Republica Moldova nu va intra în Uniunea Vamală Rusia-Belarus

, , , ,
 

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, mizeaza pe cartea electorala rusa

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, mizeaza pe cartea electorala rusa

”Moldova nu va intra în Uniunea Vamală din care face parte Rusia, Kazahstan si Belarus”, a declarat recent ministrul Economiei de la Chisinau, Valeriu Lazăr, citat de mass-media rusa. Totodată, Lazăr a declarat că Moldova ar putea încheia negocierile privind Zona de comert liber cu Rusia, Ucraina, Armenia, Belarus si Kazahstan până în martie 2011.
Ministrul Economiei de la Chisinau a mentionat că este multumit de desfăsurarea negocierilor privind Zona de comert liber. Acesta a explicat, însă, că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală este inacceptabilă. ”Următoarea etapă a dezvoltării acestei Uniuni va fi crearea unor structuri supranationale, iar Moldova nu este gata să meargă la o astfel de integrare politică.” Lazăr a explicat că pentru Moldova este suficientă integrarea economică a tării în limitele CSI, în baza Acordului de Liber Comert, care nu contravine procesului de integrare europeană.
Mass-media din Republica Moldova mai precizează că în luna martie curent, ministrul Economiei a declarat că intrarea în Uniunea Vamală ar deschide pentru Republica Moldova posibilităti mai mari de export în cadrul unei piete comune. La începutu lunii ulie, Belarus, Rusia si Kazahstan au semnat declaratia de intrare in Uniunea Vamală. Se presupune că până în 2012 va fi creat un spatiu economic unic pentru Federatia Rusă, Belarus si Kazahstan, care va accelera integrarea economică a acestor trei tări. Ucraina nu intentionează să adere la această structură. Piata comună a Uniunii Vamale reprezintă peste 170 milioane de oameni.

Voronin mizeaza pe cartea rusa

Ulterior, fostul preşedinte moldovean, liderul Partidului Comuniştilor Vladimir Voronin a declarat, într-un interviu acordat agenţiei ruse ITAR-TASS, citat de mass-media de la Chisinau, ca Republica Moldova trebuie să-şi îndrepte cursul spre integrarea în Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. „Este deja clar că UE nu doreşte şi nici nu se mai poate extinde. Pe de altă parte, pentru cetăţenii şi economia moldovenească este mai important să se conecteze la libertăţile europene, decât să aştepte calitatea de membru “mitică” în această organizaţie”, a declarat Voronin pentru ITAR-TASS.
El a amintit că Partidul Comuniştilor a obţinut o victorie clară la alegerile din 2001 anume promovând ideea aderării la Uniunea Rusia-Belarus. „Dar aceasta nu s-a întâmplat. Şi nu din cauza Moldovei. Această Uniune rămâne a fi un factor de neînţelegere şi rămâne doar pe hârtie”, a menţionat fostul preşedinte.

Integrare post-sovietica

În acelaşi timp, Voronin vorbeşte un nou proiect integraţionist în spaţiul post-sovietic. „Astăzi situaţia se schimbă rapid. Cel mai important este că se schimbă semnificativ tipul relaţiilor între statele CSI. Poporul, politicienii ţărilor noastre înţeleg că un nou izvor al modernizării ţărilor noastre poate fi doar un nou proiect integraţionist în spaţiul post-sovietic”, a mai spus Voronin citat de ITAR-TASS. Liderul PCRM vede integrarea în spaţiul post-sovietic după un model similar cu cel al Uniunii Europene. “Să mergi pe această cale în continuare, înseamnă să preiei ştafeta europeană, să uneşti resursele energetice, de transport, infrastructură, dar cel mai important – cele umane. Dacă Uniunea vamală se dezvoltă anume în această direcţie, atunci pentru Moldova este important să se alăture acestui proiect”, a menţionat Voronin, adăugând că eventualitatea unei asemenea integrări va contribui la reglementarea mult mai uşoară a diferendului transnistrean.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *