Republica Moldova, federalizata pe axa Comrat-Tiraspol

de | feb. 8, 2010 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Comitetul Executiv si deputatii Adunarii Populare a Gagauziei (n.r. – parlamentul local de la Comrat) considera ca actuala criza constitutionala din Moldova provocata ca urma a nealegerii presedintelui determina necesitatea adoptarii unei noi Constitutii, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Gagauzia federalizeaza Republica Moldova

Gagauzia federalizeaza Republica Moldova

Comitetul Executiv si deputatii Adunarii Populare a Gagauziei (n.r. – parlamentul local de la Comrat) considera ca actuala criza constitutionala din Moldova provocata ca urma a nealegerii presedintelui determina necesitatea adoptarii unei noi Constitutii, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform unei scrisori adresate de bascanul (guvernatorul) gagauz Mihail Formuzal, presedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, noua Constitutie ar putea solutiona problemele interne ale fostei republici sovietice. „Pentru aceasta prin referendum trebuie adoptata o noua Lege suprema, care sa prevada o noua structura a tarii – un stat federativ cu trei subiecti: Moldova, Gagauzia si Transnistria”, considera Formuzal, care a mentionat ca trebuie determinate drepturile si obligatiunile subiectilor federatiei, precum si trebuie consolidat in mod constitutional statutul limbii ruse ca limba oficiala.
O comisie speciala, constituita in ianuarie 2010 in Gagauzia, a prezentat 70 de completari si modificari la articolul 14 al Constitutiei Republicii Moldova. Conform surselor locale, comisia se pronunta pentru alegerea directa a presedintelui Republicii Moldova, precum si ca cinci din cei 101 deputati sa fie alesi in circumscriptiile uninominale organizate pe teritoriul autonomiei gagauze. De asemenea, Gagauzia insista asupra introducerii in Constitutie a unei prevederi potrivit careia in cazul in care statutul Republicii Moldova se va schimba ca stat independent, poporul autonomiei isi rezerva dreptul la autodeterminare externa. Surse din Comitetul Executiv de la Comrat au mai declarat ca, dupa ce proiectul va fi aprobat de Adunarea Populara a Gagauziei, acesta va fi transmis Comisiei Constitutionale republicane de la Chisinau, unde insa nu exista nici un reprezentant al Gagauziei.

Rusa, limba oficiala

Autoritatile autonomiei gagauze au propus autoritatilor de la Chisinau modificarea Constitutiei Republicii Moldova astfel incat sa confere limbii ruse statut de limba de stat in fosta republica sovietica. Executivul de la Comrat va elabora in acest sens un proiecte de lege, care va fi propus spre adoptare Adunarii Populare, organul legislativ al autonomiei gagauze, urmand ca ulterior, propunerea respectiva sa fie transmisa spre aprobare Parlamentului de la Chisinau. Bascanul (guvernatorul) autonomiei, Mihai Formuzal, considera ca oferirea statului de limba oficiala limbii ruse „va adanci armonia interetnica pe tot teritoriul Republicii Moldova”. Reamintim ca in autonomia gagauza functioneaza trei limbi oficiale, moldoveneasca, gagauza si rusa, ultima fiind insa privilegiata de autoritatile locale de la Comrat.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *