Republica Moldova, pe calea reformelor

, , , ,
 

MOLDOVA-PARILAMENT

Portalul Euobserver scrie ca Republica Moldova se afla intr-o situatie extrem de dificila in conditiile in care venitul annual se situeaza undeva putin este o mie de euro. Cu toate acestea programul guvernamental al noul Executiv pro-european propune depasirea acestei grele mosteniri economice si politice, lasate de fostul Guvern comunist, explica intr-un articol Stefan Fule, Comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate, si Phillippe Le Houerou, vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala. Produsul Intern Brut al tarii a inregistrat o crestere de 6 la suta anual in perioada 2004-2008, dar s-a redus cu 7,5 la suta in anul trecut pe fondul crizei economice globale. Combaterea saraciei s-a stopat, iar investitiile straine au fost expuse riscului de a fi oprite definitiv, procesul electoral continuu si o schimbare politica dificila provocand criza in finantele publice si sistand reformele necesare. In acest context, noteaza autorii articolului, Republica Moldova revine pe fagasul reformelor datorita unui program ambitios. In decursul ultimelor opt luni, guvernul de la Chisinau s-a angajat ferm in depasirea mostenirii economice si politice si in stabilirea bazei pentru o economie concurentiala si o guvernare mai transparenta. De asemenea, tara si-a consolidat prezenta in Politica Europeana de Vecinatate si platforma regionala a acesteia – Parteneriatul Estic.

Sprijin economic european

Totodata, autorii mentioneaza ca Forumul Parteneriat pentru Moldova, organizat in comun de Comisia Europeana si Banca Mondiala la 24 martie, la Bruxelles, are menirea sa coordoneze asistenta internationala acordata Republicii Moldova in vederea sprijinirii eforturilor depuse in implementarea reformelor. Incepand cu luna octombrie 2009, reformele economice ale Republicii Moldova s-au concentrat asupra Programului de stabilizare si relansare economica. Programul prevede o reducere drastica a cheltuielilor si cresterea tarifelor (inclusiv la energie electrica si termica), dar si o crestere substantiala a asistentei sociale in vederea atenuarii efectelor negative asupra populatiei sarace, precum si eforturi de eficientizare si optimizare a cheltuielilor pentru necesitati publice. Aceste masuri de ordin financiar s-au incununat cu eforturile menite sa opreasca reglementarea excesiva si monopolizarea economiei si sa creeze noi locuri de munca. Republica Moldova a obtinut noi succese in reformarea administratiei publice. Autoritatile sunt supuse controlului din partea societatii civile pentru a exclude dublarea functiilor si a pune temelia unui serviciu public profesionist. Se modernizeaza gestionarea publica a activitatii financiare, inclusiv achizitiile publice, auditul intern si extern in conformitate cu standardele europene, concluzioneaza EUObserver.

Piloni de dezvoltare

Pe langa gestionarea crizei curente, problema autoritatilor moldovenesti mai consta si in dezvoltarea unei strategii de crestere economica mai viabila si mai echilibrata. Pentru a realiza acest lucru, Guvernul de coalitie pluripartidica s-a axat pe un pilon de baza – integrarea si armonizarea cu standardele UE. Planul de Actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana, Acordul de Parteneriat si Cooperare, Parteneriatul Estic si Acordul de Asociere vin sa sprijine guvernarea in eforturile sale de armonizare si integrare. Liderii Republicii Moldova sunt constienti ca realizarea angajamentelor asumate in cadrul programelor enuntate, spre exemplu reformarea justitiei, liberalizarea economiei, combaterea coruptiei, va contribui la prosperarea tarii. Autoritatile au folosit intr-un mod reusit momentul crizei pentru a lansa un proces de proportii al reformarii economice, sociale si de administrare. La randul lor, partenerii externi ai Republicii Moldova sprijina aceste eforturi. Forumul Parteneriat pentru Moldova de la Bruxelles va asigura ca asistenta financiara din partea organismelor financiare internationale, precum si din partea partenerilor bilaterali si multilaterali ai Moldovei, sa fie in conformitate cu programul de reforme al guvernului. Au fost invitati sa participe la acest proces si noi donatori, precum China si Federatia Rusa.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *