Republica Moldova: Disputele interne dintre PD și societatea civilă, mutate în UE

, ,
 

Dispute aprinse la Tallinn, în cadrul Adunării anuale a forumului societății civile din cadrul Parteneriatului Estic, între deputatul democrat și co-președintele Adunării Parlamentare „Euronest”, Marian Lupu și reprezentanții societății civile din Republica Moldova, primul acuzând cealaltă tabără de implicare politică. „Sunteți un element important al unei societăți democratice. Un important element al sistemului de echilibru al puterilor în stat (check and balances -n.r.), dar nu trebuie să existe niciodată afilieră politică . Nu vă afiliați cu niciun partid politic. Odată ce se va întâmpla nu veți mai reprezenta (cetățenii -n.r.), apoi nu veți mai fi acel important element pentru democrație”, a declarat Marian Lupu, transmite EvZ Moldova.

Delegația R. Moldova, la acest eveniment de la Tallinn, este formată din peste 10-15 reprezentanți ai societății civile și think tank-uri din Republica Moldova.

La acest subiect, directorul Transparency International din R. Moldova, Lilia Carasiuc, a comentat că Guvernul R. Moldova nu a invitat la discuții decât ONG-urile convenabile și că multe dintre acestea au fost doar cele care nu critică guvernarea.

De altfel, ea a criticat faptul că Guvernul a precizat anterior că va finanța ONG-urile care să monitorizeze activitatea guvernului,  ceea ce practic le transformă nu în ONG-uri, ci în instrumente utile, deoarece vor fi legate ombilical de finanțarea de la Guvernul. În opinia sa, la discuțiile societății civile cu puterea, au fost invitate numai ONG-uri care nu critică activitatea guvernului.

Anterior, Lupu amintise că mai multe ONG-uri au protestat la Chișinău alături de partidele extraparlamentare și că astfel și-au politizat activitatea.  Lupu a replicat a invitat ONG-urile să protesteze,dar să nu se ameste în politică. „Ori este politician, ori ești activist”, a întrebat Lupu.

Marian Lupu a fost contrazis de Jeff Lovitt, președintele asocieției „Noua Diplomație” din Cehia, care a declarat că reprezentanți ai societății civile pot merge apoi spre zona politică pentru a profita de „ferestre de oportunitate” și de a schimba anumite probleme în țările lor.

Lovitt a oferit exemplul Georgiei pentru acest lucru spunând că această colaborare dintre societatea civilă și guverne oferă expertiză care ar trebui folosită în administrație.

Lupu a replicat că a parte dintre membrii delegației R. Moldova sunt foști oficiali în Guvernul R. Moldova și că cele două planuri nu trebuie să se suprapună. „Există o linie roșie care nu trebuie trecută”, a precizat el.

Lovitt a revenit și a spus că un fost oficial poate face parte apoi din rândurile societății civile și că este normal ca societatea civilă să lucreze îndeaproape cu partidele de opoziție, mai ales în Belarus și Azerbaidjan, dar a fost de acord cu o abordare non-partizană politic a ONG-urilor.

1 răspunde
  1. Dorin
    Dorin says:

    Ia ce frumos manipulează asta de la ransparency International din R. Moldova, guvernarea a invitat atît societatea civilă cît și partidele de opoziție, iar la dialog a venit doar Igor Boțan și Penis Vagin, Bolocan verificați secvențele video pe privesc.eu și nu manipulați. Carașciuc minte grosolan

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *