Republica Moldova: Referendumul socialiștilor împotriva primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a eșuat

, ,
 

Deputatul socialist, Vlad Bătrîncea, s-a fotografiat ilegal cu buletinul de vot de la referendum //sursa: Facebook

Referendumul organizat duminică pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, nu a fost validat din cauza lipsei de cvorum. La scrutin s-au prezentat numai 17,54% dintre cetățenii cu drept de vot ai Chișinău, în timp ce pentru validarea referendumului era nevoie de minim o treime (33,3%) din numărul celor înscriși pe liste. Practic, la referendum au participat doar 110.502 alegători din totalul celor aproximativ 650.201 înscriși în listele electorale. Pentru ca referendumul să fi fost declarat valabil era nevoie ca la urne să se prezinte minim o treime dintre alegătorii cu drept de vot, adică 216.733.

Chirtoacă iese la atac

După invalidarea scrutinului primarul suspendat al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a mulțumit, duminică seară, cetățenilor pentru sprijinul acordat la referendumul privind revocarea sa din funcție și a cerut demisiile inițiatorilor acțiunii electorale.

El a declarat, într-o conferință de presă susținută imediat după finalizarea procesului de votare, la sediul Partidului Liberal, că atât președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cât și președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, ar trebui să își asume răspunderea publică pentru eșecul referendumului.

“Locuitorii Chișinăului au pus la punct toată clasa politică și pe aventurierii care au cheltuit în vânt zece milioane de lei, au adus un subiect artificial în opinia publică, în agenda societății și au dat peste cap viața noastră timp de jumătate de an sau mai bine, toate fără niciun rost, fără niciun folos. Acum, potrivit regulilor democrației, ei sunt obligați să își asume răspunderea și să își dea demisia pentru faptul că au abuzat de atenția cetățenilor, pentru faptul că le-au luat din timp, pentru faptul că au încercat să îi bage în această aventură, Dodon, Greceanîi, Ceban și toată facțiunea socialiștilor din Consiliul Municipal, comuniștii din Consiliul Municipal, Partidul Nostru, cei pe care i-ați văzut în toată splendoarea la vot astăzi”, a afirmat Chirtoacă.

“Vreau să mulțumesc locuitorilor Chișinăului pentru faptul că nu s-au dat prostiți, pentru bunul simț pe care l-au exprimat prin nedorința de a participa la toată această bătaie de joc”, a spus primarul suspendat al Chișinăului.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, nu a rata ocazia de a-l ironiza pe președintele prorus al R. Moldova, Igor Dodon. “Domnul președinte Dodon a ratat lamentabil! Cum este cu referendumul de la Chișinău, domnule președinte Dodon? Vă imaginați cu câtă credibilitate ați rămas în calitate de președinte în funcție?
PS — La referendum s-au prezentat doar 17,5% din alegători, iar pentru a fi validat referendumul, trebuia să se prezinte la vot minim 33,3% din electori”, a scris Băsescu pe Facebook.

Ce spun socialiștii, inițiatorii referendumului

Chiar dacă au suferit o înfrângere teribilă și o șifonare accentuată a imaginii, în urma eșecului referendumului pe care l-au inițiatit, socialiștii și-au reluat retorica. Liderul socialiștilor din Consiliul Municipal al Chișinăului, Ion Ceban, a cerut, duminică seară, demisia primarului suspendat Dorin Chirtoacă, după ce referendumul pentru revocarea din funcție a acestuia a fost invalidat ca urmare a prezenței scăzute la vot. Reprezentantul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a declarat, într-o conferință de presă organizată la sediul formațiunii sale politice, că primarul Chirtoacă ar trebui să renunțe la mandat dacă vrea ca “lucrurile să meargă înainte”.

“Eu am mari dubii că dumnealui se întoarce în fotoliul de primar. Dacă vrea cu adevărat ca lucrurile să meargă cumva înainte, ar fi foarte bine să își dea demisia, la propriu, pentru că este și el parte a acestui scenariu. Eu nu știu dacă și-a negociat cumva libertatea, dar sunt sigur că este șantajat de toate dosarele pe care le are”, a afirmat Ceban.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *