Republica Moldova: Toata clasa politica vrea capul Procurorul General, Valeriu Zubco, pentru o presupusa crima

, , , ,
 

De cateva zile, presa de la Chișinau relateaza despre un caz pornit in urma unor alegatii care inca nu au fost confirmate de catre autoritati privind o presupusa crima pe care ar fi comis-o procurorul general al Republicii Moldova, Valeriu Zubco, asupra unui barbat la o partida de vanatoare. Chiar daca premierul Vlad Filat a dispus efectuarea unei anchete de catre Ministerul de Interne si a declarat ca datele sunt inca confuze, relatiile dintre cei doi s-a inrautatit pe parcursul anului trecut atunci cand Filat a insistat asupra demiterii Procurorului General, Valeriu Zubco, pe care l-a acuzat de ineficienta in timpul atacurilor de raider asupra actionarilor europeni ai unei banci din Moldova din vara anului 2011. El a cerut inca de pe atunci demisia lui Zubco. Intr-un interviu acordat marti postului Europa Libera, Vlad Filat şi-a exprimat opinia ca Procurorul General al Republicii Moldova, Valeriu Zubco, a subestimat gravitatea incidentului tragic de la o vanatoare de mistreti, din ziua de 23 decembrie, in apropiere de Calinești, raionul Falești, dovada fiind faptul ca nu a dat publicitatii in mod explicit şi operativ informatii relevante. Astfel, procuratura ar fi lasat loc pentru interpretari, presupuneri si suspiciuni de natura politica. Cu aceasta ocazie, seful cabinetului de ministri isi reconfirma pledoaria pentru reformarea cat mai grabnica a procuraturii si ii sugereaza procurorului general sa isi dea demisia de onoare, deoarece nu a reusit sa gestioneze o situatie dificila, generind un nou val de contestari publice la adresa organelor de drept si a sitemului justitiar in ansamblu.

Zubco neaga acuzatii si acuza ingerinte politice

In apararea sa, acesta a negat orice acuzatie referitoare la presupune crima pe care ar fi comis-o. „Neg CATEGORIC acuzatiile de omor lansate la adresa mea de catre cetateanul Sergiu Mocanu, precum și insinuarile lansate public de catre unii politicieni și viceministrul de interne, Ion Bodrug. Aceste acuzatii m-au afectat, i-au afectat pe membrii familiei mele și este datoria mea sa declar public ca aceasta campanie este o minciuna, o dovada de un cinism fara margini din partea tuturor celor care au lansat-o sau au incurajat-o, folosindu-se in acest sens de functiile publice pe care le detin sau de institutii ale statului”, se mentioneaza in declaratia procurorului general. El a mai spus ca este prins in mijlocul unor lupte politice si ca isi va dovedi nevinovatia. „inca sper ca luptele politice sau obsesia unora pentru persoana mea nu vor prevala in fata legii, corectitudinii și moralei. Sa lansezi o astfel de campanie murdara la adresa unui om, indiferent cine ar fi acesta, sa alegi un moment ca cel al Sfintelor Sarbatori pentru a face asta, este o dovada de cinism care depașește orice limita. Acest lucru este valabil și pentru cei care au sprijinit aceasta campanie, prin lansarea de insinuari și aprecieri. Sunt gata sa ma supun anchetei oricarei institutii a statului, dar nu ma voi transforma in “carne de tun” in campaniile murdare ale unora sau pentru luptele dintre politicieni pentru functia de Procuror General. imi voi apara onoarea și liniștea familiei mele, indiferent cat de inalte vor fi functiile celor care ma vor acuza in continuare pe nedrept”, conchide Valeriu Zubco.

Marul discordiei in randul clasei politice

Tot acest scandal nu a lasat impasibila clasa politica de la Chisinau. Fiecare tabara incearca sa se foloseasca de aceasta poveste si sa isi ia parte de popularitate. Numai presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a refuzat sa comenteze aceste acuzatii care i se aduc lui Zubco. „Suntem in sarbatori creștine, hai sa nu vorbim despre ceea ce declara altii. O sa va raspund dupa sarbatori”, a declarat Timofti. In schimb, PCRM-ul a reactionat cel mai vehement la aceasta problema. Comunistii au anuntat deja ca vor protesta miercuri in fata Procuraturii Generale. Potrivit deputatului comunist Mark Tkaciuk, miercuri, incepand cu ora 11.00, membrii PCRM vor picheta Procuratura Generala. Aceştia vor solicita organelor competente aflarea adevarului in cazul crimei de care este acuzat Procurorul General, Valeriu Zubco. La randul sau, deputatul PCRM Grigore Petrenco, a sustinut ca este inadmisibil ca asemenea crime sa fie tainuite. De asemenea, liderul grupului socialistilor, deputatul neafiliat Igor Dodon considera ca circumstantele vehiculate in presa trebuie investigate cu cea mai mare atentie, iar cel mai grav este faptul ca acest caz s-a tinut in secret.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *