Regimul lui Gaddafi are zilele numarate. Rebelii sunt in Tripoli

, ,
 

rebeli tripoliInsurgenţii libieni au ajuns în Piaţa Verde, locul tradiţional de reuniune a susţinătorilor regimului condus de colonelul Muammar Gaddafi, situat în centrul capitalei Tripoli, conform imaginilor difuzate în noaptea de duminică spre luni de posturile de televiziune internaţionale. O mulţime de oameni entuziasmaţi agitau drapele roşii-negre-verzi, culorile rebeliunii, în timp ce dansau şi scandau ‘Allah Akbar’, trăgând în aer focuri de armă. Posturile de televiziune au mai arătat bărbaţi ce făceau semnul V de la victorie, dând foc unor portrete ale colonelului Gaddafi şi drapelului verde, simbol al regimului. Piaţa Verde a fost un loc de manifestaţii la începutul revoltei împotriva guvernului libian, în februarie, dar ulterior a fost teatrul numeroaselor adunări de susţinere a lui Gaddafi. Liderul libian şi-a făcut în repetate rânduri apariţia în acest loc, cu începere din luna februrarie, pentru a se adresa miilor de simpatizanţi ai săi. După câteva ore de relativă acalmie în timpul nopţii, în jurul orei locale 6.30 (7.30, ora României) au fost auzite din nou focuri de armă şi în apropierea hotelului Rixos, unde sunt cazaţi ziariştii străini aflaţi la Tripoli. Mai multe tancuri au ieşit luni dimineaţă din complexul rezidenţial al lui Muammar Gaddafi, cunoscut drept Bab al-Aziziya, şi au deschis focul, a declarat un purtător de cuvânt al rebelilor libieni, Mohammed Abdel-Rahman. Abdel-Rahman a precizat că trupele colonelului Gaddafi continuă să reprezinte o ameninţare pentru rebeli. Atât timp cât Muammar Gaddafi rămâne în libertate, „pericolul este prezent”, a apreciat purtătorul de cuvânt al rebelilor. Colonelul Muammar Gaddafi „este în continuare la Tripoli şi s-ar afla în prezent la reşedinţa sa Bab Al-Aziziya”, a afirmat luni un diplomat din capitala libiană, care s-a întâlnit cu el în ultimele două săptămâni. Aproape toate clădirile din fortăreaţa de câteva hectare, care a fost ţinta mai multor raiduri ale NATO, au fost distruse de bombardamentele Alianţei Nord-Atlantice. Dar colonelul Gaddafi ar dispune de mai multe buncăre în reşedinţa sa, a adăugat aceeaşi sursă.

CNT a arestat trei dintre fiii lui Gaddafi

Liderii rebelilor libieni au anunţat luni dimineaţă că i-au arestat pe trei dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi, respectiv Seif al-Islam, Saadi şi Mohammed, în cursul ofensivei lor asupra capitalei Tripoli, relatează CNN, citat de Mediafax. Liderii rebelilor au afirmat că i-au capturat pe Seif al-Islam şi Saadi Gaddafi. Ulterior, postul de televiziune Al-Jazeera a anunţat arestarea lui Mohammed Gaddafi. „Sunt atacat chiar acum. Sunt focuri de armă în casa mea. Ei sunt în casa mea”, a precizat un bărbat care s-a identificat drept Mohammed Gaddafi, într-o declaraţie telefonică pentru televiziune. După aceea, liderul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT, conducerea rebelilor) a declarat pentru televiziune că Mohammed Gaddafi nu a fost rănit, dar că este reţinut la domiciliu de rebeli. Curtea Penală Internaţională a afirmat că intenţionează să negocieze transferul lui Seif al-Islam, care, alături de tatăl său, este căutat pentru crime împotriva umanităţii în legătură cu tentativele de reprimare a revoltei împotriva regimului, declanşată la jumătatea lui februarie.

Ambasada Libiei din Ankara, ocupată de CNT

Partizani ai opoziţiei libiene au pătruns luni în ambasada Libiei la Ankara, arborând drapelul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), structura politică a rebeliunii, relatează televiziunea turcă NTV, citată de AFP. Protestatarii au smuls portrete ale liderului libian Muammar Gaddafi, potrivit imaginilor în direct transmise de NTV. Conform NTV, manifestanţii l-au împiedicat pe ambasador să se exprime în faţa presei, acuzându-l că ar fi un susţinător al lui Muammar Gaddafi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *