Republica Moldova, aruncată în aer de decizii bizare ale justiției. Decizia instanței, „neașteptată și netransparentă”. „Năstase la primărie, Plahotniuc la pușcărie” și „PD-PSRM, ciuma roșie”, scandate la Chișinău

, , , , , , , ,
 
Poliția din Republica Moldova, pregătită de noi proteste de stradă

Poliția din Republica Moldova, pregătită de noi proteste de stradă

Curtea de Apel de la Chișinău păstrează decizia instanței de fond și constată că alegerile pentru Primăria Chișinău sunt invalide. Astfel, Andrei Năstase, câștigătorul alegerilor din 3 iunie pentru postul de primar de Chișinău, nu își poate prelua mandatul. „Iată un proces al absurdului, iată o mostră. De data asta nu este vorba despre incapacitate, se vede cu ochiul clar că este vorba despre o crimă împotriva Capitalei, a R.Moldova, împotriva democrației. Aceștia indivizi care din start au mințit, au trișat, au falsificat, au evitat să examineze probe, acești indivizi au executat o comandă politică iar comanditarul acestei comenzi este Plahotniuc aflat într-un parteneriat evident cu Dodon. Acești a indivizi se tem de forțele proeuropene antioligarhice”, a declarat Andrei Năstase precizând că a anticipat decizia Curții de Apel atunci când a văzut numărul mare de polițiști în jurul Curții de Apel.

Chemare la protest

Năstase spune că va contesta decizia la CSJ, iar în paralel a chemat lumea în stradă. „Ni se fură viitorul în direct”, a conchis Năstase. „Nu ne interesează decizia. O să protestăm azi la primărie și în fiecare zi. Mai mult duminică în PMAN la ora 14:00 vom ieși la un protest mai amplu”, a declarat Năstase, citat de mass-media .

Reamintim că cererea de recuzare a completului de judecători – Vladislav Clima, Ala Malîi și Ecaterina Palanciuc – a fost respinsă ca fiind neîntemeiată. Cererea de recuzare a completului a fost examinată de un alt complet format din trei magistrați, în frunte cu Ion Muruianu.

Andrei Năstase a acuzat judecătorii de grave încălcări ale procedurii civile, întrucât aceștia au acceptat două cereri de apel pe această cauză din partea a două persoane fizice care nu sunt parte ale procesului.

După anunțarea încheierii privind respingerea cererii de recuzare, Năstase a declarat: „Acești judecători au venit cu o încheiere dactilografiată deja. Dvs ați văzut cât de repede s-au întors din camera de deliberări. Grefiera ne-a spus clar: în sala de judecată nu există un dispozitiv de dactilografiere și printare. Iată așa lucrează justiția lui Plahotniuc”, a declarat Andrei Năstase.

„Năstase la primărie, Plahotniuc la pușcărie.”

Și astăzi un nou protest are loc în fața primăriei Capitalei după ce judecătoria Chișinău a declarat alegerile locale din 3 iuni invalide. Protestul este condus de liderii politici ai partidelor PAS și PPDA, în fața sediului primăriei a fost adusă și o scenă. Excepție este face Andrei Năstase și vicepreședintele PPDA Alexandru Slusari care sunt la Curtea de Apel acolo unde magistrații au intrat în deliberări pentru a decide dacă declară în continuare alegerile invalide sau le validează.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a chemat chișinăuienii la protest și a anunțat despre așteptarea deciziei Curții de Apel – în fața Primăriei.

Printre lozincile care au răsunat în centrul Chișinăului sunt: „Nu-l cătați pe dracu, validați mandatul!”, „Noi nu cedăm!”, „Năstase la primărie, Plahotniuc la pușcărie”, „PD-PSRM, ciuma roșie”, „Hoții!”, „Haideți cu noi, vă fură și pe voi”.

Republica Moldova, sfâșiată de corupție și luptele politice interne

Republica Moldova, sfâșiată de corupție și luptele politice interne

Indignare internațională

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko se arată ingrijorat de decizia instantei de judecata de a declara nule alegerile locale de la Chișinău. Diplomatul a scris pe Facebook că „voința poporului trebuie respectată în orice societate care aspiră să devină democratică”.

Într-o declarație de presă, ambasada Statelor Unite a numit decizia instanței „neașteptată și netransparentă”, spunând că ea contribuie la „erodarea încrederii cetăţenilor moldoveni în procesul democratic”. Și Joseph Daul, președintele Partidului Popular European, din Parlamentul European, care l-a sprijinit pe Năstase la alegeri, a spus că decizia instanței ar dovedi că „cartelul Plahotniuc-Dodon a decis să folosească sistemul de justiție controlat politic pentru a-și aduce prin ușa din spate propriul primar”.

Într-o ieșire publică ciudată, și prim-ministrul Pavel Filip, un apropiat al președintelui PDM, Vladimir Plahotniuc, s-a referit astăzi la invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău. Premierul a spus că în urma acestei decizii care a bulversat opinia publică, apar speculații orientate împotriva guvernării. „Cui folosește o asemenea decizie în mod real? Noi ca guvernare avem doar de pierdut în asemenea situație. Toate acestea se întâmplă într-un moment în care se prefigurau mai multe reușite, atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Mă refer atât la dimensiunea politică, decizii importante care urmează să fie luate în următoarele zile la nivel internațional, cât și la dimensiunea financiară”, a menționat premierul.

Sfat politic cu UE

Primarul ales Andrei Năstase și președintele PAS Maia Sandu au avut și o întrevedere cu ambasadorii UE. Cei doi au declarat presei că discuțiile s-au axat pe nevalidarea alegerilor din Capitală de către Judecătoria Chișinău.

Andrei Năstase și Maia Sandu au evitat să spună care a fost reacția oficialilor UE motivând că nu doresc ca să interpreteze în vreun fel declarațiile acestora. Totodată cei doi au spus că deja ieri mai mulți ambasadori dar și oficiali externi s-au pronunţat asupra invalidării alegerilor.

Amintim că ieri Ambasada Statelor Unite ale Americii a venit cu o reacție, precizând că invalidarea neașteptată și netransparentă de ieri a alegerilor pentru primarul capitalei este „o evoluție îngrijorătoare, care continuă erodarea încrederii cetățenilor moldoveni în procesul democratic.”

Într-o postare pe Twiter, și Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei la București, care este oficialul diplomatic al acestei țări și pentru R. Moldova, se arată „profund îngrijorat în legătură cu decizia arbitrară a instanței de la Chișinău, prin care a fost invalidat scrutinul pentru primăria Chișinău din 3 iunie.”

Parlamentul European, supărat pe Chișinău

Președinții și raportorii Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European se arată îngrijorați de derapajele existente la standardele democratice dinn R. Moldova

Ultimele evoluţii din Republica Moldova au fost dezbătute azi, 21 iunie, iar în comunicatul final,se precizează că Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European „se arată foarte îngrijorată de decizia  instanţei de judecată de la Chişinău, care a decis, din motive dubioase şi netransparente, să nu confirme legalitatea recentelor alegeri locale ale primarului Chişinăului. Interferenţa politică în sistemul judiciar şi în desfăşurarea alegerilor este contrară standardelor europene la care Republica Moldova a subscris, mai ales ca parte la Acordul de Asociere UE-Moldova.” se mai arată în comunicat

De asemenea, autorităților din R. Moldova le este reamintită declaraţia comună din 4 iulie 2017, ataşată deciziei de acordare a asistenţei macrofinanciare Republicii Moldova, conform căreia „o condiţie pentru acordarea de asistenţă macrofinanciară este ca ţara beneficiară să respecte mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit şi statul de drept, şi să garanteze respectarea drepturilor omului. După cum arată atât ultima reformă electorală, cât şi evoluţiile de la Chişinău, această condiţie prealabilă nu este îndeplinită în acest stadiu’, se aratăîn  raport.

Comisia Afacerilor Externe a Parlamentului European îndeamnă autorităţile moldovene să ia măsuri imediate pentru a se asigura că prevalează statul de drept în gestionarea rezultatelor alegerilor locale şi în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din acest an. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.