Republica Kosovo și Serbia, departe de un dialog

de | dec. 26, 2018 | Balcani, Știri, UE | 0 comentarii

Autoritățile de la Belgrad şi Pristina sunt departe de un dialog, ca să nu mai vorbim de un acord, a declarat marţi preşedintele sârb Aleksandar Vucic, care a adăugat că Serbia este pregătită pentru un dialog care poate aduce un viitor satisfăcător atât pentru sârbi, cât şi pentru albanezi, transmite Tanjug, citată de agenția de […]
Armata Republicii Kosovo, semn al independentei fata de Serbia
Armata Republicii Kosovo, semn al independentei fata de Serbia

Armata Republicii Kosovo, semn al independentei fata de Serbia

Autoritățile de la Belgrad şi Pristina sunt departe de un dialog, ca să nu mai vorbim de un acord, a declarat marţi preşedintele sârb Aleksandar Vucic, care a adăugat că Serbia este pregătită pentru un dialog care poate aduce un viitor satisfăcător atât pentru sârbi, cât şi pentru albanezi, transmite Tanjug, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. În opinia şefului statului sârb, soluţionarea problemei kosovare este o provocare pentru sârbi, dar şi pentru albanezi.

Independență parțială

”Trăim alături unii de alţii şi trebuie să cooperăm. Albanezii (din Kosovo) nu doresc niciun compromis, dar în cazul în care vor dori unul în viitor noi suntem gata pentru discuţii şi pentru un acord care poate asigura un viitor satisfăcător pentru sârbi şi albanezi”, a spus Vucic.

Republica Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune în timpul războiului din anii 1998-1999.
Independenţa Kosovo este recunoscută de 116 ţări, inclusiv de 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Spania, România, Grecia, Slovacia şi Ciprul nu recunosc declaraţia unilaterală de independenţă a provinciei Kosovo

Speranțe americane

Un acord între Serbia şi Kosovo pentru a pune capăt ostilităţilor este „la îndemână”, a afirmat anterior preşedintele american, Donald Trump, declarându-se pregătit ca într-un astfel de caz să îi invite pe cei doi protagonişti la Washington pentru un „acord istoric”, relatează mass-media internațională.

„Un acord între Serbia şi Kosovo este la îndemână. Statele Unite sunt pregătite să contribuie” la un astfel de obiectiv, a scris liderul de la Casa Albă într-o scrisoare adresată preşedintelui sârb, Aleksandar Vucic, şi dată publicităţii de preşedinţia de la Belgrad.

Preşedintele kosovar, Hashim Thaci, a publicat un mesaj similar săptămâna trecută pe pagina sa de Facebook.

Propunerea lui Donald Trump a fost făcută într-un moment în care negocierile dintre Belgrad şi Pristina sub egida Uniunii Europene se prelungesc la nesfârşit fără rezultate tangibile, tensiuni bilaterale apărând în ultimele săptămâni.

Cauza diferendului o reprezintă refuzul Belgradului de a recunoaşte independenţa fostei sale provincii după războiul din 1998-1999.

Război diplomatic balcanic la ONU

Serbia şi Kosovo s-au înfruntat recent în faţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite după decizia autorităţilor de la Pristina de a se dota cu propria armată, provocând mânia Belgradului.

Reuniunea Consiliului de Securitate s-a ţinut la cererea Belgradului, care beneficiază de sprijinul Rusiei şi Chinei. Aceste două ţări nu recunosc independenţa Kosovo care, în schimb, se poate baza pe susţinerea Statelor Unite.

Serbia şi SUA întreţin relaţii diplomatice, dar rămâne vie printre sârbi amintirea bombardamentelor NATO efectuate de Statele Unite care au pus capăt războiului din Kosovo dintre forţele sârbe şi luptătorii separatişti kosovari, urmat, în 2008, de proclamarea independenţei Kosovo.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a îndemnat la calm Belgradul şi Pristina, reamintind că dorinţa lor de a adera la UE depinde de progresele înregistrate în relaţiile bilaterale, în lipsa cărora s-ar putea deschide un „drum foarte periculos”.

Aleksandar Vucic a făcut cunoscut că nu va relua discuţiile cu Pristina până când Kosovo nu va ridica taxele vamale impuse de Kosovo produselor din Serbia.
Pristina reacţionat în acest fel la eforturile Belgradului de a contracara recunoaşterea internaţională a Kosovo, notează AFP. (M.B.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *