presiuni din partea Bruxellesului. Au fost puncte de vedere expuse, sfaturi dacă vreţi, pentru ca Moldova să fie un stat stabil, inclusiv sub aspect politic”, a mai spus Filat în interviul acordat „Publika” TV.

Duet cu Gunther Oettinger

Prim-ministrul Vlad Filat a avut la Bruxelles si o intrevedere Gunther Oettinger, Comisar European pentru Energie. In cadrul intrevederii au fost abordate subiecte privind situatia in domeniul energetic, dar si privind presedintia Republicii Moldova in Comunitatea Energetica. Premierul a mentionat ca, incepind cu 1 ianuarie 2011, Republica Moldova a preluat Presedintia Comunitatii Energetice, precizind ca printre prioritatile Presedintiei RM se numara organizarea a 3 reuniuni: Consiliul Ministerial, Forul Social si Conferinta „RM si Comunitatea Energetica”, dar si organizarea unui Forum international privind retelele de infrastructura energetica regionale. „Republica Moldova este interesata in diversificarea surselor energetice. Noi ne dorim conectare la piata energetica europeana si deja avem stabilite anumite proiecte in acest sens, fiind identificate si o parte din resursele financiare necesare”, a spus Vlad Filat. Premierul s-a referit si la constructia gazoductului Ungheni-Iasi, care va oferi posibilitatea conectarii la retelele regionale. In domeniul electricitatii, principalul proiect il constituie interconexiunea LEA 400 KV Balti-Suceava, pentru care a fost elaborat un studiu de fezabilitate. Gunther Oettinger a mentionat ca intentiile Republicii Moldova sint realizabile si Comisia Europeana va identifica posibilitati pentru a ajuta tara noastra sa devina parte a pietei energetice europene. Comisarul a felicitat Moldova cu preluarea Presedintiei Comunitatii Energetice, apreciind agenda incarcata si urind succes in realizarea acesteia. Gunther Oettinger a specificat ca Moldova inregistreaza la momentul de fata o dezvoltare pe diferite planuri, iar domeniul energetic trebuie sa faca parte din progresele inregistrate de tara noastra. Comisarul a mai adaugat ca in luna octombrie 2011 va veni la Chisinau si va avea ocazia sa mai discute inca o data despre oportunitatile pe care le are Republica Moldova in domeniul energetic. In context, Gunther Oettinger si-a exprimat sustinerea vizavi de preocuparile Republicii Moldova privind diversificarea surselor energetice.

Stefan Fule: “Moldova poate deveni un bun exemplu pentru alte state”

Prim-ministrul Vlad Filat a avut, la Bruxelles, o intrevedere si cu Stefan Fule, Comisar pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate. Vlad Filat si-a exprimat aprecierea pentru suportul acordat Moldovei personal de catre Stefan Fule si Comisia Europeana. Premierul a spus ca acest suport reprezinta unul din factorii care asigura dinamica pozitiva a negocierilor Acordului de Asociere Republica Moldova-UE. Premierul s-a referit si la Planul de actiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE si a mentionat ca Moldova deja a inceput sa lucreze asupra implementarii acestuia.
„Am elaborat si aprobat deja Programul National de implementare a Planului de Actiuni privind liberalizarea regimului de vize. Vom depune toate eforturile pentru implementarea efectiva a acestuia. In acest sens, mizam pe sprijinul Comisiei Europene pentru a trece la cea de-a doua faza de implementare a Planului de Actiuni pe parcursul anului curent, luind in considerare performantele Guvernului R.Moldova in realizarea reformelor convenite”, a spus Vlad Filat. „Moldova a inregistrat progrese frumoase si poate deveni un bun exemplu pentru alte state”, a declarat Comisarul european. Stefan Fule a mentionat importanta implementarii cu succes a Planului de actiuni privind liberalizarea regimului de vize si a reiterat suportul de care va beneficia Moldova in acest sens. „Va incurajez sa continuati in acelasi ritm. Sint sigur ca veti inregistra noi succese”, a declarat, la randul sau, Stefan Fule.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *