Republica Macedonia de Nord, liber la NATO

, , , ,
 
Macedonia visează la aderarea euro-atlantică

Macedonia visează la aderarea euro-atlantică

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat recent că protocolul de aderare a Republicii Macedonia de Nord la NATO urmează să fie semnat pe data de 6 februarie, după ce Skopje şi Atena au ajuns recent la un acord pentru soluţionarea disputei privind numele Macedonia, relatează mass-media balcanică, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. “Pe 6 februarie vom scrie istorie, aliaţii NATO vor semna protocolul de aderare cu viitoarea Republică a Macedoniei de Nord, împreună cu ministrul de Externe, Dimitrov Nikola”, a anunţat Stoltenberg pe Twitter.

În unanimitate

Protocolul de aderare trebuie ratificat de parlamentele tuturor statelor membre NATO, informează agenţia de ştiri Anadolu, preluată de KARADENIZ PRESS. Aderarea Macedoniei la UE şi NATO, a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele ţării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume.

Recent, Parlamentului grec a ratificat, pe fondul unor proteste masive din partea ultranaționaliștilor eleni, un acord privind schimbarea denumirii Republicii Macedonia în Republica Macedonia de Nord. Autoritățile elene au acuzat Federația Rusă de susținerea acestor proteste prin intermediul serviciilor secrete.

“Am discutat şi angajamentul continuu faţă de politica uşilor deschise şi Skopje şi Atena sunt de lăudat aici, şi prim-ministrul Tsipras, şi prim-ministrul Zaev sunt de lăudat, pentru că, de exemplu, au reuşit să rezolve şi să facă problema numelui ţării să fie ceva de domeniul trecutului. Vom semna protocolul de aderare curând. Apoi Skopje va lua parte la două reuniuni ca invitat. Odată ce toţi 29 aliaţi au ratificat protocolul, vom putea să urăm bun venit Republicii Macedonia de Nord ca cel de-al 30-lea membru al NATO”, a spus Stoltenberg, la conferinţa comună cu preşedintele Klaus Iohannis. El a mai subliniat că aderarea acestei ţări la Alianţa Nord-Atlantică va consolida pacea şi stabilitatea în regiune şi Europa.

Sprijin românesc

Ministrul afacerilor externe Teodor Meleşcanu a avut în data de 1 februarie 2019, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe din Republica Macedonia, Nikola Dimitrov, aflat la Bucureşti pentru sesiunea comună UE cu statele candidate a reuniunii în format Gymnich, care se desfăşoară în perioada 31 ianuarie-1 februarie 2019.
În debutul întrevederii, şeful diplomaţiei române a adresat felicitări pentru momentul istoric al ratificării Acordului de la Prespa, care va influenţa pozitiv parcursul european şi euro-atlantic al R. Macedonia. În context, ministrul Teodor Meleşcanu a reiterat sprijinul ferm al României pentru parcursul european al Republicii Macedonia şi a încurajat autorităţile macedonene să continue procesul de reforme pentru a putea obţine rezultate pozitive pe durata Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene. Totodată, Meleşcanu a transmis disponibilitatea României de a acorda asistenţă tehnică în procesul de aderare la UE, în conformitate cu exigenţele existente.

Demnitarul român a adresat felicitări autorităţilor de la Skopje pentru avansarea parcursului de aderare euro-atlantică şi l-a informat omologul macedonean că România a încheiat procedurile interne necesare semnării “Protocolului de Aderare la NATO a Republicii Macedonia de Nord”.

La final, ministrul afacerilor extern român a adresat o invitaţie omologului macedonean de a efectua o vizită oficială la Bucureşti, în perioada următoare, pentru a discuta în detaliu modalităţile de dezvoltare a relaţiilor bilaterale şi a perspectivelor de cooperare în plan regional şi internaţional. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *