Republica Moldova avertizata voalat de catre Medvedev in privinta limbii ruse

, , , ,
 

3medvedev_putinLiderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a declarat miercuri ca este ingrijorat de situatii limbii ruse in Republica Moldova si ca spera ca autoritatile de la Chisinau vor da dovada de o mai mare toleranta fata de interesele populatiei din aceasta tara. “In perioada alegerilor parlamentare (5 aprilie – n.red)a avut loc o restrangere a spatiului limbii ruse”, a spus Medvedev intr-un discurs rostit in cadrul Forumului mass-mediei europene si asiatice desfasurat la Moscova, citat de RIA Novosti. Acesta a avertizat ca actuala putere ar putea sa distruga relatiile dintre cetatenii aflati pe teritoriul Republicii Moldova. “Sper ca autoritatile vor da dovada de o mai mare toleranta fata de interesele populatiei (din Moldova) si nu vor lua decizii artificiale, pentru a nu restrange potentialul legaturilor dintre popoarele noastre si pentru a nu distruge mecanismul de comunicare din interiorul propriei lor tari”, a mai spus Medvedev. El a mai adaugat ca declaratia sa nu reprezinta un amestec in afacerile interne ale altor tari si ca Rusia ca actiona in aceasta privinta in limitele legislatiilor nationale. Declaratiile lui Medvedev survin pe fundalul recentelor afirmatii facute de catre presedintele interimar de la Chisinau, Mihai Ghimpu, care a spus cu ocazia serbarii Zilei Nationale a Romaniei (1 decembrie – n.red.), ca textul Legii supreme a Republicii Moldova va fi modificata iar limba romana va fi adoptata ca limba oficiala. Declaratiile lui Ghimpu au starnit reactii adverse din partea unor comunitati de rusofoni de pe teritoriul Republicii Moldova.

Autorizarea interventiilor armate

De asemenea, Dmitri Medvedev a solicitat marti Consiliului Federatiei (camera superioara a Parlamentului rus – n.red.) sa-si dea avizul in legatura cu amendamentele la “Legea apararii”, care dau sefului statului rus dreptul asupra utilizarii operative a fortelor militare ale Rusiei in afara granitelor tarii. “Presedintele Rusiei a prezentat Consiliului Federatiei propunerea privind acordarea dreptului sefului statului rus de a decide utilizarea operativa a fortelor armate ale Federatiei Ruse in afara teritoriului tarii, in scopul apararii intereselor Rusiei si ale cetatenilor ei, al mentinerii pacii si securitatii internationale, in conformitate cu principiile si normele dreptului international, cu acordurile internationale ale Federatie Ruse si cu Legea federala privind apararea”, se precizeaza intr-un comunicat emis de presedintia rusa. Amendamentele la “Legea apararii”, care permit sefului statului rus sa utilizeze fortele militare ale Rusiei in afara granitelor tarii, au fost initiate de presedintele Dmitri Medvedev si ele au fost inaintate spre dezbatere Dumei de stat (camera inferioara a Parlamentului rus – n.red.), la 11 august a.c. Acest proiect vizeaza in special situatii de genul celor petrecute in vara lui 2008 in timpul conflictului ruso-georgian.

Pedepsirea xenofobiei

Liderul rus a afirmat mai miercuri ca este necesara introducerea unor pedepse mai aspre vizavi de xenofobia in continua crestere inregistrata in Rusia, scrie mass-media internationala. “Cred ca sentimentele xenofobe au crescut din pacate in ultimii ani. Ele au crescut nu numai in Rusia, ci si in alte state”, a spus Medvedev in cadrul aceluiasi forum jurnalistic. “Pentru a raspunde la aceasta, punerea in cauza a responsabilitatii juridice trebuie sa fie variata, aceasta trebuind sa merga de la “spalarea creierului” cand nu este inca prea tarziu la o responsabilitate penala severa”, a adaugat liderul rus fara a da mai multe detalii. Crimele rasiste, vizand indeosebi imigranti proveniti din fostele republici sovietice, s-au inmultit vertiginos in Rusia de la prabusirea fostei URSS. Atacurile xenofobe din Rusia s-au soldat cu 300 de morti in perioada 2004-2008, potrivit statisticilor organizatiei neguvernamentale Biroul pentru drepturile omului. Conform unui sondaj publicat marti de centrul independent Levada, 54 % dintre rusi sustin sloganul nationalist “Rusia rusilor”.

Rusii doresc aplicarea pedepsei cu moartea

Majoritatea cetatenilor Rusiei ar dori reintroducerea pedepsei cu moartea, intrucat nu cred “in buna natura a oamenilor care au luat-o deja pe calea criminala”, in timp ce majoritatea parlamentara din Duma, camera inferioara a parlamentului federal rus, de care depind in totalitate “perspectivele pedepsei capitale” in Rusia, este inclinata sa elimine complet o astfel de masura, considerand “importanta viata fiecarui om”, a a scris marti cotidianul rus Kommersant. Conform rezultatelor unui recent sondaj de opinie, efectuat de Centrul de studii analitice Levada, 41% din rusi considera necesara reintroducerea pedepsei cu moartea, asa cum a functionat inainte de moratoriu, si numai 12 % doresc abolirea completa a pedepsei. Acelasi sondaj arata ca 24% din cei chestionati se pronunta mai degraba pentru respectarea moratoriului in vigoare din 1999. Conform unui alt studiu efectuat de Centrul VTIOM, 79% dintre rusii care nu sunt de acord cu abolirea pedepsei capitale doresc ca aceasta masura sa fie aplicata in cazurile de viol asupra minorilor. Rusii dovedesc mai multa indurare pentru spioni si cei corupti, numai 22% din ei considerand ca acestia nu trebuie sa scape de pedeapsa cu moartea. La data de 19 noiembrie, Curtea Constitutionala a Rusiei a decis prelungirea moratoriului in vigoare asupra pedepsei cu moartea pana la ratificarea de catre Federatia Rusa a Protocolului nr.6 al Conventiei internationale pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, ce interzice pedeapsa capitala.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *