Republica Moldova, poligon de încercare a războiul americano-chinez

, , ,
 
Republica Republica Moldova, punct strategic pentru marile puteriMoldova, amenințată de federalizare

Republica Moldova, punct strategic pentru marile puteri

Lumea pe care o știam se schimbă radical. Noile mișcări geopolitice au efecte vizibile. Astfel, Republica Moldova a devenit poligon de încercare nu numai pentru Rusia, ci și pentru SUA și China. În ultima perioadă, atât Beijingul, cât și Washingtonul, încearcă să mute cât mai avantajos pe tabla de șah a politicilor globale, iar Chișinăul este unul dintre careuri.

O delegație americană în R. Moldova

Statele Unite ale Americii vor coopera cu Republica Moldova în lupta contra amenințărilor hibride, inclusiv în contextul alegerilor parlamentare de anul viitor. Subiectul a fost discutat în cadrul unor întrevederi dintre președintele Parlamentului Andrian Candu cu un grup de senatori americani, condus de Richard Burr. Andrian Candu le-a vorbit senatorilor SUA despre soluțiile autorităților pentru consolidarea statului de drept și asigurarea securității cetățenilor Republicii Moldova. Șeful Legislativului a amintit despre pachetul legislativ pentru securizarea spaţiului informaţional.
Un alt subiect discutat a vizat cooperarea între Moldova, Georgia și Ucraina, pentru promovarea unor politici comune de securitate și fortificarea poziției pe arena internațională. În septembrie, președintele Parlamentului a avut mai multe întrevederi cu senatori și congresmeni SUA în timpul vizitei la Washington. Tot atunci, în Senatul Statelor Unite a fost înregistrată o rezoluție în susținerea Republicii Moldova.

Implicarea Chinei în Apărarea Republicii Moldova

Republica Moldova şi Republica Populară Chineză îşi vor intensifica cooperarea în domeniul Apărării, prin identificarea unor noi proiecte benefice pentru ambele armate. Decizia a fost luată în cadrul întrevederii Ministrului Apărării Eugen Sturza cu ambasadorul Chinei în R. Moldova, Zhang Yinghong. Cei doi oficiali au trecut în revistă colaborarea bilaterală pe segment militar, cu accent pe două domenii prioritare cum ar fi: programele de asistenţă şi instruirea militară.
În acest sens, Eugen Sturza a apreciat asistenţa logistică, acordată Armatei Naţionale – loturi de unităţi de transport de logistică si medicale, tehnică de calcul şi comunicaţii, echipamente pentru conferinţe video, staţii de purificare a apei şi utilaj medical, a căror valoare este de 18 milioane yuan (30 milioane lei). Totodată, ministrul Sturza a mulţumit Guvernului Chinei pentru cele 25 de burse oferite militarilor moldoveni în instituţiile de învăţământ de profil.
Eugen Sturza l-a informat pe ambasadorul chinez şi despre reforma iniţiată în sectorul de Apărare, menţionând că programul „Armata Profesionalizată”, aprobarea documentelor strategice şi intensificarea participării în operaţiuni de menţinere a păcii sunt direcţiile principale în dezvoltarea şi modernizarea armatei moldoveneşti.
La rândul său, Zhang Yinghong a spus că Beijingul sprijină eforturile conducerii instituţiei de apărare şi este deschisă pentru intensificarea cooperării în acest domeniu. La final, părţile au convenit că armatele Republicii Moldova şi Chinei vor colabora pentru identificarea unor noi proiecte de asistenţă şi oportunităţi de consolidare a parteneriatului.

Spectrul războiului dintre SUA și China

Fostul comandant al forţelor americane în Europa, generalul Ben Hodges, a avertizat miercuri împotriva unui “extrem de posibil” conflict armat între Statele Unite şi China în Oceanul Pacific, relatează Agerpres, care citează agenții de presă internaționale. “Cred că peste 15 ani, nu este inevitabil, dar extrem de posibil, să fim în război contra Chinei”, a declarat generalul american, recent trecut în rezervă, cu prilejul unui Forum privind securitatea, organizat la Varşovia.
În această perspectivă, “Statele Unite au nevoie de un stâlp european foarte puternic”, a subliniat Ben Hodges care a ocupat funcţia de comandant al armatei americane în Europa până în 2017. În prezent, este coordonator pentru studii strategice în cadrul Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), cu sediul la Washington.
Amenințarea Rusiei și reacția NATO
Referitor la Rusia, manevrele pe care NATO le va lansa în Norvegia se doresc o demonstraţie de forţă şi unitate. De la 25 octombrie la 7 noiembrie, până la 50.000 de soldaţi vor participa la exerciţiul Trident Juncture 18, cea mai importantă adunare de personal şi material ale NATO de la sfârşitul Războiului Rece. “Este în interesul americanilor – şi liderii americani ştiu bine asta – să dispună de un stâlp european foarte puternic, chiar dacă nicio ţară europeană nu ar cheltui un euro pentru propria apărare. Stabilitatea şi securitatea în Europa sunt în interesul Statelor Unite”, a explicat el.
Vom continua să investim aici în Europa, să ne antrenăm, să participăm la exerciţii cu forţele în rotaţie şi cele desfăşurate permanent, în perspectiva eventuală că peste zece sau 15 ani ne vom bate în Pacific”, a adăugat generalul Ben Hodges. Ca reacţie la politica Rusiei în Ucraina cu începere din 2014, NATO şi-a întărit prezenţa în regiune, instalând printre altele batalioane multinaţionale în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. La rândul său, Washingtonul a amplasat un nou cartier militar în Polonia şi circa 6.000 de soldaţi pe flancul estic al NATO în Europa.

Corina Bâtcă

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *