Republica Moldova, pe agenda politica internationala

, , ,
 

Autoritatile de la Chisinau, sustinute de Bucuresti in procesul de integrare europeana

Autoritatile de la Chisinau, sustinute de Bucuresti in procesul de integrare europeana

In capitala belgiana Bruxelles, la Cartierul General NATO a avut loc reuniunea Comitetului Politic si pentru Parteneriate, in formatul 28 + Republica Moldova, relateaza mass-media de la Chisinau, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. In cadrul acesteia, a fost examinat proiectul Raportului pentru anul 2010 privind progresele inregistrate de Republica Moldova in Procesul de planificare si analiza (PARP) al Parteneriatului pentru Pace, intocmit in baza informaţiilor oferite de autoritaţile moldovenesti si ca rezultat al vizitei de evaluare a misiunii NATO la Chisinau din 12-16 aprilie 2010. In dialogul cu aliaţii, delegaţia Republicii Moldova a subliniat determinarea de a continua reforma forţelor armate in vederea modernizarii si sporirii eficienţei acestora. De asemenea, au fost trecute in revista eforturile si realizarile Guvernului de la Chisinau, printre care evaluarea riscurilor si ameninţarilor la adresa securitaţii naţionale, elaborarea proiectului Strategiei Securitaţii Naţionale si continuarea Analizei Strategice a Apararii, a mai informat mass-media locala, citand surse oficiale de la Chisinau.
La randul lor, reprezentanţii statelor aliate au manifestat interes faţa de rezultatele atinse pana in prezent de catre autoritaţile de la Chisinau, precum si faţa de prioritaţile acestora pentru viitor, subliniind disponibilitatea Alianţei de a oferi sprijin ţarii noastre in realizarea angajamentelor asumate in cadrul PARP si Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului RM-NATO (IPAP).

Chisinaul la raport

Comisia de Monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), va examina in sedinţa sa din 19 mai, la Paris, chestiunea privind indeplinirea angajamentelor si obligaţiunilor asumate de catre Republica Moldova la momentul aderarii la Consiliul Europei. Raportul urmeaza a fi prezentat de coraportorii APCE pentru Moldova Josette Durrieu si  Egidijus Vareikis, care in perioada 5-6 aprilie 2010 au efectuat o vizita de documentare la Chisinau. La sedinţa vor participa deputaţii Ana Guţu, sefa delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), si Grigore Petrenco, deputat al PCRM, membru supleant al delegaţiei respective.
Potrivit Serviciului de presa al Legislativului, Comisia de Monitorizare va mai examina situaţia la acelasi capitol din Albania, Armenia, Bosnia si Herzegovina, funcţionarea instituţiilor democratice din Azerbaidjan, starea democraţiei in Europa si progresul in procedura de monitorizare, consecinţele razboiului intre Georgia si Rusia, dialogul post-monitoring cu Turcia si alte probleme stringente.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.