Reperul european Istanbul


 

Metropola turca Istanbul, capitala culturala europeana

Metropola turca Istanbul, capitala culturala europeana

Istanbulul este una dintre capitalele culturale europene ale anului 2010, fara a fi capitala Turciei, nici oras dintr-un stat membru al UE, nici asezat exclusiv pe continent (caci o parte a sa se intinde si in Asia). Este inca o dovada ca Turcia isi are drumul ei in lume si propria politica, fie ea numita neootomana ori neokemalista, dar o politica pe care lumea nu poate sa nu o remarce.

Istoria si prezentul Istanbulului recomanda lumii un oras cu un destin de exceptie. Fosta capitala a doua imperii, bizantin si otoman, este astazi “doar” o mare metropola, dar una care rivalizeaza cordial fara a eclipsa capitala, Ankara, asa cum o fac in Statele Unite – New Yorkul, in Rusia – Sankt Petersburgul, in Brazilia – Rio de Janeiro, in Australia – Sydney.

Orasul sta, asadar, pe doua continente, dar vocatia sa europeana nimeni nu o poate contesta. „Istanbulul este un oras european – a spus premierul Erdogan cu prilejul asumarii titlului de capitala culturala anuala a Europei. Orasul si-a atintit intotdeauna fata catre Europa. El a modelat cultura europeana in aceeasi masura in care aceasta i-a modelat infatisarea”.

Cele 365 de zile „europene” ale Istanbulului beneficiaza de un buget in valoare de 270 milioane euro si se asteapta ca orasul sa primeasca in acest rastimp zece milioane de vizitatori. Pentru ei si pentru orasul cu o populatie de 13 milioane de locuitori, cele 467 de proiecte artistice in curs de desfasurare au putinta de a prezenta imaginea unui focar istoric si cultural care transmite un mesaj distinct pana departe. Un mesaj pe care il sintetizeaza fericit un cercetator de origine turca de la un prestigios institut francez, Nedim Gursel: „Devenit orasul cel mai populat al continentului, construit la confluenta a doua mari si a doua civilizatii, intre Orient si Occident, fosta capitala a sultanilor continua sa atraga, ca in epoca Imperiului Otoman, populatii din tarile vecine, in timp ce orase europene isi pierd locuitorii si par mai neinteresante. Ca unul care am vizitat aproape toate capitalele europene, nu pot sa nu ma gandesc la viitorul unei Europe care ar lasa Istanbulul in afara frontierelor sale, respingand astfel o parte importanta a patrimoniului sau istoric si cultural. Fara acest megalopolis efervescent, care nu conteneste sa se dezvolte,  sa se europenizeze, pastrand in acelasi timp mostenirea trecutului sau imperial, viata citadina ar fi mai trista intr-o Europa imbatranita”.

Europa are nevoie de Turcia asa cum si reciproca e valabila. Dincolo de politica zilei a unora, Istanbulul ramane un reper european ce nu poate fi nesocotit.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *