Relatia cu statele din Caucazul de Sud si din Asia Centrala, componenta a securitatii energetice a Romaniei

, , , , , , , ,
 

Presedintele roman Traian Basescu, si omologul sau de la Astana, relanseaza parteneriatul strategic romano-kazah

Presedintele roman Traian Basescu, si omologul sau de la Astana, relanseaza parteneriatul strategic romano-kazah

“Un capitol de evidenta importanta strategica in arhitectura noastra de securitate nationala tine de actiunea MAE pentru asigurarea securitatii noastre energetice. In acest plan, evident ca relatiile cu statele din Caucazul de Sud si din Asia Centrala au cunoscut in acest semestru o intensificare fara precedent”, a declarat recent minstrul roman de Extrene, Teodor Baconschi. “L-am insotit pe presedintele Traian Basescu in vizita oficiala efectuata in Kazahstan, am fost singur sau cu colegi de cabinet in vizite la Baku si la Tbilisi in decursul lunii martie. Nu au fost vizite de curtoazie in contextul in care ne-am intors de acolo cu proiectul AGRI Interconectorul Azerbaidjan – Georgia – Romania sau cu schitarea unei posibilitati de a importa uraniu din Kazahstan. Astana a reafirmat interesul pentru PEOP (oleoductul Constanta – Trieste) si in acelasi plan problematic si regional avem o buna perspectiva de parteneriat energetic cu Turkmenistanul, prin intermediul unui grup de lucru romano–turkmen in domeniul energetic. De materializarea acestor proiecte se ocupa Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri”, a continuat ministrul de Externe de la Bucuresti.

Strategie politica

Dialogul politic cu statele din Caucazul de Sud a inregistrat o dinamizare semnificativa in prima jumatate a anului 2010, prin vizitele efectuate de ministrul Afacerilor Externe in R. Azerbaidjan (17-18 martie) si Georgia (30-31 martie), cu accent pe cooperarea bilaterala in plan energetic, in particular pe promovarea proiectului de transport a gazelor azere sub forma lichefiata prin Georgia pana la Constanta (proiectul AGRI), se precizeaza in bilantul MAE. In acord cu obiectivul intensificarii relatiilor cu statele central-asiatice, initiat in anii precedenti, MAE s-a implicat in asigurarea continuitatii dialogului politic la nivel inalt, prin pregatirea vizitei de raspuns a presedintelui Romaniei in Kazahstan, in perioada 2-3 martie 2010. Securitatea energetica a UE si, implicit, interesele in domeniul energetic ale Romaniei au constituit punctul central al agendei convorbirilor. A fost reiterat interesul partii kazahstaneze pentru proiectul conductei de titei PEOP (Constanta-Trieste).
In relatia cu Turkmenistanul, au fost demarate lucrarile Grupului de lucru romano-turkmen de colaborare in domeniul energetic, ca punct de pornire pentru realizarea unui Parteneriat energetic romano-turkmen, conform Declaratiei Comune a presedintilor Romaniei si Turkmenistanului, semnata in iulie 2009.

Obiectiv Marea Neagra

Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat in noi demersuri pentru mentinerea regiunii Marii Negre in atentia UE, in principal pe linia implementarii Sinergiei Marii Negre (SMN). Ca rezultat, Comisia Europeana a organizat lansarea Parteneriatului pentru Mediu al SMN (Bruxelles, 16 martie), initiativa romaneasca preluata la nivelul UE.
Este primul parteneriat sectorial al SMN, dintre cele trei promovate de Romania, Grecia si Bulgaria. In continuare, MAE va impulsiona Comisia si partenerii din regiune in vederea finalizarii documentelor Parteneriatului si constituirii unui fond special pe langa o institutie financiara internationala, astfel incat sa se treaca cat mai curand la proiecte concrete de mediu.
Alaturi de Reprezentanta Comisiei la Bucuresti si de Black Sea Trust, MAE a demarat pregatirile pentru a treia editie a Forumului Societatii Civile din regiune – un proces din ce in ce mai substantial, cu fiecare noua editie. Evenimentul va avea loc la Constanta, in perioada 9-12 septembrie, si va reuni aproximativ 100 de ONG-uri din toate statele Sinergiei Marii Negre. Nu in ultimul rand, diplomatia romana si-a asumat rolul de lider al promovarii Platformei de Cooperare in domeniul migratiei si dezvoltarii in regiunea Marii Negre. Echipele de specialitate au initiat, in colaborare cu MMFPS, MAI si Organizatia Internationala a Migratiei, un proiect de cooperare cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova si Ucraina, in vederea gestionarii fluxurilor migratorii din aceste state catre UE. Comisia Europeana a aprobat propunerea de proiect la 6 mai 2010.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *