Republica Moldova si "ucrainizarea" politicii moldoveneşti

de | apr. 21, 2011 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Un raport lansat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) “Viitorul” subliniază că sunt semnale care atestă un început de 'ucrainizare' a politicii moldoveneşti, pe fondul crizei politice din stânga Prutului, generată de nealegerea şefului statului, dar şi frecvenţa scrutinelor electorale.

Republica Moldova, in atentia comunitatii internationale

Republica Moldova şi pericolul ucrainizării

Un raport lansat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) “Viitorul” subliniază că sunt semnale care atestă un început de ‘ucrainizare’ a politicii moldoveneşti, pe fondul crizei politice din stânga Prutului, generată de nealegerea şefului statului, dar şi frecvenţa scrutinelor electorale.

Ca şi în cazul Ucrainei, în Republica Moldova cea mai mare problemă pare a fi absenţa unui consens asupra modelului de dezvoltare care urmează a fi preluat.

Aceasta se observă în cazul rezistenţei la reforme necesare, cum ar fi cea a Ministerului Afacerilor Interne. Toate aceste dezacorduri interne ameninţă statutul de ‘poveste de succes’ atribuită de europeni Republicii Moldova, consideră autorii, amintind de cazul Ucrainei care, în decursul a cinci ani de luptă politică, a conturat o oboseală a Uniunii Europene faţă de ea.

‘Pentru a evita scăderea entuziasmului UE faţă de şansele Republicii Moldova, este nevoie de a insista pe reformele promise. Altfel, riscăm ca şi întreaga societate, nu doar oficialii UE, să obosească de asigurările că lucrurile vor merge strună’, se menţionează în studiu.

Economistul Alexandru Fala, coautorul Raportului de prevenire a crizelor, recomandă intensificarea reformelor structurale, în special asigurarea unui mediu concurenţial în toate segmentele economiei naţionale, precum şi restructurarea întreprinderilor de stat.

Prezent la lansare, ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă a accentuat că autorităţile de la Chişinău ‘ar trebui să citească semnele rele şi să dubleze agenda de politică externă cu reforme interne’. El a reiterate, potrivit Agerpres, sprijinul României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, amintind în context şi de o iniţiativă a României de a fi liderul unui proiect european de twinning destinat reformei ajutorului de stat şi competiţiei în Republica Moldova.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *