Regimul Lukasenko impune o „cortina de fier” digitala

, , ,
 

Presedintele belarus Lukasenko impune dictatura digitala

Presedintele belarus Alexandr Lukasenko impune dictatura digitala

In fosta republica sovietica Belarus, din 6 ianuarie 2012 va intra in vigoare una dintre cele mai restrictive legi ale internetului, o lege care va interzice accesarea site-urilor straine din interiorul tarii care este condusa de presedintele Alexandr Lukasenko, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Legea va interzice companiilor sa faca tranzactii online prin intermediul unor firme straine si presupune monitorizarea stricta a comportamentului online pentru toti utilizatorii, chiar si de la netcafe-uri, se arata o informare publicata de Biblioteca Congresului din SUA, citata de mass-media de specialitate.
Noua lege, publicata pe 21 decembrie 2011, intra in vigoare pe data de 6 ianuarie 2012 si este extrem de dura, considera expertii citati de mass-media. Companiile care activeaza in fosta republica sovietica pot folosi doar domeniul de internet al tarii pentru a furniza servicii, pentru a-si promova produsele si pentru a comunica pe e-mail. Legea va afecta si cumpararea de produse de pe site-uri cunoscute stil Amazon, astfel de companii putand fi date in judecata prin noua lege fiindca fac afaceri cu o tara in care acest lucru este interzis.

Netcafe-urile, un nou front impotriva opozitiei

Legea prevede amenzi si posibila inchidere a netcafe-urilor care permit utilizatorilor sa acceseze site-uri straine. Aceste localuri vor fi obligate sa raporteze autoritatilor daca apar incalcari ale noii legi, iar politia si serviciile secrete au mana libera sa aplice legea draconica. Prevederile noii legi vor fi aplicate cu ajutorul furnizorilor de internet care trebuie sa puna la dispozitia autoritatilor toate informatiile tehnice cerute si toti cei care folosesc internetul sunt obligati sa se identifice, fie ca intra pe web de acasa, fie ca se duc la netcafe. Cei care vor încălca aceasta lege vor fi sancţionaţi cu amendă în sumă de 125 dolari pentru fiecare accesare.
Republica Belarus este guvernata din 1994 de dictatorul Aleksander Lukashenko care a avut grija ca liderii opozitiei sa fie inchisi si orice incercare de disidenta sa fie oprita. Lukashenko este catalogat ca fiind: „ultimul dictator din Europa, iar tara dependenta economic de gazul rusesc este intr-o situatie financiara extrem de grava.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *