Regimul Ianukovici declanseaza inchizitia politica impotriva opozitiei

, , ,
 

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici se rafuieste cu opozitia

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici se rafuieste cu opozitia de la Kiev

Parchetul general din Ucraina a amenintat recent cu arestarea fostului premier Iulia Timosenko, inculpata pentru abuzuri de putere, apreciind ca aceasta isi aloca prea mult timp pentru citirea dosarului si intarzie astfel transferul documentelor la tribunal, relateaza surse oficiale de la Kiev, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Daca va mai tergiversa procedura, vom lua masuri in conformitate cu legea”, a avertizat judecatorul de instructie Serghei Gorbatiuk, in timp ce un apropiat al lui Timosenko a fost deja arestat in decembrie 2010 din aceleasi motive. „Daca o persoana care are mai multe diplome universitare si a detinut functia de premier are nevoie de patru ore pentru a citi cinci pagini (din dosar), conchidem ca aceasta tergiverseaza intentionat” procedura, a declarat un oficial din cadrul Parchetului, Oleksandr Kalifitki. Cei doi oficiali au apreciat insa ca pentru moment nu exista motive ca fostul premier, consemnat la domiciliu la Kiev din decembrie, sa fie arestat.

Abuz de putere

Timosenko a fost inculpata pentru abuz de putere in cadrul unei anchete privind folosirea inadecvata a 380 de milioane de euro primiti de Kiev in schimbul vanzarii cotelor sale de emisii de CO2, in perioada in care conducea Guvernul. Fondurile ar fi fost folosite de Guvern pentru a acoperi necesitatile sistemului de pensii. Timosenko, ce a detinut functia de premier din februarie pana in septembrie 2005, apoi din decembrie 2007 pana la inceputul lui 2010, respinge aceste acuzatii pe care le considera politice.
Reamintim ca la sfarsitul lui decembrie, un fost ministru de Interne, Iuri Lutenko, apropiat al lui Timosenko, a fost arestat dupa ce Parchetul a apreciat ca intarzie sa-si citeasca dosarul. Iuri Lutenko, fostul ministru ucrainean de Interne al Guvernului Iulia Timosenko, a fost arestat de reprezentantii trupelor de elita ale serviciilor speciale, a anuntat purtatoarea sa de cuvant. „Iuri Lutenko a fost arestat la 12.50 (12.50 ora Romanie) in fata cladirii sale de 11 barbati care l-au imbarcat intr-un microbuz, in timp ce isi plimba cainele impreuna cu fiul lui”, a declarat Inna Kissil. Potrivit ei, printre cei 11 barbati s-ar fi aflat si un reprezentant al Parchetului si membri ai unitatii Alfa a serviciilor speciale (SBU). In opinia lui Kissil, Lutenko nu se astepta sa fie arestat, el fiind consemnat la domiciliu la Kiev, de la deschiderea anchetei impotriva lui, la 2 noiembrie. „Nu inteleg de ce a fost arestat de SBU. Unitatea Alfa trebuie sa captureze teroristi, nu sa participe la afaceri comune ca aceasta”, a declarat Kissil.

Activitati infractionale

Iuri Lutenko, ministru de Interne din februarie 2005 pana in decembrie 2006, apoi din decembrie 2007 pana in ianuarie 2010, este acuzat ca a „incalcat procedura legala angajandu-l pe soferul sau”, ceea ce a costat statul „peste 40.000 de hrivne” (peste 3.600 de euro). Potrivit lui Lutenko, Parchetul il acuza de „complot in vederea unor activitati infractionale” cu soferul sau, care primea un supliment la pensie, cu o valoare totala de „aproximativ 40.000 de hrivne”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *