Regimul Sarkozy legifereaza discriminarea religioasa

, ,
 
Liderul francez Sarkozy lanseaza o noua cruciada anti-musulmana

Liderul francez Sarkozy lanseaza o noua cruciada anti-musulmana

Cetatenii francezi se arata a fi cei mai favorabili interzicerii burqa (n.r.- valul islamic integral), in locurile publice, conform unui sondaj de opinie realizat recent in Statele Unite, China si cinci state ale Uniunii Europene, unde se afla importante comunitati musulmane, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Rezultatele sondajului vin la scurt timp dupa ce o comisie parlamentara franceza, sprijinita de presedintele Sarkozy, a recomandat interzicerea partiala a valului islamic integral (burka) si adoptarea de masuri pentru a nu permite purtarea acestuia in spitale, scoli si in mijloacele de transport in comun din Hexagon.
Conform rezultatelor sondajului, aproximativ 70% dintre francezii chestionati sustin interzicerea burqa, in timp ce majoritatea europenilor intervievati sunt si ei favorabili adoptarii unei legi similare in tara lor. Circa 65% din spanioli si 63% din italieni ar fi de acord cu interzicerea burqa, in timp ce atitudinea este mai moderata in Marea Britanie, 57%, si in Germania, 50%. In Statele Unite ale Americii, doar 33% dintre cei chestionati ar sustine o asemenea interdictie si mai putin de 30% in China.

Apartheid religios

O comisie parlamentara din Franta a recomandat recent interzicerea partiala a valului islamic integral (burka) si adoptarea de masuri pentru a nu permite purtarea acestuia in spitale, scoli si in mijloacele de transport in comun din Hexagon. Intr-un amplu raport de aproape 200 de pagini, larg raspandit in cercurile politice si academice franceze, comisia recomanda refuzul rezidentei sau al cetateniei pentru orice persoana care afiseaza semne vizibile de “practici religioase radicale”. Anterior, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a afirmat ca valul islamic “nu este binevenit in Franta”.
Sondajele de opinie arata ca majoritatea francezilor sustine interzicerea totala a valului islamic. Totusi, comisia parlamentara a recomandat ca, pentru moment, restrictiile sa fie limitate, pentru a nu alimenta tensiunile interetnice dintre majoritate si importanta minoritate musulmana. Potrivit raportului parlamentar, femeile care sfideaza aceasta recomandare intrand in institutii publice cu fata acoperita nu vor beneficia de serviciile solicitate, spre exemplu, de asistenta medicala, ajutoare sociale, de maternitate, etc.

Burka vs. niqab

Conform mass-media, exista doua tipuri de valuri folosite de femeile musulmane pentru acoperirea fetei, niqab si burka, in Franta, niqabul fiind cel mai des folosit, acesta fiind purtat cu un val care acopera capul si poate fi folosit alaturi de un val separat, pentru ochi. Burka acopera intreaga fata si corpul, cu o plasa in dreptul ochilor, pentru ca femeia sa poata vedea. Burka a devenit simbolul regimului islamist taliban din Afganistan.
In Franta, nu exista foarte multe femei care aleg sa-si acopere fata din motive religioase, sub 2.000, potrivit cifrelor oficiale furnizate de organizatiile religioase musulmane, dar dezbaterea despre valul islamic si locul musulmanilor in societatea franceza a divizat clasa politica de la Paris. Concomitent, musulmanii din Franta sunt victimele unor campanii organizate de violenta din partea extremistilor francezi, cu sprijinul tacit al autoritatilor musulmane.
Opozitia socialista este impotriva unei legiferari in acest sens, afirmand ca o astfel de interdictie va fi greu de pus in practica. Desi afirma ca, in principiu, este impotriva valului islamic integral, unii membri ai partidului si-au exprimat temerea ca orice reglementare de acest gen ar putea stigmatiza femeile musulmane. In schimb, UMP, partidul de dreapta care il sustine pe Sarkozy a introdus deja in Parlament un proiect legislativ privind interzicerea totala a valului islamic, din asa zise motive de securitate nationala. Sarkozy este cunoscut pentru politica anti-musulmana promovata, inclusiv opozitia acerba fata de integrarea Turciei in Uniunea Europeana.

Razboiul sondajelor

Majoritatea francezilor (57%) se declara in favoarea unei legi privind interzicerea purtarii voalului complet in Franta, arata un sondaj Ipsos, publicat recent de mass-media franceza. Conform sondajului, 30% dintre francezi se declara “pentru” o astfel de legislatie, 27% sustin ca aceasta ar fi “destul de buna”, iar 37% se opun, 6% declarandu-se indecisi.
Totodata, cetatenii francezi care se declara de dreapta, sunt cei mai hotarati sustinatori ai unei legislatii anti-burqa, 75% dintre acestia declarandu-se “pentru” (contra 23%), urmati de Frontul National (74% “pentru, 25% “contra”), si UMP (69% “pentru, 29% contra). In schimb, in randul stangii exista mai multi care se opun legii: 46% fiind “pentru” , iar 48% se opun. Printre ei, socialistii sunt si ei in majoritatea lor “contra” (52%). Doar 42% dintre ei isi doresc o astfel de lege.
Demersurile de interzicere a voalului islamic este ridicata la nivel de politica de stat de extrema dreapta franceza, Eric Besson, ministru al imigratiei in guvernul de la Paris, declarand ca purtatul valului burqa este “contrar” valorilor franceze. El a afirmat ca burqa este “inacceptabila” in Franta, insa nu a cerut interzicerea publica a valului folosit de catre femeile musulmane. “Vreau sa lansez o dezbatere majora pe marginea valorilor si identitatii nationale”, a spus Besson intr-un interviu citat de Radio France Internationale. Oficialul a spus ca imigrantii trebuie sa aiba “o anumita intelegere” a limbii franceze, a istoriei si culturii Frantei “pentru a reafirma valorile identitatii si mandriei de a fi francez”. Besson a afirmat ca burqa este “de neacceptat” in Franta insa nu a cerut interzicerea publica a valului.
Declaratiile ministrului francez au fost facute la doar cateva zile dupa ce trei femei afgane, una fiind o cunoscuta activista pentru drepturile omului, au fost trimise inapoi la Kabul, in pofida dovezilor ca acestea vor fi victime ale insurgentilor talibani. Beeson a aparat decizia de a le deporta pe cele trei imigrante ilegale si a spus ca Franta va continua sa aiba o atitudine dura fata de imigrantii ilegali. Reamintim ca Franta a deportat 21.000 de imigranti ilegali in 2009.
Adunarea Nationala de la Paris dezbate in prezent gasirea unor mijloace prin care sa limiteze purtarea costumului traditional dupa ce presedintele Nicolas Sarkozy a spus ca reduce demnitatea femeii si nu este “binevenit” in Franta. El a spus ca burqa nu este semn al religiei ci “al subordonarii”. In 2004, Franta a interzis purtarea valului islamic in toate scolile publice. In Franta traieste cea mai mare populatie de musulmani din Europa occidentala, aproximativ 7 milioane de persoane.

Italia anti-musulmana

Psihoza antimusulmana a cuprins si clasa politica italiana, parlamentul italian intentionand sa impuna o interdictie privind purtarea valului islamic (burqa), folosit de femeile musulmane pentru a-si acoperi fata, relateaza mass-media de la Bucuresti. Anuntul a fost facut de ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, citat de agentia italiana de presa ANSA. Masura este similara celei propuse saptamana aceasta in Franta, insa potrivit lui Maroni, membrii partidului sau, formatiunea de extrema dreapta Liga Nordului, au inaintat inca din toamna anului trecut un proiect de lege in acest sens. Roberto Maroni s-a remarcat in anii trecuti prin aplicarea unei politicii de apartheid impotriva imigrantilor romani din Italia, politica soldata cu zeci de morti si raniti din randul etnicilor romani aflati in Peninsula, precum si cu mari pierderi materiale.
In timp ce in Franta argumentul pentru interzicerea valului islamic il reprezinta “afrontul adus de acesta fata de valorile seculare franceze”, in Italia politicienii sustin ca problema este una legata de securitate. Conform surselor parlamentare citate, proiectul legislativ depus in Parlament readuce in actualitate o lege antiterorism adoptata in 1975, prin care se interzice purtarea vreunei masti sau a vreunui articol de vestimentatie ce impiedica identificarea persoanei. Potrivit ministrului italian pentru Afaceri Europene, Andrea Ronchi, ” o noua lege nici nu ar mai fi necesara, daca legea actuala ar fi aplicata”.
Daca in Franta dezbaterea despre valul islamic si locul musulmanilor in societate preocupa de peste sase luni Hexagonul, chestiunea nu a divizat la fel de mult si viata politica din Italia, sustinatori pentru adoptarea masurii aratandu-se chiar si membri ai opozitiei de centru-stanga. “Religia nu are nici o legatura cu acest lucru, este o problema ce tine de siguranta publica. Orice persoana trebuie sa fie identificabila”, a declarat Emma Bonino, fosta membra a Partidului Radical, actualmente candidat al Partidului Democrat la presedintia regiunii Lazio. Ea a declarat ca sprijina aceasta masura, “din acelasi motiv pentru care nu poti intra intr-un oficiu postal purtand o masca de schi”.

Tema electorala

La randul sau, un purtator de cuvant al Partidului Conservator din Danemarca a anuntat ca formatiunea sa solicita interzicerea purtarii traditionalului val musulman burqa in public, potrivit Der Spiegel. El a spus ca piesa de vestimentatie a fost introdusa de catre talibani si “nu este deloc islamica”. “Nu vrem sa vedem burqas in Danemarca. Pur si simplu nu putem accepta ca unii dintre cetatenii nostri sa umble pe strada cu fetele acoperite”, a declarat Naser Khader, membru al parlamentului de la Copenhaga. Khader, care este ateu de origine siriano-palestiniana, a spus ca Partidul Conservator vrea sa introduca o legislatie care prevede interzicerea purtarii valului burqa sau a codului niqab, care prevede ca femeile sa-si acopere complet fetele in public. Oficialul a adaugat ca burqa nu este specifica Danemarcei, “subjuga” femeile si ar trebui interzisa complet. Partidul Conservator crede ca ceea ce fac oamenii in casele lor este o problema personala a fiecaruia, insa din momentul in care ajung pe domeniul public, ar trebui sa aiba fetele descoperite. Khader a spus inca ca interzicerea purtarii valului este singura solutie, adaugand ca “burqa nu este deloc islamica. Burqa moderna a fost introdusa de talibani cand au venit la putere. Astfel incat, asociez burqa cu talibanii”.
Partidul Poporului si cel Social Democrat au salutat propunerea, in timp ce liberalii au respins ideea unei legi care sa reglementeze vestimentatia, atata timp cat nu nu refera la functionari publici, declarand ca “am mers prea departe daca aprobam o lege care spune ce haine sa poarte sau nu oamenii”. Interzicerea purtarii valului este parte a unei initiative a grupului parlamentar conservator, depusa in Parlamentul danez. Conservatorii, care se pregatesc de viitoarele alegeri locale si generale, au spus ca e la latitudinea legislatorilor sa decida care vor fi pedespsele in cazul nerespectarii legii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.