Republica Moldova, optimista ca va inlocui piata ruseasca cu cea europeana si americana in privinta exporturilor de vinuri

, , , , ,
 
Ministerul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman

Ministerul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman

Sefa diplomatiei de la Chisinau, Natalia Gherman, a declarat intr-un interviu publicat duminica de postul Europa Libera ca Republica Moldova incearca sa rezolve „criza vinurilor” declansata de Moscova prin marirea cotei de export pe pietele europene si cea americana. „in ce priveste pasii concreti, intre timp am cerut de asemenea Uniunii Europene sa creasca cotele de import pentru vin si produse agricole moldovenesti, pe perioada interdictiei totale de export a acestie productii pe piata ruseasca. Facem cu mult succes deja comert cu Uniunea Europeana, regimul de care beneficiem este din categoria asa-numitelor preferinte comerciale autonome, ceea ce inseamna ca avem cote de export limitate ca volum in Uniunea Europeana, dar in caz de nevoie, de urgenta sint sigura ca partenerii nostri europeni se vor uita cu bunavointa la aceasta solicitare. Si de fapt, peste 50 la suta din comertul exterior al Moldovei se face cu Uniunea Europeana. Asta e foarte incurajator, pentru ca e vorba de 50 de procente acum, inainte de aplicarea acordului de liber schimb cu Uniunea Europeana. Sunt sigura ca Statele Unite vor reactiona de asemenea pozitiv, facem comert cu succes in America. Vorbind numai despre cadrul bilateral, e la latidudinea celor doua tari sa decida asupra cresterii importurilor din Moldova pe foarte intinsa piata a Statelor Unite” a declarat Natali Gherman. Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi, in cadrul unei reuniuni a clubului de discutii „Valdai”, ca dupa semnarea Acordului de Asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana, vinurile moldovenesti nu vor fi primite in UE.

Semnarea acordului de liber-schimb cu UE, moment esential

Oficialul de la Chisinau a mai spus ca deja mai multe state din UE vor sa-si intensifice importurile de vin moldovenesc pentru a contrabalansa masura interdictiei impusa de la Kremlin. „Astazi (vineri, 20 septembrie) ma voi adresa comunitatii de afaceri din Statele Unite in speranta de a pune bazele unui Consiliu de afaceri Moldova – Statele Unite, similar organismelor pe care Statele Unite le au cu alte tari din regiunea mea. Si sper sincer ca firmele americane care au investit cu succes in tari ca Romania, Polonia sau Bulgaria, vor fi interesate sa-si extinda afacerile si in tara mea, Republica Moldova, si cel mai bun argument ar fi desigur practicile transparente pentru comertul si dezvoltarea economica ale Moldovei pe care le-am negociat acum mult timp cu Uniunea Europeana in cadrul acordului de liber-schimb. il vom semna foarte curand, si de indata ce va fi aplicat nu va fi nimic care sa deosebeasca Moldova de nici unul din statele membre ale Uniunii Europene, in ce priveste protejarea investitiilor straine directe, concurenta, transparenta afacerilor – si asta vrem sa vedem in Moldova cat mai curand, pentru ca va contribui la modernizare si prosperitate, in cele din urma. Acesta este si cel mai bun argument al meu pe care-l voi transmite comunitatii de afaceri din Statele Unite, si poate va veni o vreme cand aceasta comunitate se va gandi serios sa investeasca in Moldova”. Ea a mai spus ca Rusia a fost informata mereu de demersurile Republicii Moldova de a adera la UE si ca invitat de mai multe ori expertii rusi la discutii legate de cum se va rasfrange acest curs politic asupra relatiilor economice dintre Chisinau si Moscova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *