Republica Moldova isi va prelungi contractul cu Gazprom

, , , , , ,
 

GAZPROM-wires-q1w

Desi a expirat inca de la 31 decembrie 2011, contractul dintre Republica Moldova si compania energetica rusa Gazprom va fi reinnoit a anuntat vineri ministrul Economiei, Andrian Candu, aflat la Moscova pentru tratative. “Am ajuns la intelegerea cea mai importanta ca sa fie prelungit contractul. Au ramas cateva subiecte de discutat. si anume cererea noastra de a reduce pretul la gaz. Credem ca si in cazul de fata avem argumente economice ca pretul la gaz poate fi redus, cel putin cu vreo 3, 4, 5 dolari, nu conteaza, dar pentru noi o reducere este importanta, luand in considerare si preturile pe piata mondiala si situatia din regiune. intelegem toti. si ei sunt ingrijorati, si noi la fel, in privinta crizei daca vreti in comunicare si discutii si in negocieri care exista intre Federatia Rusa si Ucraina si operatorii de energie”, a declarat Candu pentru Publika TV. Partea rusa pune din nou in discutie datoriile acumulate de Chisinau privind consumul din regiunea separatista transnistrean, precum si implemetarea pachetelor energetice 2 si 3 dintre UE si Republica Moldova.

La ora actuala, Republica Moldova importa gaz rusesc la pretul de aproximativ 370 de dolari pentru mia de metri cubi. Contractul pe termen lung pentru livrarea de gaz rusesc in Republica Moldova a expirat inca in 2011 si de atunci este prelungit in fiecare an. Chisinaul doreste sa obtina reducerea pretului la gaz, insa negocierile nu duc la rezultate. Premierul de la Chisinau, Iurie Leanca, a declarat vineri in cadrul unei emisiuni televizate ca Republica Moldova va putea conta pe Romania, in calitate de a doua sursa de gaze naturale, abia atunci cand va avea posibilitati pentru importuri masive. ‘Deocamdata, avem construita conexiunea, putem incepe importurile, dar va trebui sa mai construim un gazoduct, Ungheni — Chisinau, iar Romania — doua statii de comprimare, pentru a ne pregati tehnic de importuri mai mari’, a explicat premierul Iurie Leanca, potrivit postului Europa Libera. Saptamana viitoare, a mai anuntat seful guvernului de la Chisinau, o companie romaneasca va semna un contract cu Moldova-Gaz, reprezentanta locala a concernului rus, pentru a incepe livrarile de gaze din Romania, dar deocamdata in cantitati reduse.

Normalizare in zona economica

Pe de alta parte, sefa diplomatiei de la Chisinau, Natalia Gherman a declarat la Adunarea Generala a ONU de la New York ca Republica Moldova doreste normalizarea relatiilor economice cu Rusia. Ea a calificat drept ‘nejustificate’ restrictiile impuse de Rusia la importurile de produse din Republica Moldova si a spus ca in urma acestora au avut de suferit relatiile comerciale ale Chisinaului cu toate tarile din CSI (Comunitatea Statelor Independente). in acelasi timp, Natalia Gherman a adresat multumiri Uniunii Europene pentru sprijinul acordat Chisinaului in eforturile sale de a minimiza impactul acestor restrictii si taxe vamale. „Accesul complet pentru vinurile si produsele agricole moldovenesti la piata UE, precum si noul acord comercial cu Turcia va contribui la diversificarea pietei in viitor”, a afirmat ea, adaugand ca autoritatile moldovene vor continua sa caute noi parteneri comerciali pe plan international. Subliniind ca Republica Moldova ‘a ales un viitor european’, ministrul moldovean a subliniat ca tara sa „incearca sa stabileasca relatii fructuoase cu toti partenerii din Est si Occident”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *