Razboiul gazelor dintre Rusia si Ucraina ameninta UE

, , , , ,
 

Comisia Europeana, ingrijorata de un nou razboi ruso-ucrainean al gazelor

Comisia Europeană speră ca daunele cerute de Gazprom Ucrainei să nu afecteze livrările de gaze către Europa, informează UNIAN, facând trimitere la declaraţiile reprezentantului Comisiei Europene, Marlene Holzner. „Sperăm că neînţelegerile dintre Rusia şi Ucraina, apărute în urma daunelor cerute de către concernul rus Gazprom părţii ucrainene, să nu afecteze livrările de gaze către statele din Europa în această perioadă”, a spus Holzner în timpul briefingului de luni, de la Bruxelles.
Declarațiile oficialului european au fost făcute pe fundalul unor zvonuri apărute în presa străină, care a relatat despre izbucnirea unui posibil război al gazelor între Rusia şi Ucraina, după ce Gazprom-ul a solicitat Naftohazului daune în valoarea de şapte miliarde de dolari pentru gazul neachiziţionat de către Ucraina, dar prevăzut în contract.

Fara comentarii

Ucraina a avertizat de mai multe ori Rusia că va reduce drastic importurile de gaze ruseşti, de la 52 de miliarde mc la 27 de miliarde mc de gaze naturale, din cauza preţului prea mare pentru acestea. Moscova şi Kievul negociază de aproape doi ani şi jumătate să ajungă la un compromis în privinţa preţului gazelor naturale.
Totodată, Marlene Holzner, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, a declarant că Uniunea Europeană nu va face comentarii pe marginea noii dispute în domeniul gazelor dintre Kiev şi Moscova. „Comisia Europeană nu are niciun comentariu cu privire la acest aspect. Aşteptăm ca ambele părţi să asigure continuitatea aprovizionării cu gaze naturale a UE”, a mai subliniat Holzner.

Independenta energetica

În următorii cinci ani, Ucraina ar putea să-şi asigure consumul de gaze din propriile rezerve. Declarații în acest sens au fost făcute recent de ministrul Energeticii şi Industriei Cărbunelui din Ucraina, Eduard Stavițki, relateaza mass-media ucraineana.
La 24 ianuarie, în Davos, a fost semnat un acord între compania britanică Shell și compania ucraineană Nadra Yuzovska cu privire la extragerea gazului de șist în regiunile Harkov și Donețk.
„În prezent putem prognoza, potrivit scenariului optimist al companiei Shell, extragere de circa 20 de miliarde de metri cubi pe an, iar conform celui pesimist – cel puțin șapte-opt miliarde de metri cubi pe an (…) Dacă vom realiza scenariul optimist, vom soluționa problema deficitului existent în țara noastră, ba chiar vom avea și un surplus”, a declarat Stavițki.
Pe fundalul negocierilor prelungite și ineficiente cu Rusia privind reducerea prețurilor la gaz, Ucraina crește extragerea zăcămintelor din propriile rezerve, care în prezent se ridică la aproximativ 20 de miliarde de metri cubi pe an, în special, pe seama gazelor alternative.

Rusia scoate datoare Ucraina pentru gaze neconsumate de 7 miliarde de dolari

Compania energetica rusa Gazprom a trimis Ucrainei o factura in valoare de miliarde de dolari pentru gazele contractate, dar neconsumate in 2012, a declarat anterior un purtator de cuvant al companiei ucrainene Naftogaz, Elena Iurieva. “Exista o astfel de factura”, a spus Iureva, adaugand ca Ucraina a platit pentru 24,9 miliarde de metri cubi de gaze consumate anul trecut. Iureva a precizat ca Naftogaz Ukraina considera ca si-a indeplinit toate obligatiile financiare catre Gazprom pentru 2012. “Am platit la timp pentru toate gazele naturale livrate de Gazprom”, a spus ea. Rusia si Ucraina se afla in disputa in privinta livrarilor de gaze inca de cand cele doua state au semnat un contract in 2009. Contractul stipuleaza ca Ucraina trebuie sa plateasca minim 33,3 miliarde de metri cubi de gaze. Contractul prevede corelarea pretului gazelor cu cel al petrolului, care a crescut puternic din 2009, majorand semnificativ facturile suportate de Ucraina. Autoritatile de la Kiev sustin ca acest contract este nedrept si au insistat atat pentru reducerea pretului, cat si al volumului de gaze importate. Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko ispaseste o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru depasirea atributiilor in semnarea acestui contract. Anul trecut in luna decembrie, Gazprom anunta ca intentioneaza sa-si majoreze livrarile in 2013 in tarile europene pana la 152 miliarde de metri cubi de gaze, la un pret mediu de 370 dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Facturi platite la zi

In urma cu circa saptamani, Naftogaz anunta ca a platitfactura catre Gazprom corespunzatoare livrarilor de gaz pentru luna decembrie a lui 2012. „In data de 4 ianuarie 2013, Naftogaz a transferat suma de 618 milioane de dolari americani catre Gazprom pentru gazele importate in decembrie 2012”, se arata intr-un comunicat de presa al companiei ucrainene. Pretul gazului importat de cel de-al patrulea semestru din 2012 a fost de circa 430 de dolari pentru mia de metri cubi. In baza unui acord dintre Naftogaz si Gazprom din 21 aprilie 2010, pretul gazului rusesc importat de catre Ucraina a fost redus cu 100 de dolari pe mia de metri cubi. In primavara lui 2010, presedintii Rusiei si Ucrainei, Dmitri Medvedev si respectiv Viktor Ianukovici, au discutat, la Kiev, despre fuziunea Naftogaz cu gigantul energetic Gazprom, anunta Kremlinul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *