Republica Islamica ascute armele nucleare

de | feb. 8, 2010 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a cerut resposabililor agentiei atomice iraniene sa treaca la imbogatirea uraniului de la 3,5% la 20% puritate pentru a servi drept combustibil reactorului medical iranian, relateaza mass-media de la Teheran, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS

Rachetele iraniene, gata de actiune

Rachetele iraniene, gata de actiune

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a cerut resposabililor agentiei atomice iraniene sa treaca la imbogatirea uraniului de la 3,5% la 20% puritate pentru a servi drept combustibil reactorului medical iranian, relateaza mass-media de la Teheran, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform expertilor internationali, noua amenintare a liderului islamic nu trebuie sa ingrijoreze comunitatea internationala, intrucat savantii iranieni nu stapanesc inca tehnologia laser de imbogatire a uraniului. Decizia lui Mahmud Ahmadinejad survine in contextul in care negocierile privind un schimb de uraniu slab imbogatit pentru combustibil nuclear intre Iran pe de-o parte si Rusia si Franta pe de alta parte au ajuns intr-un punct mort. Ahmadinejad insista ca puterile occidentale sa accepte neconditionat uraniul slab imbogatit al Iranului si sa livreze uraniu cu 20% puritate care poate fi folosit drept combustibil pentru reactorul din Teheran care fabrica izotopi medicali. „Am zis hai sa le dam (puterilor mondiale) doua-trei luni si, daca nu sunt de acord, o sa incepem noi insine”, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute Ahmadinejad intr-un discurs la o expozitie de tehnologie laser. „Acum, doctore (Ali Akbar) Salehi, sa mergem la 20% in centrifugile noastre”, i s-a adresat apoi presedintele iranian sefului agentiei nucleare aflat in sala.
Potrivit analistilor, Ahmadinejad incearca astfel sa puna presiune pe statele occidentale sa accepte targul sustinut de Natiunile Unite. Pe de alta parte, marsand pe astfel de amenintari, Ahmadinejad mizeaza pe deturnarea atentiei publice de la disputele politice interne. Liderul iranian se confrunta cu cea mai inchegata miscare de opozitie din istoria recenta a statului din Orientul Mijlociu si se asteapta la noi proteste joi cand se aniverseaza 31 de ani de la Revolutia Islamica din 1979.

Jihad pe rachete

Ministrul iranian al apararii Ahmad Vahidi a inaugurat la sfarsitul saptamanii trecute doua instalatii de fabricare a rachetelor, la trei zile dupa lansarea unei rachete spatiale, a informat televiziunea publica iraniana, citata de ahentiile de presa. Prima instalatie dezvolta o racheta sol-aer numita Qaem, care poate lovi elicoptere inamice, iar a doua, o racheta antitanc numita Tufan. Anterior, oficiali militari iranieni au declarat ca au pus la punct un nou tip de racheta sol-aer ce poate lovi elicoptere americane Apache. „Inamicii nostri nu trebuie sa-si imagineze ca elicopterele lor Apache vor fi eficiente in caz de agresiune impotriva Iranului, asa cum sunt in Irak si Afganistan”, a declarat un oficial din Gardienii revolutiei. „Am fi cu siguranta in masura sa anulam puterea acestor Apache cu mijloacele de care dispunem”, a subliniat el.

Ingrijorare americana

Programul nuclear iranian si intrebarile pe care le ridica reprezinta in prezent principalul motiv de ingrijorare pentru securitatea colectiva, a declarat sambata, la Conferinta de la München, consilierul national pentru securitate din SUA, James Jones. Din cauza acestui dosar, „sunt in balanta o cursa de inarmare nucleara in Orientul Mijlociu si o accentuare a proliferarii militare nucleare in lume”. „Nu vad un motiv de ingrijorare mai mare pentru securitatea colectiva”, a subliniat el. „Teheranul trebuie sa-si asume responsabilitatile sau se va expune unor sanctiuni mai aspre si poate unei mai mari izolari”, a adaugat el. Vineri, ministrul iranian de externe a spus ca un acord final privitor la schimbul de uraniu cu Iranul pentru reactorul sau de cercetare din Teheran este in faza finala.
SUA si aliatii sai occidentali se tem ca Iranul incearca sa construiasca armament atomic si au amenintat cu impunerea de noi sanctiuni. Teheranul insista insa ca programul sau nuclear este pasnic. In aceste conditii, comunitatea internationala a reactionat prompt la decizia lui Ahmadinejad care are darul sa intareasca temerile privitoare la programul nuclear al tarii sale. Secretarul american al Apararii, Robert Gates,a cerut consens din partea intregii lumi asupra sanctiunilor ce trebuie impuse Iranului, relateaza BBC. China se codeste insa si ar putea bloca in Adunarea Generala a ONU o eventuala rezolutie impotriva Teheranului.

Lovitura aspra

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca natiunea va da o lovitura aspra „arogantei globale” in timpul aniversarii Revolutiei Islamice de anul acesta. „Revolutia Islamica a deschis o fereastra pentru libertatea rasei umane, care fusese prinsa in impasul materialismului”, a spus Ahmadinejad duminica, in timpul unei intruniri a cabinetului de la Teheran. „Daca Revolutia Islamica nu ar fi aparut, liberalismul si marxismul ar fi zdrobit toata demnitatea umana pentru putere si bani. Nimic nu ar mai fi ramas din principiile umane si spirituale”, a adaugat. Ahmadinejad a mai declarat ca in cele trei decenii de istorie, Revolutia Islamica a inspirat actiuni marete in lume. Presedintele iranian a facut aceasta declaratie in apropierea celei de-a 31-a aniversari ale Revolutiei Islamice. Conform surselor locale, iranieni vor iesi pe strazi pe 11 februarie 2010 pentru a sarbatori evenimentul, asa cum au facut in fiecare an in ultimele trei decenii.

Bomba sovietica

Ziarul german Sueddeutsche Zeitung relateaza ca rolul pirncipal in constructia bombei nucleare iraniene il are un fizician din fosta Uniune Sovietica. Cotidianul german citeaza un raport secret al AIEA (Agentia Internationala de Energie Atomica) in care, printre altele, e specificat ca savantul a activat la o intrepridere secretizata de producere a focoaselor nucleare. Savantul sovietic, despre care a aflat publicatia Sueddeutsche Zeitung, e specialist pe camere de inalta viteza responsabile pentru explozia simultana a detonatoarelor. El munceste pentru republica islamica de la mijlocul anilor 90.
Reamintim ca cercetatorii iranieni incearca sa construiasca focoase usoare si mici, ce functioneaza pe baza asa numitei sisteme de imploze dubla ce ar necesita doua detonatoare pentru lansarea unei reactii in lant. Aceste dispozitive s-ar putea monta pe rachetele Shahab3 cu raza medie de actiune.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *