Republica Moldova: momente electorale cruciale sub asediu hibrid rus

de | sept. 27, 2024 | Editorial | 0 comentarii

Preşedinta Maia Sandu conduce în cursa prezidenţială, la fel ca şi votul „da” la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană, ambele stabilite pentru 20 octombrie, potrivit unui sondaj realizat de compania iData şi publicat recent în presa din Republica Moldova.Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile, Maia Sandu ar obţine 26,8% din voturile alegătorilor, urmată […]

Preşedinta Maia Sandu conduce în cursa prezidenţială, la fel ca şi votul „da” la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană, ambele stabilite pentru 20 octombrie, potrivit unui sondaj realizat de compania iData şi publicat recent în presa din Republica Moldova.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile, Maia Sandu ar obţine 26,8% din voturile alegătorilor, urmată de Renato Usatîi, liderul Partidul Nostru, cu 12,7% din voturi, şi de fostul procuror general al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, cu 11,2% din voturi.
Pro-europeană Maia Sandu, aflată în fruntea statului din 2020, a fost al doilea candidat înregistrat de comisia electorală după Stoianoglo, candidat susţinut de Partidul Socialiştilor şi de simpatizanţii pro-ruşi.
Renato Usatîi, un fost om de afaceri, a locuit în Rusia aproape un deceniu, dar în 2014 a decis să revină în R. Moldova şi să intre în politică.
În ceea ce priveşte referendumul constituţional privind integrarea în UE, care va avea loc tot pe 20 octombrie, 46% dintre alegători ar vota în favoarea acestei opţiuni, în cazul în care consultarea populară ar avea loc duminica aceasta, spune iData.
Un procent de 39% dintre cetăţeni resping aderarea la UE, în timp ce 12,7% nu s-au decis încă, relevă sondajul. Din totalul persoanelor consultate, 67% au spus că vor merge în mod sigur să voteze la referendumul din 20 octombrie.
Conform datelor prezentate, susţinătorii aderării Republicii Moldova la blocul comunitar sunt concentraţi, în principal, în capitală şi în centrul ţării.
Rolul României este extrem de important în procesul de europenizare al fosrei republici sovietice. România poate ajuta Republica Moldova mai eficient în negocierile pentru integrarea europeană printr-o serie de acțiuni diplomatice, politice și economice strategice.

România, ca stat membru al Uniunii Europene, este considerat avocatul principal al Republicii Moldova în cadrul instituțiilor europene, susținând activ cererile de integrare și accelerarea procesului de aderare. Aceastaimplică un lobby activ la nivelul Comisiei Europene, Parlamentului European și Consiliului UE.

România oferă expertiză directă, bazată pe propriul proces de aderare la UE. Acest lucru include transferul de know-how privind alinierea la acquis-ul comunitar, reformele administrative și consolidarea instituțiilor democratice. Experții români oferă asistență tehnică pentru implementarea reformelor necesare în domenii esențiale, precum justiția, combaterea corupției și protecția drepturilor omului.

România investește în dezvoltarea economică a Republicii Moldova prin proiecte comune de infrastructură (drumuri, energie, transporturi) și prin sprijinirea comerțului bilateral. Acorduri comerciale mai bune și investiții strategice în infrastructură energetică (cum ar fi interconectările de gaze și electricitate) pot consolida economia Republicii Moldova și o pot alinia mai bine cu standardele UE.

România susține Republica Moldova în promovarea imaginii sale pozitive la nivel european, facilitând accesul la rețele de comunicare și mass-media internațională. Organizarea de evenimente comune, forumuri internaționale și vizite oficiale ajută fundamental la creșterea vizibilității eforturilor de integrare ale Republicii Moldova.

Bucureștiuk contribuie la promovarea stabilității politice și a coeziunii sociale în Republica Moldova, susținând reforme care să reducă polarizarea politică internă și să combată influențele externe nefavorabile integrării europene.

Aceste demersuri sporesc influența și credibilitatea Republicii Moldova în procesul de negociere, accelerând integrarea sa în UE.

Federația Rusă continuă agresiunea sa hibridă împotriva Republicii Moldova. Ministerul de Externe rus a cerut recent autorităților de la Chișinău să nu se implice în conflictul din Ucraina, declaraţie ce face referire la informaţii despre o presupusă amplasare la baza aeriană de la Mărculeşti a unor avioane F-16 destinate Ucrainei.
„Solicităm încă o dată ferm Chişinăului să se abţină de la paşi imprudenţi care ar putea transforma Republica Moldova în participant la conflictul din Ucraina”, a declarat la o conferinţă de presă Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe rus. „Au apărut recent informaţii despre planurile României de a trimite în (Republica) Moldova o staţie mobilă pentru întreţinerea tehnică a aeronavelor de luptă F-16, în vederea amplasării lor ulterioare pe aerodromul Mărculeşti”, a susţinut Zaharova. Aerodromul Mărculeşti este o bază aeriană situată în partea de nord a Republicii Moldova.
„Aceasta este o nouă confirmare că Chişinăul pregăteşte terenul pentru a pune la dispoziţie infrastructura aeroportuară moldoveană în vederea găzduirii avioanelor transferate de Occident pentru nevoile armatei ucrainene”, a continuat ea. „În acelaşi timp, procesul militarizării (Republicii) Moldova se desfăşoară în mod activ. Acest proces implică mai multe state occidentale, inclusiv Germania, Franţa, Polonia şi statele baltice”, a mai spus Maria Zaharova.
Aşadar, a concluzionat ea, autorităţile de la Chişinău, conduse de preşedinta pro-europeană Maia Sandu, „continuă jocuri iresponsabile care pot avea consecinţe tragice dăunătoare securităţii”.
Relatări despre o presupusă găzduire de către Republica Moldova a unor avioane F-16 destinate Ucrainei au apărut în luna august, când Chişinăul le-a dezminţit şi a acuzat Moscova ca a reacţionat la „ştirile false de pe internet”.

Implicarea României în susținerea Republicii Moldova nu se rezumă doar la relațiile cu Uniunea Europeană

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a participat recent în delegaţia condusă de către preşedintele Klaus Iohannis, la deschiderea segmentului la nivel înalt al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
Potrivit MAE, programul ministrului român a inclus participarea la o reuniune a Consiliului de Securitate ONU, în format briefing, despre Ucraina. Cu acest prilej, Luminiţa Odobescu a subliniat importanţa sprijinului internaţional constant pentru Ucraina şi a reliefat sprijinul României pentru Formula de pace propusă de preşedintele Volodimir Zelenski, singurul cadru care poate conduce la o pace justă şi durabilă. A arătat că România acordă sprijin şi va continua să fie alături şi de Republica Moldova, a cărei stabilitate este crucială pentru întreaga regiune.
Totodată, demnitarul român a participat la reuniunea ministerială a Grupului de prieteni pentru tragerea la răspundere ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei, reconfirmând sprijinul deplin al României pentru iniţiativele la nivel internaţional dedicate. În intervenţia sa, a pledat pentru o colaborare internaţională mai activă, în toate formatele posibile, pentru asigurarea eficienţei demersurilor juridice.
Şeful diplomaţiei române a participat şi la dineul în format transatlantic găzduit de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. A reiterat, în acest cadru, importanţa unităţii transatlantice în gestionarea provocărilor globale. A accentuat necesitatea unei abordări transatlantice coordonate în regiunea Mării Negre, sprijinirea Ucrainei şi susţinerea Republicii Moldova în combaterea tacticilor hibride ale Moscovei.

La rândul său, datorită eforturilor României, Alianţa Nord-Atlantică „sprijină neclintit” suveranitatea, independenţa, integritatea teritorială şi respectul pentru neutralitatea constituţională a Republicii Moldova. Oficiali NATO au subliniat în permanență sprijinul puternic al Alianţei Nord-Atlantice pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, obiectiv despre care a spus că este în beneficiul tuturor cetăţenilor moldoveni.
Rămâne doar ca la acest sprijin internațional puternic pentru Republica Moldova să aibă un efect electoral și legal important la exercițiile electorale cruciale din acest octombrie.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri