Republica Islamica Iran are un nou presedinte

, , , ,
 
Fostul presedinte iranian, Mahmoud Ahmadinejad, un inamic declarat al Statului Israel

Fostul presedinte iranian, Mahmoud Ahmadinejad, un inamic declarat al Statului Israel

Noul preşedinte al Iranului, Hassan Rohani, a fost învestit în funcţie, în cadrul unei ceremonii care a avut loc sâmbătă după-amiază la Teheran, el urmând să depună jurământul duminică, în Parlamentul Republicii Islamice, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Noul preşedinte iranian, Hassan Rohani, a declarat sâmbătă că administraţia sa va depune eforturi pentru anularea “sancţiunilor nedrepte” impuse de Occident din cauza suspiciunilor privind programul nuclear. “Guvernul va lucra pentru salvarea economiei, pentru relansarea în mod constructiv a relaţiilor cu lumea, pentru măreţia Iranului, pentru apărarea intereselor naţionale şi pentru anularea sancţiunilor nedrepte”, a declarat Rohani într-un discurs transmis în direct la televiziunea publică iraniana.

Binecuvantare suprema

Ceremoniile de învestire în funcţie a noului preşedinte moderat iranian Hassan Rohani au avut loc sâmbătă după-amiază, în prezenţa liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, relatează mass-media iraniană, reluata de agentiile internationale de presa. “Alegerea unui om competent, care a fost trei decenii în slujba statului islamic şi a rezistat inamicilor, în calitatea de personalitate religioasă, evidenţiază fidelitatea faţă de regimul islamic şi faţă de cler”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei.
Ales pe 14 iunie, din primul tur, cu 51% din voturi, Rohani îl succede pe Mahmoud Ahmadinejad, ale cărui mandate au fost marcate de numeroase tensiuni cu Occidentul, în principal din cauza controversatului program nuclear. Duminică, Rohani va depune jurământul în Parlament, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitaţi în premieră lideri străini. La ceremonie este invitat şi Javier Solana, fost şef al diplomaţiei europene.
Imediat după alegere, Rohani a promis “mai multă transparenţă” în programul nuclear, pentru a demonstra caracterul civil al acestuia. Iranul este suspectat de marile puteri occidentale că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul de la Teheran neagă acuzaţiile.

“Israelul va fi dezrădăcinat”

Reamintim ca vineri, preşedintele iranian în exerciţiu Mahmoud Ahmadinejad a declarat că Statul Israel, considerat inamicul numărul unu al Republii islamice, va fi “dezrădăcinat”, într-un discurs susţinut în cursul unor manifestaţii în masă organizate în întreaga ţară cu ocazia Zilei Ierusalimului. “Vă informez, iar Allah îmi este martor, că o furtună devastatoare va dezrădăcina sionismul”, a declarat Ahmadinejad înainte ca noul preşedinte Hassan Rohani, ales în iunie 2013, să preia funcţia. Israelul “nu are ce căuta în această regiune”, a adăugat el, în faţa unei mulţimi adunate la Teheran, cu ocaiza Zilei Ierusalimului (sărbătoarea anuală Al-Quds Day, pentru a marca solidaritatea cu poporul palestinian).
Televiziunea de stat a prezentat vineri imagini cu sute de mii de persoane care defilau în întreaga ţară, de Ziua Al-Quds, scandând “Moarte Israelului” şi “Moarte Americii”. Manifestanţii au denunţat totodată reluarea, in aceasta saptamana, a negocierilor dintre Autoritatea Palestiniană (AP) şi Israel.

Declaratii razboinice

Teheranul nu recunoaşte existenţa Israelului, iar oficialii iranieni cataloghează acest stat drept un “regim sionist ilegitim”. Iranul se prezintă, totodată, drept apărătorul drepturilor palestinienilor, alături de mişcarea şiită libaneză Hezbollah şi Siria, un alt punct de fricţiune cu Occidentul.
Negarea Holocaustului şi a dreptului Israelului la existenţă ca stat fac parte în mod frecvent din declaraţiile principalilor lideri iranieni, inclusiv ale lideului suprem Ali Khamenei. În cele două mandate ale sale, Ahmadinejad a amenintat în mai multe rânduri că Israelul va fi “eliminat”.
În discursul pe care l-a susţinut, Ahmadinejad a acuzat Israelul şi Occidentul că plănuiesc să introducă discordia în regiune. “Este visul lor să vadă ţările din regiune hotărâte să distrugă (Israelul) deturnate spre războiul civil”, a declarat şeful în exerciţiu al statului iranian. “Cine este mulţumit de ceea ce se întâmplă în Siria şi în Egipt?”, a întrebat el, apreciind că Israelul este “încântat” de tulburările din aceste ţări.
Reamintim ca Iranul organizează în întreaga ţară marşuri ostile Israelului cu ocazia Zilei Ierusalimului, sărbătorită anual – începând de la Revoluţia islamică din 1979 – în ultima vinere a lunii postului de Ramadan, în semn de susţinere a cauzei palestiniene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *