Republica Moldova se apropie si mai mult de UE

, , ,
 

Uniunea Europeana sprijina integrarea europeana a Republicii Moldova

Uniunea Europeana sprijina integrarea europeana a Republicii Moldova

Prim-ministrul Vlad Filat si Stefan Fule, Comisar european pentru extindere si politica de vecinatate, au semnat astazi Protocolul aditional la Acordul de Parteneriat si Cooperare pentru participarea la programele comunitare, relateaza Directia comunicare si relatii cu presa a Executivului de la Chisinau, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Dupa ceremonia de semnare, oficialii au facut declaratii pentru presa. Vlad Filat a salutat prezenta lui Stefan Fule la Chisinau, mentionind ca vizitele sale sunt un bun indicator al relatiilor dinamice dintre Moldova si Uniunea Europeana. “In ultimul an, am reusit sa relansam relatiile cu Uniunea Europeana, sa le conferim o dinamica fara precedent. Evenimentul de astazi este inca o dovada in acest sens. Semnarea Protocolului Aditional la Acordul de Parteneriat si Cooperare este un pas important in procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeana. Acest Protocol va permite Republicii Moldova sa participe la diverse programe si agentii comunitare, cum ar fi, de exemplu, Programul Cadru 7 in domeniul cercetarii, Agentia Europeana pentru Mediu sau Centrul european pentru prevenirea si controlul maladiilor”, a spus Vlad Filat.

Flexibilitate europeana

Premierul a mentionat flexibilitatea pe care o ofera Protocolul semnat astazi – Republica Moldova va avea posibilitatea sa aleaga participarea la acele programe comunitare, pe care le va considera necesare, importante si prioritate in vederea atingerii obiectivelor trasate. “Astazi, am obtinut un instrument eficient pentru a accelera procesul de racordare la standardele comunitare in diverse domenii, ceea ce se va expune benefic asupra procesului de integrare europeana in general. Ne bucura faptul ca Republica Moldova este primul stat din dimensiunea estica a Politicii Europene de Vecinatate, care semneaza un asemenea aranjament oferit statelor partenere”, a precizat Prim-ministrul Republicii Moldova.

Sprijin international

Stefan Fule a mentionat ca semnarea acestui Protocol ofera Republicii Moldova noi oportunitati de a se alatura unor programe ale Uniunii Europeane destinate tarilor candidate la aderare sau potential candidate. “Republica Moldova va putea sa aplice la programele destinate unor domenii importante cum sunt cel vamal, al sanatatii, competitivitatii, transporturilor, inovatiilor, comunicarii. Aceste programe sunt foarte importante pentru cooperarea noastra si vor fortifica si mai mult relatia dintre Moldova si statele comunitare”, a spus Stefan Fule. Comisarul a mentionat ca anul care a trecut a fost unul bun, un an in care cetatenii Republicii Moldova au primit o perspectiva clara privind apropierea de Uniunea Europeana. Stefan Fule a spus ca aceasta vizita la Chisinau nu este prima pentru el, dar ca de fiecare data este stabilit un nou capitol, care duce la noi pasi in relatia dintre Moldova si cetatenii ei cu statele membre ale Uniunii Europene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *