Referendumul de peste Prut a fost invalidat

, , , ,
 

referendum RM

Referendumul desfasurat duminica la Chisinau nu a putut fi validata din cauza prezentei mici la urne a votantilor de peste Prut. Rata participarii la referendumul care ar fi trebui sa schimbe modalitatea de alegere a presedintelui prin vot direct fata de alegerea sa de catre Parlament a fost de numai 29,05%, potrivit Comisia Electorala Centrala (CEC). Pentru ca referendumul sa fie validat ar fi fost nevoie e o treime din votantii trecuti pe lista ceea ce ar reprezenta un procent de 33,4%. Cu toate aceastea, dintre cei care au votat, 87,8% s-au pronuntat “pentru” alegerea presedintelui de catre popor, iar 12,2% – “contra”. in diaspora au participat la referendum 19.703 cetateni, dintre care 19.278 au pronuntat optiunea “pro” si 319 – “contra”.

Intalnire AIE

Rezultatul negativ al acestui referendum I-a determinat pe liderii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), coalitia celor patru partide care guverneaza de la Chisinau, sa se intalneasca luni la ora 17.00 in sedinta pentru a analiza rezultatele referendumului privind alegerea presedintelui, dupa ce scrutinul a fost invalidat din cauza ratei mici de participare, a declarat premierul Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM). Acesta si-a convocat partidul pentru a discuta despre referendum. Si liderii liberali au avut o sedinta pe aceasta tema, iar seful partidului, presedintele interimar al tarii, Mihai Ghimpu, a spus ca pasii urmatori vor fi luati de catre Alianta pentru Integrare Europeana, informeaza portalul Stirea Zilei. “Solutia este ca trebuie sa ma conformez Constitutiei, inca de aseara (duminica seara – n.r.) am spus asta, adica Parlamentul va fi dizolvat. Cand si cum va decide Alianta pentru Integrare Europeana, nu partidele in parte”, a declarat Mihai Ghimpu. Liderul PL are si o explicatie pentru esecul referendumului de duminica. “Este adevarat ca nu trebuia sa dau ascultare unora care au spus sa lasam pragul. Practica europeana arata ca cine vrea sa contribuie dintre cetateni merge si isi expune optiunea. Comisia de la Venetia ne-a recomandat fara prag, dar ai nostri au zis ca trebuie sa nu fie speculatii si iata unde am ajuns”, a adaugat presedintele Parlamentului. Ghimpu a mai afirmat ca electoratul PL a participat la plebiscit. Calculele arata ca alegatorii Partidului Democrat au boicotat referendumul, scrie Stirea Zilei.

Voronin, fericit

Liderul comunistilor moldoveni (PCRM), Vladimir Voronin, s-a declarat foarte multumit de “nivelul extraordinar de constiinta si reponsabilitate” de care a dat dovada populatia, adaugand ca acesta este rezultatul activitatii de ani de zile a PCRM si nu din timpul campaniei, potrivit PRO TV Chisinau. Liderul PCRM a facut aceste declaratii in timp ce Comisia Electorala Centrala prezinta ultimele date ale referendumului. Voronin s-a plans de povara de opt ani si jumatate cat a fost presedinte, afirmand totodata ca orice sef de stat are nevoie de sustinerea unei majoritati parlamentare, altfel este sortit esecului. in aceste conditii, Voronin considera ca simplificarea procedurii de alegere a presedintelui nu are rost.

Fonduri europene in pericol

Odata cu esecul acestui referendum vazut la nivel european ca un exercitiu democratic util, cancelarii europene au inceput sa se teama ca aceasta criza politica s-ar putea adanci iar fonduri destinate de catre donatorii din UE ar putea ajunge pe maini dubioase. Ministrul roman de externe Teodor Baconschi a apreciat ca, in pofida esecului referendumului constitutional din Republica Moldova, Romania spera ca cele doua miliarde de euro alocate Chisinaului de UE, FMI si parteneri internationali vor fi gestionare de forte politice responsabile. “Indiferent de rezultatul referendumului, pe care bineŒnteles ca il respectam ca atare, este foarte important ca fortele proeuropene si reformiste sa poata beneficia de cele doua miliarde de euro care se afla acum pe teava, adresate acestui for de politici reformiste din partea UE, a FMI si pe baze bilaterale”, a declarat seful diplomatiei romane, dupa o intalnire cu omologul sau polonez Radoslaw Sikorski. “Este esential ca aceste fonduri, care sunt gesturi politice de sustinere a reformelor, sa fie gestionate de fortele politice cele mai responsabile”, a adaugat el. Baconschi a precizat ca Romania a apreciat “participarea la referendum ca pe un prim exercitiu de democratie adevarata in R. Moldova”, subliniind ca “peste 80% dintre cei care au votat s-au pronuntat in favoarea alegerii presedintelui prin sufragiu universal”.

Relatari din presa internationala

BBC noteaza ca referendumul constitutional din Moldova nu a reusit sa treaca, din cauza ratei mici de participare la vot a electoratului si reda comentariile presedintelui interimar Mihai Ghimpu si ale premierului Vlad Filat, precizand ca acesta din urma, alaturi de “popularul” politician Marian Lupu, era considerat printre favoritii unui eventual scrutin prezidential prin vot direct. Euronews relateaza ca referendumul ce trebuia sa determine cum isi alege Moldova presedintele poate fi declarat invalid, din cauza ratei mici de participare la vot si noteaza ca sondajele de opinie indicau un vot nefavorabil actualului sistem, in ciuda apelurilor la boicot ale comunistilor. Publicatia franceza L’Express scrie, la randul sau, despre probabilitatea invalidarii referendumului din Moldova, descriind contextul mai larg in care a fost convocat plebiscitul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *