Realatiile turco-franceze ar putea reintra pe fagasul normal

, ,
 

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan i-a telefonat joi seara preşedintelui ales al Franţei, Francois Hollande, pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegeri, şi şi-a exprimat speranţa că într-o “nouă eră” în relaţiile turco-franceze.
Recep Tayyip Erdogan a afirmat de asemenea, în timpul convorbirii telefonice, că speră ca “relaţiile turco-franceze vor fi de acum scutite de problemele artificiale care le afectează”. Sunt încrezător că o nouă eră se va naşte în relaţiile noastre, i-a dat asigurări premierul turc interlocutorului său.
Ankara speră să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Parisul odată cu plecarea de la putere a lui Nicolas Sarkozy, personalitate nepopulară în Turcia din cauza opoziţiei sale ferme faţă de aderarea ţării la Uniunea Europeană. Într-o reacţie imediată la alegerea socialistului Francois Hollande, Erdogan şi-a exprimat speranţa că “noua perioadă din Franţa va fi foarte diferită de precedenta în relaţiile franco-turce”.
La sfârşitul anului 2011, premierul turc l-a acuzat pe Sarkozy că doreşte “să obţină sprijin electoral folosindu-se de ura muslumanilor şi a turcilor”, după votul în Franţa a unui text de lege care incriminează negarea genocidului armean, pe care Turcia nu l-a recunoscut niciodată. Textul a fost în cele din urmă cenzurat de Consiliul Constituţional.
În altă ordine de iedei, ambasadorul Franţei în Siria, Eric Chevallier, a anunţat că îi va vizita vineri pe sirienii care au găsit adăpost în taberele de refugiaţi create în sud-estul Turciei. Diplomatul francez se va deplasa la Kilis şi Islahiya, în apropierea frontierei cu Siria, pentru a demonstra “solidaritatea Franţei cu cetăţenii sirieni care şi-au găsit refugiu în aceste tabere”, se menţionează într-un comunicat difuzat în capitala turcă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *