Regimul Ianukovici declanseaza un "nou razboi al istoriei" cu opozitia de la Kiev

de | ian. 24, 2013 | Federatia Rusa, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Ministerul învăţământului din Ucraina, condus de Dmitrii Tabachnyk a decis exluderea lui Stepan Bandera şi Roman Şuhera din testele de la examenele de istorie pentru admiterea în instituţiile de învăţământ superior din Ucraina.

Mostenirea lui Stepan Bandera, o controversa istorica in Ucraina actuala

Ministerul învăţământului din Ucraina, condus de Dmitrii Tabachnyk a decis exluderea lui Stepan Bandera şi Roman Şuhera din testele de la examenele de istorie pentru admiterea în instituţiile de învăţământ superior din Ucraina. Ei au fost înclocuiţi cu Nicolai Şciors şi Gheorghi (Iurii) Piatacov, considerati eroi pe timpul URSS.
Reamintim ca Stepan Bandera a fost liderul mişcării de renaştere naţionale din Ucraina de Vest şi conducător al Organizaţiei Naţionaliştilor Ucraineni, fiind asasinat de KGB, în Germania de Vest în 1959.
Totodata, Roman Şuhevici a fost conducătorul Armatei Insurecţionale Ucrainene (UPA). organizatie al carui principal scop a fost crearea unui stat ucrainean independent. UPA a luptat împotriva armatei sovietice până la începutul deceniului al şaselea al sec XX, Şuhevici fiind ucis de către NKVD în 1950. După unele estimări, UPA a resuşit să elimine cca 35000 de miliţieni şi membre ai partidului comunist sovietic, în perioda de la sfârşitul celui de al II-lea război mondial.

Eroi sau victime

Nicolai Şciors a fost un comandant de divizie al armatei roşii în timpul războiului civil din Rusia şi membru al partidului Comunist, luptand împotriva Armatei Ucrainene din Galiţia, lupte in care a şi fost omorât, devenind un simbol in timpul URSS.
La randul sau, si Iurii Piatacov a fost membru marcant al partidului bolşevic, luptand împotriva formatiunilor statale independente ucrainene formate dupa primul razboi mondial. După ce în Ucraina au învins fortele bolşevice, Piatakov a devenit primul preşedinte al Sovietului Comisarilor Poporului din Ucraina, avand un rol hotarator in instaurarea puterii sovietice pe teritoriul ucrainean din perioada interbelica.

Share our work

1 Comentariu

  1. tatiana

    Se face tot posibilul pentru a se cunoaste mai bine ocupantul. Ion Antonescu, a intrat in razboi sa ne elibereze de rusi si sa ne aduca acsa. Va intreb avem noi vre/o strada in numele lui… asta e,insa avem strada Timosenco,generalul Timoseco care a inrat si ne/e elibelat OCUPAT tara.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *