Rebelii sirieni, ajutati de serviciile secrete britanice si inarmati cu arme rusesti din Libia

, ,
 

Serviciile secrete britanice i-au ajutat pe rebelii sirieni să lanseze mai multe atacuri reuşite împotriva forţelor regimului lui Bashar al-Assad. De asemenea, autorităţile libiene îi aprovizioneaza cu arme ruseşti.
Potrivit presei britanice, care citează un responsabil al opoziţiei, este pentru prima dată când este dezvăluit rolul ascuns al serviciilor secrete britanice în revolta împotriva regimului sirian, izbucnită în martie 2011. Presa britanică citează un responsabil care afirmă că autorităţile britanice “sunt la curent şi aprobă 100%” informaţiile secrete care sunt transmise de la bazele lor militare din Cipru, trec prin Turcia şi ajung la trupele rebele ale Armatei Siriene Libere (ASL).
“Serviciile secrete britanice monitorizează cu atenţie din Cipru ce se întâmplă. Este extrem de util, deoarece găsesc multe lucruri”, a declarat oficialul citat. “Britanicii oferă informaţii turcilor şi americanilor, iar noi le primim de la turci”, a precizat el. În opinia sursei citate, cea mai de preţ informaţie de până acum a vizat mişcările trupelor loiale preşedintelui Bashar al-Assad în direcţia oraşului Alep, un important centru comercial care este în parte controlat de rebeli. Marea Britanie are două baze militare suverane în Cipru, una la Dhekelia şi alta la Akrotiri.

Arme ruseşti din Libia

Potrivit informaţiilor deţinute de presa rusă, autorităţile din Tripoli aprovizionează Armata Siriană Liberă cu arme uşoare şi de foc, inclusiv cu sisteme de rachete ruseşti “Igla”, livrate anterior Libiei. Pericolul ca aceste arme să ajungă în mâinile forţelor islamiste radicale, care sunt din ce în ce mai numeroase printre rebelii sirieni, este recunoscut atât de adepţii, cât şi de adversarii unei intervenţii externe în conflictul sirian.
Livrările de arme din Libia, destinate rebelilor sirieni care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad, au căpătat un caracter de anvergură. Principalul traseu de livrare trece prin portul Tripoli, unde acostează nave libiene având la bord lansatoare de grenade, mitraliere, sisteme de transport şi arme de foc. De aici, odată cu lăsatul serii, armele sunt preluate de luptători ai ASL, care şi-au creat în nordul Libanului propria bază militară. Singura barieră în drumul livrărilor de arme din Libia o constituie patrula maritimă internaţională a Organizaţiei Naţiunilor Unite care activează lângă apele teritoriale ale Libanului, însă eforturile ei se dovedesc de multe ori insuficiente.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *