Războiul pentru Macedonia. Proteste antiguvernamentale masive la Skopje

, , ,
 
Macedonia visează la aderarea europeană

Macedonia visează la aderarea europeană

Mai multe mii de susţinători ai opoziţiei de dreapta din Macedonia au demonstrat miercuri la Skopje împotriva premierului Zoran Zaev, care vrea să obţină ratificarea de către parlament a unui acord cu Grecia privind noul nume al ţării, relatează mass-media regională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS.
Manifestanţii, care agitau drapelul roşu şi galben al Macedoniei, au ieşit în stradă la apelul partidului naţionalist VMRO-DPMNE, care a fost înlăturat de la putere în 2017 şi nu a reuşit să împiedice votul, pe 20 octombrie, în Parlamentul macedonean, în favoarea începutului procesului de schimbare a numelui ţării.

Acord contestat

Acordul încheiat în iunie între Zoran Zaev şi omologul grec Alexis Tsipras prevede ca mica ţară din Balcani să se numească “Republica Macedonia de Nord”. Dacă acordul este ratificat de parlamentul macedonean, Grecia a promis să nu se mai împotrivească aderării ţării la NATO şi UE. Federația Rusă a condamnat decizia Parlamentului, luată după eșuarea referendumului de acum câteva săptămâni.
“Vă vom arăta care este locul vostru în istorie, partea întunecată a istoriei, la viitoarele alegeri anticipate sau la termen”, a declarat şeful VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, într-un discurs susţinut în faţa manifestanţilor. El a denunţat o “situaţie de umilire naţională” şi a făcut apel la organizarea de manifestaţii săptămânale în capitală.
După primul vot plin de tensiuni de la 20 octombrie, în cursul căruia mai mulţi deputaţi ai VMRO-DPMNE au “trădat” linia partidului pentru a aproba lansarea procesului pentru schimbarea numelui, parlamentul pregăteşte amendamentele care să înscrie noul nume în constituţie. Un vot final pentru ratificarea schimbării numelui necesită două treimi din voturi, notează AFP. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *