Războiul comercial al Republicii Populare Chineze cu Statelor Unite – faza pe materiale critice

de | dec. 9, 2024 | Știri | 0 comentarii

China a interzis marți, 3 decembrie 2024, exporturile către Statele Unite ale unor minerale critice: galiu, germaniu și antimoniu. Acestea au aplicații militare pe scară largă. Interdicția vine ca urmare a interzicerii exporturilor din SUA către 140 companii chineze de tehnologie cu dublă folosință, chipuri și semiconductori și după anunțului președintelui ales, Donald Trump, de […]

China a interzis marți, 3 decembrie 2024, exporturile către Statele Unite ale unor minerale critice: galiu, germaniu și antimoniu. Acestea au aplicații militare pe scară largă. Interdicția vine ca urmare a interzicerii exporturilor din SUA către 140 companii chineze de tehnologie cu dublă folosință, chipuri și semiconductori și după anunțului președintelui ales, Donald Trump, de a crește taxele la 100% pentru importurile din țările BRICS.

„În principiu, exportul de galiu, germaniu, antimoniu și materiale superdure în Statele Unite nu va fi permis”, spune comunicatul Ministerului Comertului Chinez.

Din datele autorităților vamale chineze rezultă că nu au existat transporturi de germaniu și galiu semiprelucrat în SUA în acest an, până în luna octombrie 2024, deși piața din Statele Unite a fost a patra și, respectiv, a cincea cea mai mare piață de minerale critice. Începând cu septembrie 2024 exporturile totale ale Chinei de produse ce conțin antimoniu au scăzut cu 97%, după ce măsurile Beijingului de a-și limita exporturile au intrat în vigoare.

Galiul și germaniul sunt folosite în industria de semiconductori, germaniul este folosit și în tehnologiile razelor infraroșii, fibrei optice și celulelor fotovoltaice, antimoniul este folosit în industria militară, în special pentru muniții iar grafitul este cea mai importantă componentă a acumulatorilor de energie electrică, inclusiv a vehiculelor electrice. Trebuie specificat că prețurile trioxidului de antimoniu din Rotterdam au crescut cu 240% de la începutul anului până la începutul lunii decembrie 2024.

China a reprezentat anul trecut 48% din antimoniul extras la nivel mondial. Acesta, având dublă întrebuințare, este folosit la fabricarea de muniție, rachete cu dispozitive de ghidare în infraroșu, arme nucleare, la instrumente de vedere pe timp de noapte dar și la baterii și echipamente fotovoltaice.

Fig. 1 – Producția mondială de antimoniu (sursa – IndexMundi)

În acest an, China a reprezentat 59,2% din producția de germaniu rafinat și 98,8% din producția de galiu rafinat.

Fig. 2 – Producția mondială de germaniu (sursa – ourworldindata.org)
Fig. 3 – Producția mondială de galiu (sursa – ourworldindata.org)

Mișcarea Republicii Populare Chineze reprezintă o escaladare a tensiunilor în lanțurile de aprovizionare cu materiale critice și se circumscrie în latura economică a războiului hibrid.

Amintim că în această toamna și Uniunea Europeană a declarat 34 de elemente ca materiale critice și a elaborat un plan pentru a se desprinde de monopolul chinez pe care îl are asupra acestora.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri