Regimul Erdogan intensifică vânătoarea mondială de opozanți

, , , , ,
 
Regimul Erdogan vânează cu înverșunare opozanții

Regimul Erdogan vânează cu înverșunare opozanții

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a transmis recent autorităţilor americane o listă cu 84 presupuşi membri ai reţelei predicatorului Fethullah Gülen a căror extrădare este cerută de către Turcia, relatează mass-media internațională, citată de agenția KARADENIZ PRESS.
Ankara cere mai întâi de toate Washingtonului extrădarea lui Gulen, stabilit de mult timp în SUA, în contextul în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl acuză de orchestrarea loviturii de stat eşuate în 2016. Dar, până în prezent, cererile Turciei nu s-au concretizat. Alte state precum Ucraina, Republica Moldova ori Republica Kosovo au cedat demersurilor turce, provocând reacții dure din partea instituțiilor europene și internaționale specializate în protecția drepturilor omului.

Posibilități juridice

Casa Albă examinează posibilităţile juridice pentru extrădarea lui Fethullah Gülen în cadrul eforturilor diplomatice cu scopul ca Turcia să-şi diminueze presiunea asupra Arabiei Saudite după asasinarea la Istanbul a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a relatat săptămâna trecută canalul de televiziune american NBC.
Aflat într-o vizită la Washington, şeful diplomaţiei turce a declarat că nu a obţinut ”garanţii” în acest sens, după întâlnirea cu omologul său american Mike Pompeo şi cu consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, John Bolton.
”Dar le-am dat această listă cu persoane a căror extrădare o cerem SUA”, a adăugat el, precizând că printre cele 84 de persoane figurează şi numele predicatorului Gülen. ”Preşedintele Trump i-a cerut lui Erdogan să-i trimită această listă”, a mai explicat ministrul de externe turc.

Trump va decide

Donald Trump a asigurat recent că extrădarea predicatorului, care neagă cu fermitate orice implicare în tentativa de puci, ”nu a fost examinată”. ”Încă încercăm să vedem ce putem face pentru Turcia”, a afirmat totuşi el, asigurând că relaţiile dintre cele două ţări sunt de acum ”foarte bune” de când justiţia turcă l-a eliberat pe pastorul american Andrew Brunson, a cărui revenire în SUA era cerută cu insistenţă de către Washington.
Mevlut Cavusoglu s-a declarat mulţumit să vadă că poliţia federală americană anchetează activităţile mişcării lui Fethullah Gülen pe teritoriul Statelor Unite. ”Statele Unite descoperă opacitatea acestei reţele criminale”, a afirmat el, denunţând ”spălare de bani, evaziune fiscală, fraudă cu vize şi alte activităţi ilegale”. ”Este ceea ce am cerut SUA, lansaţi o simplă anchetă şi veţi vedea cu ce fel de reţea aveţi de-a face, în timp ce o găzduiţi în ţara dumneavoastră”, a adăugat el.
La rândul său, Mike Pompeo, salutând ”dinamica pozitivă” în relaţiile dintre cele două ţări aliate de la eliberarea pastorului Brunson, a denunţat din nou ”detenţia nedreaptă a rezidenţilor americani şi angajaţilor locali” de la misiuni diplomatice ale SUA, între care ”cercetătorul NASA, Serkan Golge”. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *