Regiunea separatista transnistreana se confrunta cu grave probleme economice

, , , , ,
 

soviet suprem tiraspolDesi optiunea politica a liderilor separatisti de la Tiraspol este total indreptata inspre Rusia, in plan economic lucrurile nu stau deloc bine. Conform proiectul de buget pentru 2015, cheltuielile bugetare ale regiunii transnistrene vor fi de patru ori mai mari decat veniturile. Potrivit documentului votat in prima lectura de Sovietul Suprem de la Tiraspol veniturile vor fi de aproape 140 de milioane de dolari, iar cheltuielile de peste 540 de milioane, relateaza Publika TV. Probleme economice au fost recunoscuta chiar de pretinsul premier de la Tiraspol, Tatiana Turanskaia, care a declarat ca situatia economica din regiune a inceput sa se inrautateasca semnificativ din august, iar administratia locala a redus cheltuielile planificate initial.

Turanskaia a mai spus ca domeniile de finantare prioritare sunt invatamantul si medicina, desi banii alocati acopera doar jumatate din necesitatile acestor sectoare. De asemenea, sef-adjunct al comitetului vamal din regiune, Svetlana Klimenkova, s-a plans recent de faptul ca bugetul regiunii transnistrene a pierdut aproximativ 8 milioane de dolari SUA din cauza intarzierii la hotarul ucrainean a trecerii camioanelor cu marfuri, ce urmau sa ajunga la agentii economici din regiune. „La ora actuala, bugetul regiunii a pierdut mai bine de 8 milioane de dolari, iar daca tendinta se va mentine, atunci bugetul nu va incasa circa 10 milioane de dolari SUA”, a relatat Klimenkova. Potrivit ei, in majoritatea cazurilor, soferilor de camioane cu marfuri ce tranziteaza teritoriul ucrainean nu li se explica din ce cauza sunt blocati la hotar, iar in alte cazuri – soferilor li se cer documente ce ar confirma inregistrarea firmei transportatoare la autoritatile din Chisinau.

Intr-un interviu recent pentru postul de radio „Ecoul Moscovei” analistului rus Nikolai Rijkov a calculat costul anual al mentinerii pe linia de plutire a Transnistriei din partea Rusiei la circa 1,1 miliarde de dolari. Autoizolarea fata de Chisinau si UE, dar si decizia Kievului de a bloca economia subterana a Tiraspolului, creaza mai dificultati din punct de vedere economic pentru regimul separatist de la Tiraspol, fapt ce impune Rusiei un nou efort de asistenta financiara, in conditiile in care si Rusia este grav afectata de sanctiunile Occidentului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *