Republica Moldova intentioneaza sa-si reformeze armata la standarde moderne

, , ,
 

Rm armata

Autoritatile de la Chisinau planuiesc sa achizitioneze tehnologie in domeniul Apararii si sa creeze o noua baza militara, iar noul Guvern de Chisinau spera sa obtina ajutor de la parteneri, relateaza DW. Mesajul a fost transmis de catre actulul ministrul al Apararii de la Chisinau, Viorel Cibotaru. El asteapta asistenta externa in acest efort. Intr-un interviu pentru un post de televiziune, Cibotaru si-a exprimat speranta ca, in lumina situatiei geopolitice complicate provocate de razboiul civil care devasteaza Ucraina vecina, partenerii tarii sale vor fi interesati de o eficientizare a armatei moldovene. In opinia ministrului, este necesar ca militarii sa poata interveni in mod operativ in situatii de urgenta.

El a facut acest anunt intr-o perioada in care bugerul alocat armatei reprezinta 0,3% din PIB si abia ajunge pentru hrana si cazarea militarilor. Chisinaul a prezentat recent sugestii in vederea unei initiative NATO care ar putea sa conduca la o imbunatatire a Apararii, in contextul in care razboiul civil din Ucraina s-a apropiat de frontiera cu Republica Moldova. “Dorim ca Republica Moldova sa participe la o solutionare a problemelor provocate de situatia geopolitica actuala”, a declarat Cibotaru, referindu-se la formarea militarilor si asistenta tehnica. Ministrul a anuntat totodata ca, pana in 2018, urmeaza sa fie construita o noua baza militara, care va “arata complet diferit fata de vechile baraci sovietice” ramase in aceasta fosta republica sovietica de pe vremea URSS. tara are nevoie in special de artilerie, a precizat el. Cibotaru argumenteaza, de asemenea, ca amenintarile reprezentate de conflictul armat din Ucraina au facut necesara o noua dezbatere politica despre actualul statut neutru al Republicii Moldova.

Pareri diferite de apropierea de NATO

Partidul Comunistrilor din Republica Moldova (PCRM), pe a carui sustinere se bazeaza noul Guvern minoritar al premierului Chiril Gaburici, nu vede cu ochi buni o apropiere de NATO. Vladimir Voronin, fost presedinte al tarii in perioada 2001-2009 si liderul comunistilor moldoveni prorusi, a amenintat cu retragerea sprijinului acordat Executivului de catre formatiunea sa. Un politolog moldovean, Ion Manole, de la Promo-Lex, un ONG, considera ca o apropiere de NATO este singura posibilitate de garantare a securitatii nationale. “Republica Moldova este o tara mica si nu se poate proteja singura de agresori externi”, a declarat el pentru DW. Fostul ministru al Apararii Victor Gaiciuk s-a pronuntat in favoarea modernizarii fortelor armate, insa si el a criticat apropierea Chisinaului de NATO. El a declarat pentru DW ca este necesar ca Republica Moldova sa-si mentina statutul neutru, care va fi garantat international de catre ONU, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Statele Unite, Rusia si Uniunea Europeana (UE). Situatia in care se afla armata moldoveana este considerata deplorabila. Fortele armate ale tarii numara 5.300 de militari. Potrivit unor date oficiale, in cazul unei situatii de urgenta, aproximativ 700.000 de moldoveni ar putea sa fie mobilizati la arme, insa criticii se indoiesc de acest numar. In plus, armamentul este vechi si se afla intr-o stare proasta, cea mai mare parte figurand in inventarul fostei armate sovietice. Pe de ala parte, Transnistria are peste 7.500 de militari, ale caror echipamente au fost modernizate cu ajutorul Rusiei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *