Republica Moldova, sprijinita de europarlamentarii romani

, , , ,
 

Europarlamentarul roman Monica Macovei sprijina integrarea europeana a Republicii Moldova

Europarlamentarul roman Monica Macovei sprijina integrarea europeana a Republicii Moldova

„Republica Moldova trebuie sa intre in Uniunea Europeana pentru binele oamenilor si trebuie facute reformele necesare aderarii” a declarat europarlamentarul roman Monica Macovei, intr-un interviu acordat mass-media de la Bucuresti, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „(…) in acest moment, Guvernul RM negociaza cu UE continutul noului tratat. Negocierile au inceput in decembrie si ele continua foarte bine iar cei de la Comisia Europeana au spus ca, citez: „Acum s-a trecut de la vorbe la fapte”. De asemenea, s-a inceput dialogul pentru liberalizarea vizelor pentru cetatenii RM care doresc sa calatoreasca in UE si totodata s-au inceput discutiile pentru semnarea unui acord de liber schimb intre cele doua entitati care iarasi va conduce la o buna colaborare economica si implicit la bunastare si dezvoltare economica” a mai declarat europarlamentarul roman.

Sprijin romanesc

Macovei a mai declarat ca Romania poate „ajuta Republica Moldova, ca de fapt orice alta tara candidata prin ambele experiente, prin a le spune ce trebuie facut si ce nu, pentru ca si Romania a facut unele greseli. Eu conduc delegatia comuna a  Parlamentului European (PE) in raport cu o delegatie similara a Republicii Moldova iar prezenta mea la Chisinau pentru dezbaterile publice este din partea PE. Republica Moldova trebuie sa intre in UE pentru binele oamenilor si trebuie facute reformele necesare aderarii”. „In Republica Moldova avem practic un Guvern nou ales care nu are niciun an de zile de cand lucreaza, dar se incearca implementarea unor reforme” a mai declarat europarlamentarul.
Fostul ministrul al justitiei de la Bucuesti mai considera ca Constitutia Republicii Moldova „trebuie modificata pentru ca, iata, exista un impas determinat mai ales de prevederea constitutionala care cere o majoritate calificata pentru alegerea presedintelui. Da, sigur ca trebuie modificata, dar discutia este acum daca se va modifica doar acea prevedere sau vor urma si altele. De asemenea, trebuie vazut daca vor fi din nou alegeri anticipate, dar asta este o decizie pe care trebui sa o ia autoritatile de la Chisinau” a subliniat Macovei.

Interzis la comunisti

Macovei a respins o posibila revenire la guvernare a Partidului Comunistilor in cazul unor alegeri parlamentare anticipate, subliniind ca ea nu crede „ca va exista un asemenea rezultat si cred ca la conducere vor ramane fortele democratice. Dar daca ma intrebati de Partidul Comunistilor, nu trebuie decat sa ne uitam la ce a facut aceasta formatiune cat timp s-a aflat la conducerea RM (n.r. – 2001-2009)”. „Trebuie sa invatam pe cine sa credem si pe cine nu, dar acest lucru trebui sa il decida populatia din Republica Moldova” a mai declarat Macovei. Conform europarlamentarului roman, sprijinul politic al UE se traduce si in sprijin financiar, Macovei precizand ca „exista deja un imprumut in jurul sumei de 90 de milioane care va veni in Parlamentul European pentru aprobare”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *