Republica Moldova, ostatica Gazprom

de | ian. 15, 2010 | Uncategorized @ro | 0 comentarii

Datoria totala a Republicii Moldova pentru gazele naturale furnizate de Gazprom, inclusiv restanta regiunii separatiste transnistrene, depaseste in prezent suma de 2,3 miliarde de dolari USD, a declarat Alexandru Gusev, presedintele Consiliului de administratie al SA "Moldovagaz”

Premierul Vladimir Filat, ingrijorat de presiunile Gazprom

Premierul moldovean Vladimir Filat, ingrijorat de presiunile Gazprom

Datoria totala a Republicii Moldova pentru gazele naturale furnizate de Gazprom, inclusiv restanta regiunii separatiste transnistrene, depaseste in prezent suma de 2,3 miliarde de dolari USD, a declarat Alexandru Gusev, presedintele Consiliului de administratie al SA „Moldovagaz”, citat de mass-media de la Chisinau. Conform sursei citate, preluata de agentia InfoMarket, aceasta suma include datoria curenta si istorica, amenzile si penalitatile pentru neefectuarea in termen a platilor. Seful “Moldovagaz” a subliniat ca datoria pentru gazele rusesti, care apartine nemijlocit consumatorilor din Republica Moldova, care locuiesc pe malul drept al Nistrului (n.r.-fara regiunea separatista Transnistria), este de aproximativ 350 de milioane dolari USD, din care 155 milioane dolari USD reprezinta penalitatile pentru neefectuarea in termen a platilor. Datoria curenta a intreprinderii „Moldovagaz” fata de SAD „Gazprom” pentru gazele naturale rusesti consumate in 2009 este de 45 milioane dolari USD, iar datoria pentru gazele rusesti a consumatorilor din regiunea controlata de regimul separatist transnistrean a depasit 2 miliarde dolari USD.

Povara separatista

Alexandru Gusev a spus ca Transnistria continua sa acumuleze datorii mari pentru gazele rusesti, principalul motiv al nivelul scazut al platilor Transnistriei, in opinia presedintelui Consiliului de administratie al SA „Moldovagaz” Alexandru Gusev, fiind faptul ca gazele sunt vandute in regiune la un pret de cumparare mult mai mic fata de pretul de achizitie. In fiecare trimestru aceasta diferenta creste, ceea ce nu permite efectuarea platilor pentru gaze in volum deplin, a adaugat acesta. Dupa cum a comunicat anterior Alexandru Gusev, restanta “Moldovagaz” fata de “Gazprom” s-a format din cauza neplatilor pentru consumul de gaze a companiile din complexul de combustibil si energie din Moldova. Datoria totala a intreprinderilor din complexul de combustibil si energie din Moldova fata de SA „Moldovagaz” depaseste 1,7 mlrd. lei (circa 140 mil. dolari SUA). Seful companiei a subliniat ca datoriile intreprinderilor respective pentru gazele naturale rusesti sunt una din problemele majore in relatiile cu “Gazprom”.

Majorare politica

Concernul rus „Gazprom” a majorat, de la 1 ianuarie 2010, cu 20%, pretul gazelor naturale pentru Republica Moldova, analistii politici considerand ca aceasta scumpire substantiala a fost provocata de instalarea la Chisinau a noului guvern, format de partidele Aliantei pentru Integrare Europeana, relateaza Deutsche Welle. Premierul moldovean Vlad Filat a declarat ca prefera ca Republica Moldova sa plateasca pentru gazele rusesti conform pretului mediu european, decat sa fie santajata in permanenta de Rusia. Din 2008, tarifele la gazele naturale livrate Republicii Moldova de catre ‘Gazprom’ sunt revizuite o data la trei luni. Premierul a mentionat ca o noua majorare a pretului la gazele naturale peste trei luni nu este exclusa.
Astfel, accizele la benzina si motorina au crescut cu 50%, noile majorari ducand la cresterea pretului la produsele petroliere pentru consumatorii finali cu 7%, urmand ca pretul sa fie ajustat periodic. Taxele vamale la importul masinilor de lux vor fi de doua ori mai mari fata de anul trecut, iar accizele la parfumuri, bijuterii si produsele cosmetice vor creste de trei ori. Cota accizelor la bere a crescut in Republica Moldova cu 25%, iar premierul Vlad Filat a anuntat ca bautorii de vodca vor trebui sa plateasca, de acum incolo, minimum 4 euro pentru un litru. Autoritatile de la Chisinau sustin ca majorarile au fost operate pentru acoperirea deficitului bugetar.
Aceste scumpiri sunt, insa, incomparabil mai mici fata de cele care vor deriva din majorarea pretului de vanzare a gazelor naturale de catre Gazprom, considera expertii. De la 1 ianuarie 2010, concernul rus a stabilit pentru Republica Moldova pretul de 233 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale consumate. Aceasta inseamna ca moldovenii vor plati cu 40 de dolari mai mult pentru o mie de metri cubi de gaze naturale importate din Rusia. Cresterea este de 20%. Ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazar, a declarat ca Guvernul va aplica anumite masuri compensatorii menite sa amortizeze impactul scumpirii gazelor, dar a precizat ca aceste masuri vizeaza doar familiile sarace:
„Aceasta majorare – de la 192 dolari mia de metri cubi in trimestrul patru 2009 – la 233 de dolari… va dati seama…. sunt 40 de dolari la mia de metri cubi, este o crestere destul de sensibila, este un factor extern pe care noi, din pacate, nu-l putem gestiona. Suntem preocupati de elaborarea anumitor actiuni pe intern care ar veni cel putin sa diminueze impactul acestor majorari, care sunt, apropo, inevitabile. Incercam, pentru categoriile defavorizate, acum facem estimari si cautam instrumentariul necesar, pentru a diminua efectul acestor majorari”.

Cascada de scumpiri

Majorarea tarifelor la gazele naturale nu inseamna, insa, doar cresterea pretului in factura pentru consumul de gaze. Toate centralele termoelectrice din Republica Moldova functioneaza pe baza gazelor naturale, iar majorarea tarifelor la gaze va conduce, inevitabil, la scumpirea energiei electrice si a caldurii furnizate de aceste centrale. Presedintele Comisiei parlamentare pentru economie, Veaceslav Ionita, a declarat, citat de Deutsche Welle, ca povara scumpirii gazelor va fi pusa pe seama centralelor termoelectrice, iar impactul asupra populatiei va fi diminuat din contul supraprofitului acumulat in anii precedenti de societatea „Moldova-Gaz”. Totodata, ministrul Economiei de la Chisinau, Vasile Lazar, a declarat ca noul guvern nu intentioneaza sa continue implementarea „Programului National de Gazificare” a Moldovei, analistii considerand aceasta miscare ca fiind o riposta la adresa „Moldova-Gaz”, al carei pachet majoritar de actiuni este detinut de Gazprom. O declaratie in acest sens a fost lansata recent in cadrul unei conferinte de presa de catre ministrul Valeriu Lazar, care a tinut sa precizeze ca Programul national de gazificare a Moldovei nu va fi finalizat din cauza ca statul nu are resurse financiare pentru acest lucru.
Reamintim ca tariful de 233 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale fixat acum de „Gazprom” pentru Moldova este cu o cincime mai mic decat cel aplicat Ucrainei. Mai favorizata ramane si anul acesta Belarus, care plateste 170 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale rusesti.

Vizita strategica

Ajdunctul premierului rus, Igor Suvalov, va veni in aceasta luna la Chisinau, a anuntat Vladimiri Filat, premierul Republicii Moldova, citat de mass-media locala. Potrivit sursei, dupa ce Rusia a decis scumpirea de urgenta a gazelor livrate Republicii Moldova, agentiile straine de stiri arata ca autoritatile de la Chisinau urmeaza sa decida in aceste zile detaliile finale privind imprumutul in valoare de 150 milioane de dolari pe care il va solicita Federatiei Ruse. Agentia azera oficiala de stiri APA face referinta la declaratia premierului Vlad Filat, care a iterat ca decizia finala cu privire la acest imprumut se va lua in timpul vizitei adjunctului premierului rus, Igor Suvalov, ce urmeaza sa soseasca la Chisinau pana la sfarsitul acestei luni. Maa-media de la Chisinau reaminteste ca Republica Moldova va solicita Kremlinului un imprumut de aproximativ 150 milioane dolari americani pe un termen de 15 ani. In timpul guvernarii comuniste, fostul preşedinte Vladimir Voronin declara ca Federatia Rusa ar urma sa acorde R. Moldova un imprumut de peste jumatate de miliard de dolari.

Tarife de criza

Ca urmare a cresterii preturilor de achizitie a gazelor naturale de la SA „Gazprom” din Federatia Rusa, a energiei electrice procurate de la CERS Moldoveneasca, a influentei altor factori obiectivi asupra costurilor suportate de intreprinderile din sectorul energetic Consiliul de Administratie al Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica (ANRE) a aprobat, in sedinta sa publica din 14 ianuarie 2010, tarifele de livrare a gazelor naturale, a celor de producere si de livrare a energiei electrice si a energiei termice, relateaza mass-media locala. La efectuarea calculelor acestor tarife ANRE a luat in considerare pretul de procurare a gazelor naturale in trimestrul I al anului curent, anuntat de SA „Gazprom”, la nivel de 232,8 USD/1000 m3, cursul de schimb al valutei nationale prognozat pentru 2010 la nivel de 12,3 lei pentru un dolar SUA, pretul de procurare a energiei electrice de la CERS Moldoveneasca la nivel de 5,83 centi SUA/kWh si alti factori obiectivi. Calculele tarifelor au fost efectuate reiesind din necesitatea acoperirii costurilor reale, minim necesare pentru asigurarea activitatii intreprinderilor din sectorul energetic si achitarea integrala a resurselor energetice procurate de la furnizorii externi si interni.
In urma analizei materialelor prezentate de SA „Moldovagaz” si a calculelor efectuate, ANRE a stabilit tariful mediu de livrare a gazelor naturale pentru anul 2010 la nivelul de 3542 lei/1000 m3 (fara TVA de 6%), cu 432 lei sau cu 13,9 % mai mult decat tariful existent (3110 lei/1000 m3). Modificarea acestui tarif a fast cauzata, in principal, de majorarea, cu incepere din 01.01.2010, a pretului de procurare a gazelor pana la 232,8 USD/1000m3 .
Pornind de la marimea tarifului mediu si luand in considerare cerintele Directivelor UE si FMI privind stabilirea unor tarife adecvate si ne discriminatorii pentru toate categoriile de consumatori, ANRE a calculat si aprobat urmatoarele tarife de livrare a gazelor naturale: pentru centralele electrice cu termoficare (CET) si centralele termice publice – 3106 lei/1000 m3, in prezent – 2819 lei/1000 m3(majorare cu 10,2%); pentru consumatorii casnici cu un consum lunar de pana la 30 m3- 3574 lei/1000m3, in prezent – 3068 lei/1000 m3 (majorare cu 16,5%); pentru consumatorii casnici cu un consum lunar mai mare de 30 m3 – 3992 lei/1000 m3, оn prezent – 3427 lei/1000 m3(majorare cu 16,5%); pentru celelalte categorii de consumatori – 4192 lei/1000 m3, оn prezent – 3568 lei/1000 m3(majorare cu 17,5%).
Comentand tarifele susmentionate, Lidia Zestrea, sef al directiei politica tarifara si analiza economica a ANRE, a subliniat ca tarifele de livrare a gazelor pentru CET-uri si centralele termice publice acopera pe deplin costurile reale suportate de acestea. Ea a precizat ca ANRE a decis sa mentina in continuare un tarif preferential pentru consumatorii casnici, care va acoperi 92 % din costurile reale. Acesta va fi subventionat din contul tarifelor pentru alte categorii de consumatori, in primul rand, pentru agentii economici cu consumuri mari de gaze naturale.

Costuri crescute

In aceeasi sedinta, ANRE a actualizat tarifele de producere si de livrare a energiei electrice si a celei termice de catre CET-uri. Astfel, valoarea acestora va fi de: la CET-1: energia electrica – 131,84 bani/kWh, in prezent – 138,38 bani/kWh, (reducere cu 4,7%); energia termica – 455,78 lei/Gcal, in prezent – 512,05 lei/Gcal, (reducere cu 11%); la CET-2: energia electrica – 96,60 bani/kWh, in prezent – 104,28 bani/kWh, (reducere cu 7,4%); energia termica – 375,72 lei/Gcal, in prezent – 410,44 lei lei/Gcal, (reducere cu 8,5%); la CET Nord: energia electrica -103,03 bani/kWh, in prezent – 106,56 bani/kWh, (reducere cu 3,3%). Tariful la energia termica livrata de aceasta intreprindere consumatorilor finali a ramas la acelasi nivel de 786 lei/Gcal.
Prin alta decizie, ANRE a actualizat si tarifele la energia electrica livrata consumatorilor de catre retelele electrice de distributie (RED). Potrivit acestei hotarari, RED Union Fenosa va aplica urmatoarele tarife: pentru consumatorii conectati la retelele cu nivelul de tensiune 110 kV – 95 bani/kWh, in prezent – 79 bani/kWh, (majorare cu 20,3%); pentru celelalte categorii de consumatori – 133 bani/kWh, in prezent – 110 bani/kWh, (majorare cu 20,9%). RED Nord si RED Nord-Vest vor aplica tariful de 143 bani/kWh, in prezent – 120 bani/kWh, (majorare cu 19,2%).
Stabilirea acestor tarife a fost cauzata de doi factori de baza, atat majorarea pretului de procurare a energiei electrice de la SA „Energocom” cu 24%: de la 4,69 centi SUA/kWh (inclusi in tariful actual) la 5,83 centi SUA /kWh, cat si devalorizarea valutei nationale de la 10,7 lei pentru un dolar SUA, curs prevazut in tariful in vigoare, la 12,3 lei pentru un dolar SUA.

Energie scumpa

Torodata, Consiliul de Administratie al ANRE a aprobat tariful la energia termica livrata de SA „Termocom” in marime de 699 lei/Gcal, in crestere cu 29,2 % fata de tariful in vigoare (540,82 lei/Gcal), aprobat de Consiliul Municipal Chisinau la 1.01.2007. In tarif nu au fost incluse pierderile SA „Termocom” din in anii precedenti, rezultate din diferenta dintre veniturile calculate si cele real obtinute de aceasta intreprindere. Cresterea tarifului la energia termica a fost determinata, in principal, de: (a) majorarea pretului de procurare a gazelor naturale de la 2057 lei/1000 m3, pret inclus in tariful in vigoare, pana la 3106 lei/1000 m3, factor care a condus la cresterea costului real al combustibilului utilizat pentru producerea unei Gcal produse de SA „Termocom” de la 372,9 lei la 510,07 lei; (b) majorarea pretului de procurare a energiei termice in raport cu cel inclus in tariful stabilit la inceputul anului 2007: la CET – 1 de la 284,69 lei/Gcal la 455,78 lei/Gcal, la CET – 2 de la 211,44 lei/Gcal la 395,92 lei/Gcal. Acesti factorii au condus la majorarea costului energiei termice intrate in retea comparativ cu cel inclus in tarif de la 357,78 lei/Gcal la 543,60 lei/Gcal, sau cu 51,9%. Tarifele aprobate de ANRE vor intra in vigoare la data publicarii lor in „Monitorul Oficial al Republicii Moldova”. Ultima modificare concomitenta a tarifelor de livrare a gazelor naturale, a celor de producere si de livrare a energiei electrice si a energiei termice a fost operata de ANRE la 30 iulie 2008, anunta Serviciul de presa al ANRE, citata de mass-media de la Chisinau.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *