Războiul Gazprom-Naftogaz, jucat și în România

de | dec. 2, 2019 | ROMANIA | 0 comentarii

Compania Naftogaz a început procesul de recuperare a prejudiciilor în urma decizie din 2018 a instanței de arbitraj de la Stockholm în dosarul împotriva concernului rus Gazprom, au declarat surse din cadrul companiei, citate de mass-media de la Kiev. Oficialii Naftogaz au declarat că în următoarele săptămâni avocații companiei vor depune actele necesare în instanțele […]
Gazprom, armă politică pentru Kremlin
Gazprom, atacată judiciar de Naftogaz

Gazprom, atacată judiciar de Naftogaz

Compania Naftogaz a început procesul de recuperare a prejudiciilor în urma decizie din 2018 a instanței de arbitraj de la Stockholm în dosarul împotriva concernului rus Gazprom, au declarat surse din cadrul companiei, citate de mass-media de la Kiev. Oficialii Naftogaz au declarat că în următoarele săptămâni avocații companiei vor depune actele necesare în instanțele românești, relatează mass-media de la Kiev, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Sursele Naftogaz consideră că Gazprom deține, în mod direct ori prin intermediari, în România active de câteva miliarde de dolari. Printre acestea se numără un lanț național de stații de benzină, interese majore în producerea de gaze, energie electrică, etc.

Anterior ANRE a adoptat o decizie prin care filialei gigantului rus din România i se acordă “o licență pentru exploatarea comercială a capacităților de producere a energiei electrice”. Asta după ce NIS Petrol a obținut de la ANRE licență pentru activitatea de furnizare a energiei electrice.

NIS Petrol are un portofoliu de șase perimetre de petrol și gaze pe teritoriul României, având la toate statut de operator. Mass-media de la București a anunțat că grupul sârb Naftna industrija Srbije (NIS), controlată de Gazpromneft, divizia petrolieră a gigantului rus de stat Gazprom, a încheiat un contract cu operatorul sistemului național de transport al țițeiului și condensatului din România, Conpet, care are ca obiect transportul pe calea ferată până la granița cu Serbia a țițeiului extras de subsidiara românească NIS Petrol din perimetrele concesionate în vestul țării.
Surse Gazprom au declarat pentru KARADENIZ PRESS că războiul din instanțele românești va dura cel puțin doi ani de zile, iar concernul va contesta în instanță orice demers Naftogaz.

Exemplu leton

În urmă cu câteva zile, oficialii Naftogaz au solicitat justiţiei letone să execute decizia şi să pună sechestru pe activele companiei ruse aflate pe teritoriul Letoniei.

Potrivit Gazprom, o ședință de judecată în acest caz este programată pentru sfârșitul lunii aprilie 2020, concernul rus luând în calcul posibilitatea de a-și apăra interesele în instanţă.

Pe 28 februarie 2018 Tribunalul internaţional de arbitraj de la Stockholm a obligat concernul rus Gazprom să plătească societăţii Nafrogaz suma de 2,56 miliarde de dolari pentru încălcarea obligaţiilor contractuale.

Miercuri, 27 noiembrie, Naftogaz a anunţat că tribunalul internaţional de arbitraj de la Stockholm a respins contestaţia formulată de concernul rus Gazprom împotriva deciziei judecătoreşti din 2018.

Activele Gazprom din România, vânate de Naftogaz

Activele Gazprom din România, vânate de Naftogaz

Bătălia de la Chișinău

Compania Naftogaz din Ucraina a depus o cerere privind recunoaşterea şi încuviinţarea executării silite pe teritoriul Republicii Moldova a hotărârii arbitrale din 28 februarie 2018, emisă de tribunalul din cadrul Institutului Arbitral a Camerei de Comerţ din Stockholm.

Menţionăm că, în februarie 2018, Naftogaz a câştigat procesul contra Gazprom în arbitrajul de la Stockholm, gigantul rus fiind obligat să îi achite prejudicii de 2,56 miliarde de dolari, pentru neîndeplinirea condiţiilor privind volumul gazelor tranzitate prin Ucraina, transmite mold-street.com, citat de TVR Moldova.

De atunci, la acestea s-au mai adăugat dobânzi de peste 250 milioane de dolari. În consecinţă, suma ce ar urma să fie încasată de Naftogaz de la Gazprom este de aproape 3 miliarde de dolari.

Pentru încasarea acesteia, compania ucraineană încearcă să obţină recunoaşterea şi executarea deciziei tribunalului de arbitraj internaţional în diverse state, inclusiv Moldova, unde Gazprom deţine active. De exemplu, în Luxembourg instanţa a recunoscut deja decizia de arbitraj, dar Gazprom a contestat-o şi procesul de executare este sistat.

„În alte state, deocamdată, fără succes”, recunoaşte directorul executiv al Naftogaz, Yuriy Vitrenko. „Apropo, în Germania, nu putem proceda la executarea silită. Şi în Polonia avem probleme, şi în Moldova – la fel”, a declarat şeful Naftogaz în cadrul unui interviu pentru un post de radio de la Kiev.

Cerere respinsă

Vitrenko a menţionat că în unele ţări europene colectarea datoriilor de la Gazprom este mai uşoară, iar în unele este „mai dificil din punct de vedere diplomatic”.

În Republica Moldova, cererea Naftogaz de recunoaştere şi încuviinţare a executării silite a hotărârii arbitrale din 28 februarie 2018 a fost depusă abia la finele lunii august 2019, la Curtea de Apel Chişinău.

Pe 13 septembrie 2019, a fost emisă a emis o încheiere prin care a refuzat primirea cererii Naftogaz, „întrucât părţile cauzei, companiile contractante, bunurile şi activele acestora, inclusiv debitorul executării, îşi au sediul sau se află pe teritoriul altor state decât Republica Moldova”. „Astfel, instanţele din Republica Moldova nu au competenţa de a recunoaşte o astfel de hotărâre şi a o pune în executare pe teritoriul RM”, scrie în verdict.

Naftogaz atacă frontal Gazprom

Naftogaz atacă frontal Gazprom

Pretențiile Naftogaz

Naftogaz a depus recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), examinarea căruia a fost amânată deja de trei ori. Următoarea şedinţă ar urma să aibă loc pe 24 decembrie 2019.

Potrivit cererii Naftogaz, citate în încheierea emisă de Curtea de Apel Chişinău, Gazprom deţine active importante în Moldova.

În primul rând e vorba de cota de 50% din capitalul social al întreprinderii mixte moldo-ruse Moldovagaz, care este de 666.454.080 lei, sau 145.276.094 dolari, conform cursului calculat în momentul constituirii întreprinderii. Drept argument este invocată Hotărârea Guvernului nr. 1068 din 21.10.1998 cu privire la crearea în complexul de gaze al Republicii Moldova a unei societăţi pe acţiuni moldo-ruse, dar şi o serie de declaraţii de presă ale Gazprom sau Moldovagaz.

În plus Gazprom are înregistrate şi 4 mărci comerciale în Registrul Naţional al Mărcilor, ţinut de către Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală, „iar potrivit art. 25 alin. (2) al Legii nr. 38/2008 privind protecţia mărcilor, marca poate face obiectul unui gaj, al altor drepturi reale, precum şi al unei executări silite.”

La fel, reprezentanţii creditorului fac referire la diverse articole din mass-media, precum că, Gazprom are către Moldovagaz creanţe în sumă de 431,66 miliarde de ruble ruseşti, adică de circa 6,21 miliarde de dolari.

Sunt invocate şi deciziile Arbitrajului internaţional din Moscova, prin care periodic Gazprom obţine titluri executorii de încasare de datorii de sute de milioane de dolari de la Moldovagaz, „din care unele sunt probabil deja şi recunoscute şi încuviinţate spre executare în Moldova”.

„Aceste creanţe reprezintă bunurile Gazprom împotriva cărora Naftogaz poate cere executarea silită”, mai susţine Naftogaz.

Influență politică

Atât reprezentanţii Moldovagaz, cât şi cei ai Guvernului nu comentează deocamdată pretenţiile Naftogaz faţă de Gazprom. „E problema Gazpromului!”, au declarat surse din cadrul Guvernului, citate de mass-media de la Chișinău.

Totuşi litigiul poate complica şi mai mult situaţia din sectorul gazier al Moldovei. Mai ales în contextul actual, când nu există o siguranţă în asigurarea cu gaze de la începutul anului viitor şi ea depinde în mare parte de relaţiile dintre Gazprom şi Naftogaz – cele două companii ce se află în litigiu.

Sergiu Tofilat, expert la comunitatea WatchDog, consideră că este foarte probabil ca până la urmă instanţele din Moldova să recunoască şi să încuviinţeze executarea silită a deciziei de arbitraj şi respectiv Naftogaz să poată începe procesul de preluare a activelor Gazprom în Moldova.

„Aceasta ar putea complica relaţia cu Gazprom, dar poate crea şi oportunităţi pentru autorităţile de la Chişinău, care dacă găsesc resurse ar putea răscumpăra cota de 50% din capitalul Moldovagaz deţinută acum de gigantul rus. În plus aceasta ar oferi şi posibilitatea de a face ordine la Moldovagaz, inclusiv un audit internaţional care să arate cât de justificate sunt datoriile uriaşe calculate de Gazprom”, susţine expertul.

Totodată Sergiu Tofilat consideră că riscul ca Moldova să rămână fără gaze de la 1 ianuarie 2020 se menţine, deoarece Moscova ar putea realiza scenariul de a sista livrările, dând toată vina pe Ucraina, pe motiv că Naftogaz, respectiv statul ucrainean nu a acceptat condiţiile semnării unui nou contract de tranzit.

Imperiul moldovenesc al Gazprom

Menționăm că Moldovagaz deţine controlul asupra practic întreg sistemului de transport şi distribuţie a gazelor din Moldova prin intermediul a unei reţele de companii.

E vorba de 100% din pachetele de acţiuni la 19 companii, inclusiv 12 societăţi de distribuţie a gazelor, a întreprinderii Moldovatransgaz, care se ocupă de gestiunea reţelei de transport a gazelor, dar şi a Flacara Albastră din Chişinău şi IALG din Străşeni, specializate în servicii în domeniul gazier. La rândul ei, Moldovatransgaz este fondatoare a întreprinderii Transautogaz, iar Bălţi-Gaz la Bălţi-Gaz-Montaj şi Realexpres-Gaz din Sângerei.

Oficial, Moldovagaz este fondatoare şi la întreprinderile de distribuţie din regiunea separatistă. În rapoartele anuale din 2008-2009 chiar a indicat că deţine cel puţin 25% în Tiraspoltrangaz, care este fondatoare a şase întreprinderi de distribuţie din regiune.

Din 2009, gigantul rus Gazprom a deschis şi o reprezentanţă în Chişinău, al cărei administrator este Ghenadi Abaşchin, fost preşedinte la Moldovagaz în perioada 2002-2007. (Mihai Isac/N.G.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *