Republica Moldova a intrat în săptămâna voluntariatului. Silent Generation, voluntariat pentru tânără generație

, , , , , ,
 
Voluntarii Silent Generation participă activ la Săptămâna Națională a Voluntariatului

Voluntarii Silent Generation participă activ la Săptămâna Națională a Voluntariatului

Pe parcursul unei săptămâni, în perioada 1-7 octombrie, autoritățile publice, organizațiile societății civile, grupurile de inițiativă etc. vor realiza campanii de informare despre voluntariat, dar și acțiuni de caritate, salubrizare, înverzire, instruiri în contextul Săptămânii Naționale a Voluntariatului (SNV) 2018, relatează mass-media regională, citată de KARADENIZ PRESS. Andrei Gaiu, director al Asociației Obștești „Tinerii pentru dreptul la viață” (TDV), asociație organizatoare, a menționat că, dacă anul trecut într-o săptămână au avut loc peste 900 de activități, anul acesta vor depăși 1000. Pentru că în acest an SNV are loc în aceeași perioadă cu ziua profesorului, au fost planificate activități prin care elevii să meargă după ore și să ajute profesorii pensionari.

Voluntariat sporadic

Sursa citată a mai menționat că în Republica Moldova există un progres în ultimii ani la capitolul voluntariat, tinerii fiind categoria cea mai interesată. „În țările dezvoltate fac voluntariat de obicei persoanele care au peste 30 de ani. În Moldova abia tindem spre un voluntariat constant, la noi el este sporadic”, a menționat Andrei Gaiu.

Anul trecut în SNV s-au implicat 23 de mii de voluntari, iar munca lor voluntară timp de o săptămână a fost estimată la un milion de lei.

Voluntariatul, promovat de Silent Generation

Voluntariatul, promovat de Silent Generation

Silent Generation, în avangarda voluntariatului

Tânăra organizație Silent Generation, având deja experiență în domeniul voluntariatului și a participării la programe internaționale, este printre cele mai active organizații din regiunea de nord a Republicii Moldova.

În data de 1 octombrie, a avut loc deschiderea Săptămânii Naționale a Voluntariatului, voluntarii ONG “Silent Generation” explicând elevilor interesați ce înseamnă voluntariatul și cum pot deveni voluntari.

“Ce facem cu timpul nostru liber? Este o întrebare cu un număr infinit de răspunsuri. Însă, există oameni care, fără îndoială, ar da un singur răspuns: îi ajutăm pe cei care au nevoie de noi. Aceasta este o definiţie scurtă a voluntariatului şi a motivaţiei care îi determină pe cei mai mulţi dintre oameni să devină voluntari, să-şi ajute semenii, să-şi dedice timp dezvoltării comunităţii din care fac parte. Este o energie şi o forţă extraordinară pe care este păcat s-o risipim, să nu o facem să lucreze în interesul comunităţii pe care o reprezentăm” se arată în comunicatul de presă al organizației “Silent Generation”.

”În ultimii doi ani s-a constat o creştere a numărului solicitărilor de implicare în munca voluntară în cadrul activităţilor specifice dedicate beneficiarilor de servicii sociale, constituindu-se astfel ca nevoie creare unui sistem unitar care să valorifice, să orienteze şi să menţină interesul acelor categorii de persoane care doresc să investească timp şi resurse în sprijinul comunităţii, fără a obţine un beneficiu material. Activităţile specifice AO “Silent Generation” au la bază metode interactive de lucru cu tinerii, cum ar fi jocuri de cunoaştere, cursuri animate şi dinamice, scenete cu subiect socio-educativ, lucrul pe echipe, mini-proiecte ocazionale, organizarea unor expoziţii, participarea şi implicarea în evenimentele importante ale comunităţii. Prin intermediul acestor metode se urmăreşte stimularea implicării active a voluntarilor în activităţi, stimularea imaginaţiei şi creativităţii, formarea unor deprinderi noi, motivarea pentru lucru în echipă, respectarea regulilor de lucru şi a celorlalţi participanţi” mai arată sursa citată.

“Hai în gașca voluntarilor”

“Săptămâna a început în forță cu acțiuni precum “Hai în gașca voluntarilor”, “Hai la ceai cu voluntarii” sau Ceaiul de la ora 5. Pentru voluntarii noi veniti aceasta a fost prima activitate. Acțiunea a avut la bază metode interactive de lucru cu tinerii, cum ar fi jocul de cunoaştere, scenetǎ cu subiect socio-educativ, lucrul pe echipe, toate acestea motivând participarea şi implicarea în evenimentele importante ale comunităţii. Am folosit materiale didactice diverse (fişe de înscriere, fişe de feed-back, etc)” a declarat pentru KARADENIZ PRESS reprezentanta organizației Silent Generation, Viorica Bejenari. “La începutul activitǎţii tinerii şi-au expus pǎrerile in ceea ce priveste voluntariatul și ce inseamnă pentru ei a fi voluntar. Apoi li s- a explicat noțiunea de voluntar și li s-au adus argumente care susțin utilitatea implicării tinerilor în activitatea de voluntariat. Prin intermediul acestor metode s-a urmărit stimularea implicării active a voluntarilor în activităţi, stimularea imaginaţiei şi creativităţii, formarea unor deprinderi noi, motivarea pentru lucru în echipă, respectarea regulilor de lucru şi a celorlalţi participanţi” a mai declarat aceasta.

Acțiuni diverse

Silent Generation a mai organizat concursul “Cea mai colorata carte de vizita a voluntarului”, la care au participat voluntarii organizației și elevii Școlii Profesionale nr. 4 din municipiul Bălți.

Voluntarii Silent Generation au mai vizitat sediul Crucii Roșii din Bălți, familiarizându-se cu activitatea acestuia, fiind informați despre istoria organizației internaționale.

Acțiunea “Hot Chokolate” a permis voluntarilor Silent Generation și elevilor participanți să aprofundeze cunoștințele de limbă engleză, inclusiv prin lucrul în echipă.

Voluntarii AO “Silent Generation” s-au implicat și în curățarea și amenajarea teritoriului Instituṭiei Preṣcolare “Zậmbetul” din municipiul Bălți mun. Bălṭi.

Printre acțiunile pe care organizația le va mai organiza se numără și acțiunea “O floare, un zâmbet“, unde participanților li se va demonstra că voluntariatul permite tinerilor să intre în contact cu diverse domenii de activitate, astfel încât să conștientizeze ce le se potrivește și ce îi motivează.

Tot pânăa la sfârșitul SNV, Silent Generation va mai organiza o acțiune dedicată modului sănătos de viață, precum și un master class pentru a ajuta tinerii să devină mai responsabili.

Ce este SNV

SNV este un eveniment national anual menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si voluntarii pe care acestia ii implica, pentru a sarbatori impreuna voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunitatii pentru acesta si pentru a recunoaste public activitatea voluntarilor. SNV este o mobilizare sincronizata a organizatiilor care implica voluntari, care devin astfel o voce comuna; o oportunitate pentru cei care vor, dar nu stiu cum sa se implice, sa testeze voluntariatul; o demonstratie si o sursa de inspiratie privind puterea noastra, a tuturor, de a colabora pentru o schimbare pozitiva in comunitate; o oportunitate pentru organizatii de a implementa idei de schimbare sau de a celebra public programele voastre de voluntariat, sub umbrela unui eveniment national; o oglinda a diversitatii oamenilor, organizatiilor, cauzelor si activitatilor din sfera voluntariatului; un cadru public national pentru recunoasterea si aprecierea publica a voluntarilor; un eveniment anual in crestere, care atrage atentia comunitatii si mass-media catre faptele. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *