Recep Erdogan si AKP ordona arestarea a zeci de jurnalisti din presa de opozitie

, , ,
 

turcia ziaristi arestatiAutoritatile turce, aflate sub comanda partidului de guvernamant AKP si a presedintelui Recep Erdogan, au operat duminica zeci de arestari din randul jurnalistilor considerati de opozitie si apropiati predicatorului islamist moderat, Fethullah Gulen, care traieste in exil pe teritoriul SUA. Printre persoanele retinute se numara Ekrem Dumanli, redactorul sef al ziarului Zaman, si Hidayet Karaca, presedintele grupului de comunicare Samanyolu, ambele fiind apropiate miscarii conduse de Gulen. Operatiunea a fost declansata la doua zile dupa ce pe reteaua sociala Twitter a fost postat un mesaj care anunta o operatiune a politiei impotriva a 150 de ziaristi afiliati miscarii clericului Gulen, exilat in Statele Unite ale Americii. Reuters scrie ca in timpul raidurilor au fost retinute 23 de persoane pe tot cuprinsul Turciei. „Presa libera nu poate fi redusa la tacere”, au strigat mai multi oameni la birourile ziarului Zaman, in timp ce redactorul sef al publicatiei a rostit un discurs prin care i-a sfidat pe politisti, invitandu-i sa-l aresteze.

Raidurile la ziarul Zaman si televiziunea Samanyolu marcheaza o escaladare in lupta lui Erdogan cu fostul aliat Fetullah Gulen, cu care este in conflict deschis de la declansarea unei ample anchete anticoruptie vizand cercul lui Erdogan in urma cu un an „Este o imagine rusinoasa pentru Turcia. Din pacate, in Turcia secolului al XXI-lea, acesta este tratamentul la care este supus un grup media cu zeci de posturi de televiziune si de radio, cu publicatii online si cu reviste”, a declarat presedintele grupului Samanyolu TV, chiar inainte de a fi si el arestat. impreuna cu Karaca, au mai fost retinuti un producator tv, un regizor si mai multi scenaristi.

Reactii internationale

Comentand raidurile, principalul lider al opozitiei, Kemal Kilicdaroglu, a spus ziaristilor ca in prezent „se desfasoara o lovitura impotriva democratiei”. Departamentul de Stat al Statelor Unite a cerut autoritatilor turce sa protejeze libertatea presei si alte valori democratice, ca raspuns la raidurile la mass-media si arestarile efectuate in cadrul unor operatiuni in intreaga tara duminica. Uniunea Europeana a condamnat de asemenea raidurile care au avut loc in Turcia aspiranta la UE. intr-un comunicat in termeni neobisnuit de categorici, ea afirma ca raidurile sunt incompatibile cu libertatea presei si contravin valorilor europene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *