Recep Tayyip Erdogan, reales in fruntea AKP

, ,
 

Primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales duminică pentru trei ani şef al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP),  în timpul congresului general al partidului.
Acesta a fost ultimul congres la care Erdogan a participat în calitate de prim-ministru şi lider de partid. Regulamentul intern al AKP interzice candidatura pentru trei mandate consecutive. Printre posibilii succesori ai lui Erdogan, 58 de ani, se numără Numan Kurtulmus, fostul lider al unui partid conservator, care ar putea candida pentru funcţia de lider al partidului după ce actualul premier turc va renunţa la fotoliul său.
Erdogan, care ar trebui să candideze la preşedinţia republicii în 2014, a anunţat într-un discurs în faţa delegaţilor la congres, întrerupt de aplauze, că este mai important să fie în slujba oamenilor decât să poarte un titlu. Discursul său a fost interpretat ca un semn clar al dorinţei sale de a deveni primul preşedinte din Turcia ales prin sufragiu universal. În conformitate cu amendamentele constituţionale din 2007, preşedinţii sunt chemaţi să fie aleşi prin vot universal pentru un mandat de cinci ani, ce poate fi reînnoit o singură dată.
Peste o sută de invitaţi străini, printre care preşedintele egiptean Mohammad Morsi, şeful kurd irakian Massoud Barzani şi şeful Hamas palestiniene Khaled Meshaal, au asistat la congresul AKP. “Am arătat întregii lumi că o democraţie avansată poate exista într-o ţară cu o puternică majoritate musulmană. Am devenit un model pentru toate ţările musulmane”, a declarat Erdogan.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *